Kolombiya'da halk 'barış anlaşmasını' reddetti

Kolombiya'da halk 'barış anlaşmasını' reddetti

Kolombiya'da FARC gerillası ile varılan barış anlaşması referandumda ret edildi.

Kolombiya hükümeti ile gerilla örgütü FARC arasında imzalanan barış anlaşmasının referandumda kıl payı farkla ret edilmesi sürpriz oldu. Seçim kurulunun açıkladığı resmi rakamlara göre Kolombiyalıların yüzde 50,21'i anlaşma aleyhinde oy kullanırken, FARC'ın Kolombiya'nın siyasi hayatında söz sahibi olmasını da öngören barış anlaşmasına ‘evet' oyu verenlerin oranı yüzde 49,78'de kaldı.

Halkın seçim ve oylamalarda sandığa gitme alışkanlığı olmadığı Kolombiya'daki referanduma katılma oranı yüzde 37,43 olarak açıklandı. Karayipler'i etkisi altına alan ‘Matthew' kasırgasının yol açtığı şiddetli fırtına ve yoğun yağışların da katılma oranının düşük kalmasında rol oynadığı belirtiliyor.

Anlaşma karşıtları başkent Bogota'da sevinç gösterileri düzenlerken, barış anlaşmasının kabul edilmesinden yana olanlar göz yaşlarına boğuldu. Oylama sonucu aynı zamanda, 50 yıldır devam eden iç savaşın Kolombiyalıları nasıl böldüğünün de göstergesi oldu.

FARC: Silaha sarılmayacağız

Gerilla örgütü FARC da referandum sonucunu hayal kırıklığıyla karşıladı. ‘Timoşenko' lakaplı FARC lideri Rodrigo Londono, şimdilik silahlı mücadeleyi yeniden başlatmak niyetinde olmadıklarını belirtti ve ‘bundan böyle de barışa hazır olduklarını ve ülkenin geleceğinin inşasında silahlar yerine argümanlarını konuşturacaklarını', söyledi.

Barış anlaşmasında toprak reformu, FARC'ın seçimlere katılabilmesi, önümüzdeki iki seçim döneminde gerilla örgütüne 10 milletvekilliği verilmesi ve en ağır suçların bile azami 8 yıl hapisle cezalandırılması öngörülmekteydi. Anlaşma karşıtları öncelikle ceza indirimini eleştirmekteydi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.