Suriye'de ABD-Rusya Anlaşması Gerçekleşmedi

Suriye'de ABD-Rusya Anlaşması Gerçekleşmedi

Suriye'de ABD ile Rusya arasında ortak hareket ve ortak çözümü öngören anlaşma "şimdilik" masada kaldı

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'de askeri işbirliği için Rusya'ya yeni bir anlaşma önerisinde bulunmuş, bu da birkaç aydır dışişleri bakanlığı seviyesinde görüşülmüştü. Geçen hafta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry,“anlaşmaya çok yaklaşıldığını ancak hâlâ birkaç husus üzerinde çalışılması gerektiği”bilgisini paylaşmıştı.

Habertürk'ün haberine göre; dün ise ABD yönetiminin Suriye özel temsilcisi Michael Ratney, Rusya'yla Suriye konusunda bir ateşkes anlaşmasına varılmasının yakında açıklanabileceğini belirtti. Bu açıklamanın üzerinden çok geçmeden, Moskova'nın anlaşılan bazı konular üzerinde karar değiştirdiği ifade edildi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkilinin AFP ile paylaştığı bilgilere göre, “Ruslar üzerine düşünülmüş, konuşulmuş ve anlaşılmış bazı hususlardan vazgeçti. Merkeze dönüp bunları yeniden değerlendirmemiz gerekiyor” denildi. Ayrıca Lavrov ve Kerry'nin Çin'de gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi'nde bugün tekrar buluşacakları açıklandı.

Anlaşmaya göre, ABD'nin “Esed rejimine karşı savaşan Nusra Cephesi'nin bombalanması için ortak operasyon düzenlenmesi karşılığında, Ruslardan da Beşar Esed'i, ABD'nin terörist olarak görmediği silahlı gruplara saldırıları sona erdirmeye ikna etmesini”istediği biliniyor. Buna göre en önemli nokta, Nusra'ya karşı geniş bir bombardıman koordine etmek ve hedeflerin paylaşılması için Rus hava kuvvetleriyle güçleri birleştirip işbirliği yapmak. Suriye'de 5'inci yılını deviren iç savaşın ağırlaşan yükü karşısında hızlı davranmak istediklerini söyleyen ABD'li yetkililer, Başkan Obama'nın anlaşmaya şüpheyle yaklaştığını da kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.