ABD Yanıt Bekliyor

ABD Yanıt Bekliyor

Washington Post, ABD'nin Suriye'de yapılacak işbirliği konusunda Rusya'ya "son teklifini" yaptığını ifade etti.

Sputnik'in aktardığı habere göre; Obama ve Putin'in 5 Eylül'de Çin'de gerçekleşen görüşmeleri sırasında ABD yönetiminin bir teklif verdiğini yazdı.

Gazeteye göre bu teklifin içeriğinde Suriye'nin her yerinde ateşkes sağlanması, insani koridor oluşturulması, Esed rejiminin hava operasyonlarını durdurması ve Rusya'yla ABD'nin terörist gruplara karşı ortak hava operasyonları düzenlenmesi gibi başlıklar yer alıyor..

Teklife dair daha fazla ayrıntıdan bahsedilmeyen haberde, anlaşmaya varılamaması hâlinde Washington'ın ne gibi eylemlere başvurabileceği ile ilgili herhangi bri değerlendirmede bulunulmadı.

Diğer taraftan Obama'nın ulusal güvenlik danışmanlarından Ben Rhodes geçen günkü bir demecinde, "Temel amaçlarımızı karşılamayan bir anlaşmayı kabul etmeyeceğiz" deyip Rusya ve ABD'nin anlaşmayla ilgili geri kalan farklılıkları da belirlediklerini söylemişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov düzenlediği basın toplantısında, Washington Post'un haberinde gerçek payı olduğunu fakat bu haberin gerçeklerle tamamen bağdaştığının söylenemeyeceğini belirtti. Peskov, Rusya ve ABD'nin gerçekten de Suriye'yle ilgili bir belge üzerinde çalıştığını belirtip tarafların karşılıklı olarak kabul edilebilir bir belge üzerinde hâlâ anlaşamadığını anlattı. "Belgeye son şekli henüz verilmedi. Zira hâlâ üzerinde anlaşmaya varılması gereken bazı meseleler var" diyen Peskov, "Bu meselelerin önemli bölümünde henüz uzlaşı sağlanamadı" ifadelerini kullandı.

Bu arada Rusya ve ABD, Suriye'deki eylemlerini koordine etmek için bir anlaşmaya varmaya çalışıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD'li mevkidaşı John Kerry'nin anlaşmayı konuşmak üzere bugün ve yarın İsviçre'nin Cenevre kentinde bir kez daha bir araya gelmesi bekleniyor. Bu, Lavrov ve Kerry'nin son iki haftada gerçekleştireceği dördüncü görüşme olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.