"ABD üzerine düşeni yapmıyor"

"ABD üzerine düşeni yapmıyor"

Suriye'de varılan ateşkes konusunda Rusya, ABD'yi eleştirmeye devam ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’de devam eden fakat sıkça ihlâl edilen ateşkesin akıbeti konusunda, ‘olumsuzdan ziyade olumlu’ düşündüğünü söyledi. Cumartesi günü Kırgızistan’da konuşan Putin, kendilerine açık olma çağrısı yapan ABD’nin bu ilkeden “saptığını” ve ılımlı muhalifler ile “suçlu olanları” ayırmayı hâlen başaramadığını söyledi.

Rusya’nın sözünü tutmaya devam edeceğini söyleyen Putin, Suriye’de ateşkesin korunmasının hem Moskova’nın hem de Washington’un ortak hedefi olduğuna inandığını ifade etti.

ABD’yi muhalifler arasında ayrım yapmaya çağıran Putin, Nusra Cephesi olarak bilinen ve Temmuz ayında El Kaide ile bağını kopararak Şam Fethi Cephesi ismini alan grubu kastediyor.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise ateşkesin muhalifler tarafından 199 kez ihlâl edildiği ifade edildi. Rusya'nın ABD'den muhalif ihlâllerine dâir bilgi istediği ancak ABD'den yanıt gelmediği açıklandı.

Bakanlık ayrıca Muaddami kasabasının insani yardım konvoyunu kabul etmeye hazır olduğunu açıkladı. Halep ve Hama vilayetlerinde insani durumun kötüleştiğine dikkat çeken bakanlık, ateşkes bozulursa bunun sorumlusunun ABD olacağını savundu.

Muhalifler grupların bazıları ise kuşatma altındaki yerleşim yerlerine insani yardım geleceği için ateşkesi gönülsüzce kabul ettiklerini fakat Rusya’nın ateşkesi bozmak istediğini iddia etti.

Reuters’a konuşan rejim karşıtı grup Festakim Birlikleri’nden Zekeriya Melahifci, “Ateşkesin sürdürülemeyeceğini söylemiştik.  Bir halka saldıran, gece-gündüz bomba yağdıran tarafın da seyirci kalan tarafın da aynı zamanda ateşkes istemesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Moskova yönetimi, muhaliflerin ateşkesi ihlâl ettiğini savunuyor ve ABD’yi Halep’e gitmek üzere Türkiye sınırı yakınlarında bekleyen yardım konvoylarını muhalifler yoluyla engellemekle suçluyor.

ABD de Kastillo yolu üzerinden geçecek yardımların Halep’e ulaştırılması için rejim askerlerinin yoldan çekilmesini talep ediyor.

Rusya, rejim güçlerinin yoldan çekildiğini fakat muhalifler ateş açınca mevzilere geri döndüğünü söylüyor. Muhalifler ise rejimin konumundan hiç ayrılmadığın savunuyor.

Birleşmiş Milletler de yardımların ulaşmaması konusunda Suriye rejimini sorumlu gösteriyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, muhalif kontrolündeki bölgelerde hava saldırılarının sürdüğünü bilgisini paylaştı. Maaret Numan, İdlib ve Humus’un kuzeyi ile Hama’nın doğusunda kalan yerleşim yerleri bombalandı.

Ayrıca muhalifler ile rejim arasında Doğu Guta ve Humus’un doğusu ile Halep’in güneyi çevresinde yer yer çatışmalar yaşandığı bilgisi verildi.

Şam’ın Cuba Mahallesi’nde de çatışmalar ve patlamalar yaşandığı bilgisi gözlemevine ulaştı.

ABD ile Rusya arasında 9 Eylül Cuma günü İsviçre'nin Cenevre kentinde varılan anlaşma gereği, 12 Eylül Pazartesi günü Suriye yerel saatiyle 18.45'te bir haftalık ateşkes yürürlüğe girmişti. Ateşkesin dördüncü gününde, 48 saatlik uzatma kararı alınmıştı.

Kaynak: Reuters

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.