"Suriye'nin Demografisi Değiştiriliyor"

"Suriye'nin Demografisi Değiştiriliyor"

eş-Şarku'l-Evsat, İran ve Esed rejiminin Suriye'nin demografisini değiştirme politikasını gündeme taşıdı.

Suriye'de İran destekli Şii militanların faaliyetlerine yakın kaynaklara göre, Iraklı aileler ülkenin demografik yapısını değiştirme amacıyla Suriye'ye gönderiliyor.

Kaynağa göre "silahlı militanlar tarafından yürütülen bu önemli plan, çoğu Irak'ın Şii ağırlıklı güney bölgelerinden gelen Şii aileleri Suriye topraklarına; bilhassa Deraya, Muadamiye ve el-Midan gibi bölgelere yerleştirmeyi kapsıyor. 300 Iraklı aile halihazırda demografik bir değişim amacıyla Suriye'ye varmış durumda"

Belirtildiğine göre yeni plan Suriye rejimi ile koordinasyon içerisinde yürütülüyor.

eş-Şarku'l-Evsat Gazetesi ile Londra'da telefon aracılığıyla konuşan ve Beyrut'ta yaşayan bu kaynak; Hareketu'n-Nuceba'nın, Iraklı aileleri Suriye'deki rejim yanlısı diğer gruplar ile işbirliği yaparak Suriye'ye gönderdiğini söyledi.

Hareketu'n-Nuceba'nın, İran ve İran'ın dini lideri Ali Hamaney ile doğrudan bağlantısı olan Ekrem el-Kaabi tarafından yönetildiğini ifade eden kaynak, Suriye'ye ulaşan her Iraklı aileye aylık 2 bin dolar ve bir konut tahsis edildiğini ve el-Kaabi ile hareketinin "Velayet-i fakih"e bağlılıkları sebebiyle İranlılar tarafından bölgedeki bir numaralı grup olarak görüldüğünü de sözlerine ekledi.

Kaynak, Hareketu'n-Nuceba'nın Hizbullah'ın ardından Suriye'deki en önemli grup olarak görülüğünü çünkü Halep'in batısındaki bölgelerde çok sayıda savaşçılarının olduğunu ifade etti.

Bilindiği gibi, Beşar Esed rejimi yaklaşık 4 yıl süren savaşın ardından neredeyse tamamen tahrip olan Deraya ve Muadamiye gibi bölgeleri, bölgelerdeki muhalif gruplarla yapılan anlaşmalar sonucu kontrol etmeye başlamıştı. Bölgelerdeki muhalif gruplar ve büyük çoğunluğu Sünni olan halk ise İdlib başta olmak üzere ülkenin başka bölgelerine gitmek zorunda kalmıştı. Bu şekilde boşaltılan bölgelerde demografik değişim amacıyla bir iskan politikası uygulanacağı uzun süredir konuşuluyordu.

Kaynak: eş-Şarku'l-Evsat ve Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.