DİN FELSEFESİ DERNEĞİ AÇILDI

Dünya Bülteni / Haber Merkezi Din felsefesi ile ilgili araştırmaların nitelik olarak gelişmesi ve dinin sadece ilahiyat fakülteleri bünyesinde sıkışık...

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Din felsefesi ile ilgili araştırmaların nitelik olarak gelişmesi ve dinin sadece ilahiyat fakülteleri bünyesinde sıkışık kalmaması için Mayıs 2007'de Türkiye'de ilk kez Din Felsefesi Derneği kuruldu.

Din Felsefesi Derneğinin kurucularından Rahim Acar yaptığı yazılı açıklamada, dinin toplumsal düzeyde daha etkin hale gelmesi, tüm akademik, entelektüel camiada daha saygın ve etkili bir yere erişmesi için bir Türkiye'de ilk kez bir girişim başlattıklarını söyledi.

Rahim Acar, Türkiye'de din felsefesi adına şimdiye kadar yapılan çalışmaların çoğunun tatmin edici olmadığını vurgulayarak "Türkiye'de 1970'li yıllardan itibaren gerek ilahiyat fakültelerinin bünyesinde gerekse fen-edebiyat fakültelerinde din felsefesi programları veya din felsefesi anabilim dalları bulunmaktadır. Bununla birlikte, felsefî ve entellektüel faaliyetlerin yoğun olarak yürütülmesi beklenen üniversitelerde din felsefesi ile ilgili faaliyet, tartışma ve teorilerin hakkettiği ölçüde etkin olmadığı görülmektedir" diye kaydetti..

Acar yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
"Özellikle Avrupa ve Amerika'daki üniversitelerde din felsefesi sahasındaki çalışmaların akademik ve felsefî çevrelerde ve tartışmalardaki etkinliği dikkate alınırsa bu durum daha bariz şekilde görülür.

BİLİMSEL VERİLERİN YORUMLANMASI SORUNU

"Din felsefesi sahasındaki müzakere konularının akademik bir boyutu olduğu kadar, herkesi ilgilendiren popüler bir boyutu da vardır. Günümüz dünyasında, dini çeşitlilik olgusundan, evrenin başlangıcına dair bilimsel verilerin nasıl yorumlanacağı sorusuna kadar din felsefesi alanına giren pek çok tartışma konusu toplumun hemen çoğunluğunu bir şekilde ilgilendiren, ya da toplumun çoğunluğunun duymazdan gelemeyeceği konulardır.

"Ülkemizde, din felsefesi sahasındaki tartışmaların yaygın toplumsal tartışmalarda da etkin ve yol gösterici olduğunu söylemek güçtür.

"Sözkonusu akademik-profesyonel düzeydeki eksiklikler ve toplumsal düzeydeki ihtiyaçlar dikkate alınarak, Din Felsefesi Derneği, din felsefesi ile ilgili araştırmaların nitelik olarak gelişmesi, sadece ilahiyat fakülteleri bünyesinde değil tüm akademik entellektüel camiada daha saygın ve etkili bir yere erişmesi ve daha popüler tartışmalara ışık tutarak toplumsal düzeyde de etkin hale gelmesi için, sivil bir girişim olarak Mayıs 2007'de İstanbul'da kurulmuştur.

BİR ÇOK DİSİPLİNİ İLGİLENDİREN FAALİYETLER YAPILACAK

"Din Felsefesi Derneği, hem din felsefesindeki inceleme alanları ile doğrudan ilgilenenlerin, hem de diğer felsefe disiplinleri ve din incelemeleri başlığı altında toplanabilecek olan, dinler tarihi, din psikolojisi, din sosyolojisi vb. disiplinlerle alakadar olanların ilgi alanına girecek etkinlikler yapacaktır. Din felsefesinin ele aldığı problemlerle ilgilenen ve saha ile ilgili çalışmalar yapan herkesin katılıp katkıda bulunabileceği bir diyalog zemini meydana getirecektir.

"Zikredilen akademik-profesyonel amaçların gerçekleştirilmesi ve din felsefesinin hem akademik hem de popüler düzeyde teşviki, amatör bir ruhla ve gönüllülük esası ile gayret gösterecek kişilerin eseri olacaktır" diyen Acar sözlerini şöyle bitirdi: "Din felsefesi ile ilgili faaliyetlerin organizasyonu ve bu saha ile ilgilenenlere hizmet hususunda Din Felsefesi Derneği'nin faaliyetlerine sizlerin de katılabileceğini umuyor, saygılar sunuyorum."
www.dunyabulteni.com

Haberler Haberleri

SÖZÜMÜZ SÖZLÜĞÜMÜZ
TYB Konya Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'yı Ziyaret Etti
Yönetim Kurulu Üyelerinden Başkan Mustafa Kavuş'a Tebrik Ziyareti
İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye
YUNUS EMRE ŞİİR KLİBİ