AV. SERDAR CEYLAN "KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI" KONUSUNU ANLATTI

Konya Büyük Şehir Belediyesi Başkanlığı ve TYB Konya Şubesi tarafından düzenlenen Şehir Sohbetleri'nin ilki Av. Serdar Ceylan'ın katılımıyla düzenlendi....

Konya BüyükŞehir Belediyesi Başkanlığı ve TYB Konya Şubesi tarafından düzenlenen Şehir Sohbetleri'nin ilki Av.Serdar Ceylan'ın katılımıyla düzenlendi. 15 Ekim Cumartesi günü saat 14.00'te TYBKonya Evi'nde gerçekleşen programda Av. Serdar Ceylan "Kültürel MirasınKorunması" konulu konferansı gerçekleştirdi.

Konuşmasında"Kültürel Mirasın Korunması" kavramının salt mimari koruma olarakalgılanmasının doğru olmadığını, sadecemimariyi düşünerek değil örf ve adetlerin, kültürel, tarihi, sanatsaldeğerlerin ön planda tutularak kültürel mirasın korunmasının zorunluluğunu,böylece somut olmayan kültürel mirasın da korunma kapsamında bulunduğunu ifadeetti.

Kültürelmirasın korunmasında, neyi, nasıl korumalıyız sorularının önemine dikkat çeken,korunan mimari eserlerin yaşadığı çevre ve insanlarla etkileşimine, eserin asliözelliklerine saygı duyulması gerektiğine değinen CEYLAN, bu konuda somutörneklerle açıklamalarda bulundu. Korumaaltına alınan tarihi eserler için bilgilendirme levhalarının önemli olduğunu,bu eserlere kendini ifade etme ve tanıtma imkânını vermemizin zorunluluğunadikkat çekti.

YazarlarBirliği Konya Şubesi'nin kullanmakta olduğu evin, sivil mimarlık örneği olaraktescil edilip koruma altına alındığını, fakat bunun yeterli olmadığını bu gibisivil mimari örneklerinin mümkün olduğu kadar az müdahale ile korunmasının, yaşatılmasınınve bu nedenle işlev kazandırılmasının zorunluluk olduğunu belirtti.

Konya BüyükşehirBelediyesi tarafından 2. cildi yayımlanan Konya Ansiklopedisinin de somutolmayan kültürel mirasın korunması açısından çok önemli bir örnek olduğunu,özellikle yerel tarihin tespit ve tescil edilmesinin bir vasıtası olduğunuvurguladı.

Aynı zamanda "Kültür ve Turizm BakanlığıKültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu" hukukçu üyesi olan CEYLAN, korumakurullarının çalışmaları konusunda da açıklamalarda bulundu.

Haberler Haberleri

SÖZÜMÜZ SÖZLÜĞÜMÜZ
TYB Konya Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'yı Ziyaret Etti
Yönetim Kurulu Üyelerinden Başkan Mustafa Kavuş'a Tebrik Ziyareti
İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye
YUNUS EMRE ŞİİR KLİBİ