"IŞİD Karşıtı Koalisyon"dan Fırat Kalkanı Açıklaması

"IŞİD Karşıtı Koalisyon"dan Fırat Kalkanı Açıklaması

Koalisyonun sözcülerinden Albay John Dorrian, Fırat Kalkanı'nın Rakka operasyonu için gerekli şartları oluşturduğunu söyledi.

Dünya Bülteni'nin aktardığı habere göre; IŞİD karşıtı koalisyonun sözcülerinden Albay John Dorrian, Bağdat'tan video konferans yoluyla bağlandığı basın toplantısında, Pentagon'daki gazetecilerin IŞİD ile mücadele kapsamındaki sorularını cevapladı. Dorrian, Türkiye'nin, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Suriye'nin kuzeyinde bir güvenlik kordonu oluşturmasının bir sonraki adımda Rakka'nın geri alınmasının şartlarını hazırladığını belirtti.

ABD'nin, IŞİD'in kalesi konumundaki Rakka'nın geri alınması için yapılan hazırlıklarda Türkiye ve diğer koalisyon üyesi ülkelerle birlikte çalıştığına vurgu yapan Albay Dorrian, "Türk ordusunun tampon bölge oluşturması, Suriye'de IŞİD'e karşı verilen mücadelede oldukça faydalı bir adımdır" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Suriye ile sınırlarını IŞİD unsurlarından temizlemesinin hem ülkeyi hem de Avrupa'yı daha güvenli kıldığına işaret eden Dorrian, IŞİD'in Suriye ve Irak'taki savaşma kapasitesinin de bu yolla azaltıldığını kaydetti.  Albay Dorrian, "Türkiye'nin, (Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında), Suriye'nin kuzeyinde bir güvenlik kordonu oluşturması, sonraki adımda Rakka'nın geri alınmasının şartlarını hazırlıyor" ifadesini kullandı. 

Rakka'ya karşı yapılması planlanan saldırının, Ankara ile Washington arasındaki PYD kaynaklı anlaşmazlık sebebiyle bekletilip bekletilmediği yönündeki soruya kapsayıcı bir cevap vermeyen Albay Dorrian, IŞİD'e karşı savaşan tüm unsurlar arasında bir koordinasyonun olması için çaba gösterdiklerini söylemekle yetindi. Dorrian, Türkiye ile ABD arasındaki PYD kaynaklı anlaşmazlığın hangi ölçüde Rakka operasyonunu etkilediğini değerlendirmekten kaçınmış oldu. 

Dorrian, Rakka operasyonuna atıf yaparak, "Biz bu konuda Türk ordusu ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile birlikte ne tür bir hazırlık yapmamız gerektiğini planlamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.  Bakan Işık'ın açıklamalarının sorulması üzerine Albay Dorrian, konunun en üst seviyede tartışıldığını ve koalisyonun "müttefik Türkiye ile büyük bir ortaklık arayışı" içinde olduğunu belirtti. 

Savunma Bakanı Fikri Işık, dün Londra'da gazetecilere yaptığı değerlendirmede, ABD Savunma Bakanı Ash Carter'a, "Rakka'ya yapılacak saldırıda koalisyonun kara birliklerinin yer alması gerektiğini bildirdiğini ve Türkiye'nin desteğini not ettiğini" dile getirmişti.  Bakan Işık, ayrıca Carter'a, Türkiye için PYD/PKK unsurlarının Rakka operasyonunu bahane olarak kullanarak kentin çevresindeki bazı yerleri ele geçirmeye çalışmalarının kabul edilemez olduğunu anlatmıştı. Bunun yerine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının Rakka operasyonunda rol alması gerektiğini ifade ettiğini belirtmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.