İranlı komutan: Rusya'ya hava saldırıları için istihbarat sağlıyoruz

İranlı komutan: Rusya'ya hava saldırıları için istihbarat sağlıyoruz

İranlı komutan Safavi, Suriye'deki Rus hava saldırılarının etkinliğini överken, saha istihbaratının da önemine dikkat çekti.

Önde gelen İran Devrim Muhafızları komutanı, İran medyasına verdiği demeçte kendilerinin sahadaki diğer Şii müttefiklerinin Rusya'ya Suriye'de düzenleyecekleri hava saldırıları için istihbarat verdiklerini söyledi. Tümgeneral Yahya Rahim Safavi, İran'da ruhani lider Hamaney'in danışmanlığını yapmıştı ve 1997'den 2007'te kadar İran Devrim Muhafızlarının liderliğini yürüttü.

Safavi demecinde Rusya'nın Suriye'deki rolü hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Ruslar, Suriye'de kara gücüne hava desteği sağlama sorumluluğunu üstlendi. Yani, Suriye ordusuna, danışmanlara ve Hizbullah güçlerine hava desteği sağlıyor. Rusya, bu güçleri havadan savunmak açısından büyük bir rol üstleniyor"

"Birçok zafer, örneğin Halep'in ele geçirilmesi karadan bir harekat olmadan ve sadece hava desteği ile gerçekleştirilemez. Rus hava desteği elbette etkiliydi fakat kara gücü onlara istihbarat sağladı, örneğin teröristlerin nerede olduğunu onlara söylediler"

Ağustos ayının başlarında muhaliflerin başlattığı operasyon ile rejim ve müttefiki güçlerinin Halep'e üzerinde kurdukları muhasara kırılmıştı. Ancak Şii milislerin bölgeye intikal etmesi ve Rus hava saldırıları sonrası şehir tekrar kuşatma altına alındı.

Halep'teki kara gücü, -başlıca olarak İranlı askeri liderler, Rus ve Suriyeli meslektaşları ile saha koordinasyonunu gerçekleştiriyor. İran Devrim Muhafızları saflarında yaşanan üst düzey ölümler, bu ilişkiyi kanıtlıyor. Taraflar arasında kimi zaman güvensizlikler yaşansa da, Halep'i tamamen ele geçirebilme amacında birleştikleri görülüyor.

Yardım konvoylarını İran mı vurdurdu?

Eylül'de Halep'e ulaştırılacak yardım malzemelerini taşıyan tırların bulunduğu yardım konvoyu Rus SU-24 saldırı uçakları tarafından hedef alınmış, yardım tırları tamamen tahrip olurken 20 yardım görevlisi de hayatını kaybetmişti. Bu saldırının, İran'ın verdiği saha istiharatı sonucu hedef alındığı da iddialar arasındaydı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.