Hizbullah, Kuneytra’ya gizlice militan yığıyor

Hizbullah, Kuneytra’ya gizlice militan yığıyor

"Hizbullah, mensuplarını Kuneytra'nın Golan Tepeleri ve İsrail ile sınır olan bölgesine sevk ediyor."

Muhalefet destekçisi bir yayın organına göre Hizbullah, Kuneytra'nın Golan Tepeleri ve İsrail ile sınır olan bölgesindeki rejim birliklerinin yerini almak üzere mensuplarını gizlice bölgeye sevk etmeye başladı.

el-İttihad basın organının Perşembe günü verdiği haberde, muhaliflerin elindeki Kuneytra sınır kapısının kuzeydoğusunda rejimin kaleleri olan Medinetü'l-Baas ve Han Arnabe'deki rejim birliklerinin, Şam'ın Batı Guta'daki mahallelerine yerleştirilmek üzere parça parça geri çekildiği bildiriliyor.

Yayın organının bu haberi, Salı günü rejim yanlısı güçlerin Hizbullah kuvvetleri ile birlikte Kuneytra bölgesindeki bu iki şehirden tanklarla birlikte çekildiğini ifade eden yerel muhabir Ömer el Colani'ye dayandırılıyor.

Fakat el-İttihad'a göre yerel kaynaklar, Hizbullah mensuplarının rejim güçleriyle birlikte çıktığını ancak yerel milisler kisvesiyle bölgedeki gizli mevkilere geri döndüğünü söylüyor.

Bu kaynakların iddiasına göre "Hizbullah savaşçıları... Golan Alayı adı altında geri döndüler." Bilindiği gibi Golan Alayı, rejimin yardımcı gücü Ulusal Savunma Kuvvetleri'nin bayrağı altında faaliyet gösteren ve ağırlıklı olarak Dürzî güçlerin oluşturduğu bir birlik.

Pazartesi günü İran'ın Fars Haber Ajansı, Hizbullah ve rejim güçlerinin Golan Tepeleri ve İsrail sınırında olan bölgede muhaliflere karşı büyük bir askeri operasyona hazırlandığını belirtmişti.

Suriye askeri kaynakları ise, Hizbullah'ın birliklerini Kuneytra sınır kapısı yakınlarında konuşlandırdığını söyledi.

Askeri kaynakların İran ajansına "Hizbullah'ın sınıra yakın bölgelerde 'silahlı kişilerin' varlığına son vermeyi amaçladığını" ifade etti.

Fars Haber Ajansı'nın bu haberi, geçtiğimiz Temmuz ayında İran'ın paramiliter birliği Besiç'in lideri General Muhammed Rıza Nakdi'nin Kuneytra'daki Suriye-İsrail sınırı yakınlarını ziyaretinin ardından geldi. Söz konusu ziyaret, Tahran'dan bölgeye yapılan ve İran medyası tarafından ilan edilen en üst düzey ziyaret.

Sınır Ötesi Olaylar

Geçtiğimiz haftalarda, rejim Kuneytra sınır kapısı yakınındaki Golan sınırında el-Hamidiye'yi ve muhaliflerin kontrolündeki diğer kasabaları bombalamış, birkaç havan mermisi İsrail sınırları içerisine düşmüştü. Tel Aviv yönetimi buna karşılık misilleme saldırıları gerçekleştirmişti.

4 Temmuz'da İsrail Savunma Kuvvetleri, rastgele bir atışın iki ülke sınırını ayıran parmaklıkları tahrip etmesi sonucu Golan bölgesinde Suriye Ordusu'na ait iki hedefi vurmuştu.

Bundan iki hafta sonra, Suriye'ye ait bir insansız hava aracı Orta Golan'da İsrail sınırını geçmiş, İsrail kuvvetlerinin hava aracını düşürmek için ateşlediği iki Patriot füzesi hedefini ıskalamıştı. Bir İsrail savaş uçağı tarafından ateşlenen havadan havaya füze de, Tel Aviv'in Rus yapımı olduğundan şüphelendiği hava aracını düşürmeyi başaramamıştı.

Yaşanan en son olayda, 8 Eylül'de İsrail bir kez daha kendi sınırlarına rastgele düşen bir havan topu mermisine, Kuneytra'nın Dürzî ağırlıklı kasabası Hader'in doğusunda Suriye Ordusu'na ait bir hedefi vurarak yanıt vermişti.

Aynı zamanda rejim yanlısı yerel bir milis de, İsrail'in Kuneytra'da kendilerine ait konvoyu hedef alan bir saldırı gerçekleştirdiğini belirtti. Bu konuyla ilgili Tel Aviv resmi bir açıklama yapmazken Suriye Devlet Televizyonu da sessiz kaldı.

Golan Alayı 28 Temmuz'da İsrail'e ait iki "Nemrut Füzesi"nin mevzilerini vurduğunu açıkladı fakat saldırıya ilişkin detaylı bir yer bilgisi vermedi.

Suriye rejiminin yardımcı gücü Ulusal Savunma Kuvvetleri'nin parçası olan grubun resmi Facebook sayfasında yaptığı açıklamada "Golan Alayı'nın Birinci Tabur Komutanı Mecid Himud Siyonist saldırıdan kuruldu" ifadeleri kullanıldı.

Ağırlıklı olarak Dürzîlerden oluşan milisler, İsrail'in füzeleri Golan Tepeleri'nin İsrail'e ait olan bölgesinden ateşlediğini de ekledi. "Nemrut Füzeleri"nin karadan mı havadan mı ateşlendiğine dair bir bilgi ise verilmedi.

NOW.mmedia'nın İngilizce haber masası editörü Albin Szakola'nın yazdığı rapor, Mepa News okurları için tercüme edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.