Bosna Hersek'e AB'ye üyelik yolu açıldı

Bosna Hersek'e AB'ye üyelik yolu açıldı

Tam üyelik başvurusu AB tarafından kabul edilen Bosna Hersek'in hedefine ulaşabilmesi etnik ayrımcılığı kaldırmasına bağlı.

Avrupa Birliği (AB), Bosna Hersek'in üyelik başvurusunu kabul etti ve AB Komisyonu'nu ülkenin AB kriterlerine uygunluk derecesini değerlendirmekle görevlendirdi. Saraybosna hükümeti uzun zaman alması beklenen Bosna Hersek'in tam üyeliğe geçiş sürecinin başarıyla tamamlanacağı ümidinde olduğunu duyurdu.

DW'nin haberine göre; AB'den yapılan açıklamada, şubat ayında üyelik başvurusunda bulunan Bosna Hersek'in gerekli reformlar konusunda ilerleme kaydetmiş olması hasebiyle tam üyelik müzakerelerine başlanmasına karar verildiği belirtildi.

Bosna Hersek'in onaylanan üyeliğinin gerçekleşmesi için yerine getirilmesi gereken kriterler Brüksel tarafından belirlenecek. AB ülkeleri Saraybosna hükümetinden sosyoekonomik reformlarla hukukun üstünlüğünü ve kamu yönetiminin iyileştirilmesini konu alan reformları hızlandırmasını istedi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2009 yılında aldığı ve Bosna Hersek'ten etnik azınlıklara kamu hizmetlerinde eşitlik sağlanmasının talep edildiği kararın ne ölçüde uygulandığı Komisyon tarafından denetlenecek.

Sadece Boşnak, Sırp ve Hırvatların yüksek düzeyli idari görevlere gelebildiği ülkedeki bu durumun AB üyeliği önündeki önemli bir engel olduğu belirtiliyor.

Dayton anlaşmasıyla üç etnik bölgeye ayrılan 3,5 milyon nüfuslu Bosna Hersek Boşnak ve Hırvatları temsil eden idari bölgeyle Sırp bölgesi ve üç başkanlı yönetimi temsil eden merkezi idari bölgeden oluşuyor. Bosna Hersek 2008 yılında üç yıl önce AB üyesi olan Hırvatistan ile arasındaki ihtilafa çözüm bularak üye adaylığı yolunda önemli bir adım atmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.