BM Genel Kurulu'nda 'Suriye' gerginliği

BM Genel Kurulu'nda 'Suriye' gerginliği

BMGK'daki Suriye toplantısında gergin anlar yaşanırken Esed'in temsilcisinin konuşması sırasında ABD, İngiltere ve Fransa temsilcileri salonu terk etti.

BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Suriye toplantısında ABD, İngiltere, Fransa ve Rusya arasında şiddetli tartışmaların yaşandığı belirtiliyor.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Suriye toplantısında yaptığı konuşmada, Halep'in doğusunda 275 bin kişinin Rus ve rejim saldırılarının hedefi olduğunu, son üç günde 150'den fazla hava saldırısı sonucu en az 139 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

Rusya ve Esed rejiminin, barışın peşinden gitmek yerine savaşı tercih ettiğini belirten Power, "Sivillere insani yardım ulaştırmak yerine yardım götüren konvoyları, hastaneleri ve insanların hayatını kurtarmaya çalışan ilk yardım görevlilerini vuruyorlar." dedi.

"TARİH, SESSİZCE OTURAN KONSEY ÜYELERİNİ DE İYİ ANMAYACAK"

BM Genel Kurulu görüşmeleri sürerken, şiddetin engellenmesi için diplomasi yürütülürken Rusya ve Esed'in Halep'te yeni saldırı başlattıklarını vurgulayan Power, "Rusya'nın Suriye'de yaptığı terörle savaş değil, barbarlıktır." diye konuştu.

Çatışmaların durması için tüm opsiyonları değerlendireceklerini ancak bunun tek taraflı olamayacağını ifade eden Power, BMGK üyelerine de uyarıda bulunarak, "Tarih, yaşanan katliam karşısında bugün sessizce oturan Konsey üyelerini de iyi anmayacaktır." dedi.

RUSYA: KONVOY SALDIRISINDA RUS UÇAKLARININ SORUMLULUĞU YOK

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ise ABD'nin, muhalif gruplar arasındaki "teröristlerin" belirlenmesi taahhüdüne sadık kalmadığını, Halep'teki 200 binden fazla kişinin "terörist grupların" mahkumu olduğunu iddia etti.

Halep'te yardım konvoyuna yapılan saldırıya ilişkin Rus uçaklarının sorumluluğu olmadığını öne süren Churkin, ülkesinin Suriye'de çatışmaların durması için her zaman uzlaşmayı aradığını belirtti.

İNGİLTERE: RUSYA SAVAŞ SUÇUNA ORTAK OLUYOR

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da Rusya'nın da Suriye rejimi ile savaş suçlarına ortak olduğunu ifade eden Rycroft, Rusya'nın bu konuda güvenilirliğinin kalmadığını söyledi.

BMGK üyelerinin konuşmalarının ardından Suriye rejimi temsilcisi Beşar Caferi söz alınca ABD, Fransa ve İngiltere büyükelçileri salonu terk etti.

Caferi, tüm suçlamaları reddederek, "teröristlerle" savaştıklarını, yasak silah kullanmadıklarını öne sürdü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.