"Ateşkes metninin açıklanması ılımlı muhalifleri tehlikeye atabilir"

"Ateşkes metninin açıklanması ılımlı muhalifleri tehlikeye atabilir"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Suriye'de uygulamaya konulan ateşkes hakkında konuştu

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında Suriye'deki ateşkesle ilgili soruları cevapladı.

Toner, 12 Eylül'den bu yana Suriye'de şiddet olaylarının oldukça azaldığını belirterek, "Her iki taraftan da bazı olaylara ilişkin haberler alıyoruz. ABD ve Rusya olarak bizim de bu tür olayların azalması için taraflar üzerindeki etkimizi kullanarak baskı yapmamız gerekiyor." dedi.

Sözcü Toner, "Çatışmaların durdurulması anlaşmasının genel olarak devam ettiğini düşünüyoruz. Mükemmel değil. İnişli çıkışlı bir başlangıç bekliyorduk. Şu ana kadar gördüklerimizden devam etmeye değeceğine inanıyoruz." diye konuştu.

Uluslararası Suriye Destek Grubu üyesi ülkelerin temsilcilerinin BM Genel Kurulu çerçevesinde gelecek hafta New York'ta olacağını hatırlatan Toner, burada bir toplantı yapılabileceğini ve ateşkes anlaşmasına ilişkin üye ülkelere bilgi vereceklerini aktardı.

Toner, ABD ile Rusya arasında ateşkese ilişkin hazırlanan anlaşma metninin neden kamuoyuna açıklanmadığına ilişkin eleştirileri de yanıtladı. Toner, şunları söyledi:

"New York'ta grubun üyesi olan ülkelerle konuşacağız. Bu konuşmaların başlığı büyük ölçüde düzenlemeyi incelemek ve açıkça anlamalarını sağlamak olacak. Bu metin ABD ile Rusya arasında ikili bir düzenleme. Henüz Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun tüm üyeleriyle bunu tamamen paylaşma fırsatımız olmadı ama niyetimiz paylaşmak. Tam metni şu anda paylaşacağımızı söyleyemiyorum ancak tabii ki tüm sorularını cevaplayacağız."

Toner, bu kadar önemli bir metnin açıklanmamasına neyin neden olduğuna ilişkin soruya ise şu karşılığı verdi:

"Bu bir ikili düzenleme. Hassas konuları içeriyor. Eğer kamuoyuna açıklanırsa kötüye kullanılma ya da yanlış anlaşılma ihtimali olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca açıklanması bazı muhalifleri, ılımlı muhalifleri tehlikeye atabilir. Hem medyanın hem de Uluslararası Destek Grubu'nun diğer üyelerinin sorularını cevaplamak konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Buna devam edeceğiz. Bir noktada da metni kamuoyuna açıklayacağız ancak henüz o noktada değiliz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.