Hindistan, Ceyş-i Muhammed'i suçladı

Hindistan, Ceyş-i Muhammed'i suçladı

Hindistan'ın genel askeri operasyon sorumlusu, Hindistan askeri üssünü hedef alan saldırıdan Ceyş-i Muhammed'i sorumlu tuttu

Hindistan'ın genel askeri operasyon sorumlusu, Pakistan merkezli örgüt Ceyş-i Muhammed bağlantılı cihatçıların Cammu Keşmir'deki Hindistan askeri üssüne yönelik saldırıdan sorumlu olduğunu belirtti. 17 askerin öldüğü (raporun yazılmasının ardından bir asker daha hastanede hayatını kaybetti ve sayı 18'e yükseldi) ve onlarcasının yaralandığı saldırıyı Ceyş-i Muhammed'in yaptığı doğrulanırsa, bu örgütün Hindistan kontrolündeki topraklara bir yıl içerisinde düzenlediği ikinci saldırı olacak.

Times of India'nın bildirdiğine göre, ağır silahlı dört savaşçı sabahın erken saatlerinde, Pakistan kontrolündeki Keşmir ve Hindistan hâkimiyetindeki Cammu Keşmir'i ayıran kontrol hattı yakınlarındaki Uri kasabasında yer alan askeri kampa saldırdı. Saldırganlar önce ellerindeki el bombalarını Hintli askerlerin üzerine fırlattı, ardından da kamptaki askerlere ateş açtı.

DDNews'e göre saldırı, iki birimin yer değiştirdiği ve askerlerin geçici barınaklarda olduğu kumanda değişimi sırasında yaşandı. Hint saflarındaki kaybın büyük çoğunluğunun, bir yakıt deposunun havaya uçması ve çadırların alev alması sonucu yaşandığı rapor edildi. Hintli birlikler, birkaç saat süren silahlı çatışma sonucu dört cihatçıyı öldürdü.

Saldırıdan sonra Korgeneral Ranbir Singh, Hindistan'ın askeri operasyonlar genel sorumlusu, saldırıdan Ceyş-i Muhammed'i sorumlu tuttu. Saldırı bölgesinde Pakistan menşeli işaretleri olan silahlar bulunduğunu belirtti. The Times of India'ya göre, öldürülen cihatçıların üzerinden Peştuca yazılmış detaylı bir harita çıktı.

Son saldırı, Cammu Keşmir'de aylardır süren huzursuzluk ve çatışma ortamını takiben geldi. Hindistan askerleri, el Kaide bağlantılı Hizb'ul Mücahidin komutanlarından Burhan Vani'nin Temmuz ayında öldürülmesini protesto eden en az 80 Keşmirliyi öldürmüştü. Burhan Vani, gruba üye kazandırmada etkili bir isimdi, sosyal medya vasıtasıyla Müslümanları "Keşmir'de cihada" ve "Delhi'deki Kızıl Kale'ye İslam'ın sancağını dikmeye" çağıran önemli bir propagandacıydı.

Pencap eyaletindeki Pathankot Hava Üssü'ne, geçtiğimiz Ocak ayında düzenlenen saldırı gibi, bu saldırının sorumluluğunu da hiçbir grup üstlenmedi. Beş kişilik silahlı grubun hava üssüne girerek gerçekleştirdiği bu saldırıda 3 Hintli güvenlik personeli öldürülmüştü. Hintli yetkililer saldırganların saldırı esnasında Pakistan ile iletişim halinde olduğunu iddia etmiş ve saldırı için Ceyş-i Muhammed'i suçlamıştı.

Ceyş-i Muhammed, Hindistan'da gerçekleştirilen ve el Kaide için büyük öneme sahip birçok saldırıya dâhil oldu. Örneğin, 13 Aralık 2001 tarihinde Yeni Delhi'deki Hint Parlamentosu'na yönelik saldırıda Ceyş-i Muhammed, Leşker-i Tayyibe ile beraber saldırının arkasındaydı.

Ceyş-i Muhammed'in bazı liderleri el Kaide'ye entegre olmuş vaziyette. Ceyş-i Muhammed unsurları; küresel cihatçı grubun, Eymen el Zevahiri tarafından 2014 yılının Eylül ayında ilan edilen yeni kolu Hint Yarımadası el Kaidesi'ne katıldı.

Hindistan, Pakistan ve Afganistan'daki askeri tesisler, bölgede yer alan cihatçı gruplar tarafından sıklıkla hedef alınıyor. Eylül 2014'teki bir saldırıda Hint Yarımadası el Kaidesi, Pakistan Donanması personelinin de yardımıyla Pakistan'a ait bir savaş gemisini ele geçirip yakınlardaki ABD savaş gemilerine füze saldırısı yapmayı denemişti.

Ceyş-i Muhammed ve grubun lideri Mesud Ezhar'ın bu saldırılardaki rolüne dair onlarca kanıt olmasına rağmen Pakistan grubuna ve liderine karşı bir girişimde bulunmuyor.

Bill Roggio'nun the Long War Journal için yazdığı rapor Mepa News okurları için tercüme edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.