"Halep halkı iki parça ekmek için aşağılanmaya göz yummayacak"

"Halep halkı iki parça ekmek için aşağılanmaya göz yummayacak"

Suriye muhalefetinin güçlü isimlerinden Şam'ın Fethi Cephesi lideri Cevlani, el Cezire Arapça kanalına röportaj verdi

Geçtiğimiz haftalarda El Kaide ile bağını kopararak, önceden Nusret Cephesi olan ismini "Şam'ın Fethi Cephesi" olarak değiştiren Suriyeli muhalif grubun lideri Ebu Muhammed Cevlani el Cezire'ye verdiği röportajda Suriye meselesi ile ilgili gündemdeki son konulara değindi. Önceden verdiği röportajlarda yüzünü göstermeyen Cevlani, Şam'ın Fethi Cephesi'nin ilanı sırasında bu geleneğini bozmuştu. El Cezire röportajı, muhalif liderin yüzünü gösterdiği ikinci röportaj olarak kayıtlara geçti.

Deraya başta olmak üzere Suriye'nin çeşitli bölgelerindeki kuşatma ve aç bırakma ile Suriye demografisini değiştirme politikasına değinen Cevlani, ABD, Rusya ve Birleşmiş Milletler'in bu konuda Esed rejiminin destekçisi olduğunu ifade etti. BM'nin özel temsilcileri ve ateşkes antlaşmaları vasıtasıyla Humus, Deraya gibi bölgeleri teslim almaya ve Sünni halktan arındırmaya çalıştığını söyledi. Halep konusunda da rejim ve Birleşmiş Milletler'in birlikte çalıştığını ve şehri muhalif grupların ve Sünni halkın elinden almak istediğini belirtti. Şehrin kuşatılmasının ardından demografinin değiştirilebilmesi için Cenevre'de görüşmeler başlatma çalışmalarına değinen Cevlani, muhalif grupların Halep kuşatmasını 4 günde kırarak bu çalışmaları inkisara uğrattığını da sözlerine ekledi.

ABD ve Rusya'nın, BM özel temsilcisi de Mistura eşliğinde Suriye'deki muhalif grupları tamamen bitirmeyi ve Halep'i teslim almayı istediğine değinen Cevlani, BM'nin Halep konusunda samimi olmadığını, binlerce Şii militan bölgeye giderken hiçbir tepki gösterilmediğini, BM'nin aslında Suriye halkını aşağılamak istediğini söyledi. Cevlani, kuşatma ve ağır bombardımana karşı duran Halep halkından övgüyle bahsetti. Cevlani "Halep halkının iki parça ekmek için aşağılanmaya göz yummayacağını" belirtirken, BM'nin konuyu sadece açlık, insani yardım yokluğu olarak görmek ve göstermek istediğini, oluk oluk akan kanı ve bombardımanı görmezden geldiğini ifade etti.

Cevlani konuşmasında sıklıkla ABD, Rusya, BM ve Esed rejimi ittifakına değindi, ABD ve Rusya arasındaki anlaşmada insani yardımların Ramuse değil Kastillo üzerinden geçirilmesine karar verildiğini söyledi. Bunun nedeninin rejim tüm kuvvetini Ramuse'ye odaklamışken Kastillo'nun askeri açıdan güçsüz kalması olduğunu ve yolun muhaliflerin eline geçmemesi için BM tarafından koruma altına alındığını iddia etti. 

Ateşkes anlaşmasının siyasi boyutuna da değinen Cevlani, rejim ve Şii milislerin saldırılarının ardından ABD'nin Rusya ile birlikte Şam'ın Fethi Cephesi başta olmak üzere bölgedeki cihat yanlısı grupları vuracağını, bunu Suriye halkına yönelik bir saldırı olacağını belirtti ve "çocuklar bile bu planın iç yüzünü anladı" ifadesini kullandı. Suriye halkının ve diğer muhalif grupların bu saldırıya karşı duracağını söylenen Cevlani, Şam'ın Fethi Cephesi'ni hedef alacak olası saldırılara karşı çıkan bildiriler yayınlayan muhalif gruplara teşekkür etti. Cevlani, ABD'nin Şam'ın Fethi Cephesi'ni hedef alma nedeninin herhangi bir örgüt bağlantısı olmadığını, Şam'ın Fethi Cephesi'nin büyük bir güç olması ve Suriye halkını teslim alma amacı güden "çözüme" engel olması nedeniyle bu kararın alındığının altını çizdi. İdlib ve çevresindeki bölgeleri, ebu Zuhur Askeri Hava Üssü'nü ele geçirme ve Halep kuşatmasını kırma operasyonlarında önemli rol oynayan ve ABD'nin hava saldırısında hayatını kaybeden ebu Ömer Serakib'den de bahseden Cevlani, kuşatmaya karşı olduğuna söyleyenlerin kuşatmayı kıran lideri katlettiğini ifade etti.

Cevlani, Suriye'de muhalif gruplar arasında birleşme çabalarından da bahsetti. Bunun siyasi, askeri ve en önemlisi İslami bir sorumluluk olduğunu söyleyerek, bu birleşmenin sahada büyük bir değişikliğe oluşturacağını, böyle bir birleşme sonucu doğacak gücün rejimden bile daha kuvvetli olacağını belirtti. Sünni halkın Suriye'de bir var olma savaşı verdiğini, bu savaşın daha önce Irak ve Yemen'de yaşandığını, Suriye'de de bu gerçekleşirse sırada başka bölgelerin olduğuna değinen Cevlani, ABD'nin bu amaç için bölgede Şiilerle işbirliği içerisinde olduğunu söyledi. Olası bir birleşmenin buna set çekeceğini, siyasi, iktisadi ve sosyal alanda böyle bir birleşmeye ciddi anlamda ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Yabancı güçlerin grupları bölme veya herhangi birini ön plana çıkarma çabalarını eleştiren Cevlani, Sünni halkın saygıdeğer bir temsilciye ihtiyacı olduğunu, bunun da muhali gruplar arasında bir birleşmeden geçtiğini söyledi. Birleşmede ileri aşamalarda olduklarını belirtirken Cevlani, genel ve çözüm odaklı bir anlaşmaya oldukça yakın olduklarını da sözlerine ekledi.

Twitter kullanıcısı Ahmed İhsan'ın çeviri altyazısı ile röportajın tamamı:

 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.