İran donanmasının İtalya'da ne işi var?

İran donanmasının İtalya'da ne işi var?

İran, İtalya ve Suriye limanlarındaki varlığı ile Akdeniz'deki sınırını 8 bin kilometreye çıkardı.

Debka'da yer alan habere göre; Yemen'deki iç savaşa aktif olarak katılan İran'ın, bölgeye müdahale imkanı kısıtlı olduğu için yeni hamle arayışlarında olduğu ileri sürüldü.

Bilindiği gibi 24 Eylül 2016 tarihinde İtalyan donanmasından üst düzey bir heyet, İran'a bir ziyaret gerçekleştirdi.İki ülke karşılıklı olarak üslerini birbirlerinin kullanımına açma kararı aldı. İtalya'yı böyle bir karar almaya iten en önemli etken, böylesi bir hareketle parası bol ancak filosu kısıtlı olan İran'a gemi ve denizaltı satma arzusuydu. İkinci olarak da; yaklaşan seçimler sonrası değişecek olan ABD yönetimi ile uzun bir süredir NATO'ya bağlı 6. Filo tarafından kullanılan limanların boş kalma ihtimali bulunuyor.                         

Her iki etken de finansal. Olayın politik etkenleri ise İtalya'nın da İran'ın limanlarini kullanmak sureti ile etki alanını artırma isteği.                         

Birleşmiş Milletler ve ABD yetkilileri geçtiğimiz aylarda İsrail'i donanmasını genişletmesi ve modernize etmesi konusunda uyarmıştı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.