Duayenlere kültür ödülü

Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri'nin bu yılki sahipleri; müzisyen Nesrin Sipahi, tiyatro oyuncusu Kenan Işık, yazar Mehmet Doğan, şair ve çevirmen...

Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri'nin bu yılki sahipleri; müzisyen Nesrin Sipahi, tiyatro oyuncusu Kenan Işık, yazar Mehmet Doğan, şair ve çevirmen Cahit Koytak ile İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi olarak belirlendi

Kültür ve TurizmBakanlığı Özel Ödülleri'ne layık görülenler beli oldu. Kültür ve TurizmBakanlığı Ödüller Yönetmeliği'nce 1979'dan beri her yıl verilen "Kültür veSanat Büyük Ödülleri" bundan sonra "Kültür ve Turizm Bakanlığı ÖzelÖdülleri" adıyla takdim edilecek. Bu ödül Türk tarihi, edebiyatı, dili,plastik sanatlar, müzik ve sahne sanatları, sanat tarihi, mimarlık, arkeoloji,halk bilim, sinema ve kütüphanecilik sahalarında ve diğer kültür sanatdallarında; eser, uygulama, yorum, sergileme, yayın, araştırma ve incelemealanlarında ortaya koydukları üstün nitelikli eser ve çalışmalarından dolayıher yıl yaşayan kişilere, topluluk veya kuruluşlara veriliyor. Böylece, özgüneser, uygulama, yorum veya bilimsel araştırmalarıyla Türk kültür ve sanatınıngelişmesine, yurt ve dünya düzeyinde yücelmesine katkıda bulunanların devletadına ödüllendirilmesi amaçlanıyor. Değerlendirme sonucu, müzisyen NesrinSipahi, tiyatro sanatçısı Kenan Işık, yazar Mehmet Doğan, şair ve çevirmenCahit Koytak ile İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, özel ödüllerinsahipleri olarak belirlendi.


Nesrin Sipahi, "Emsalsiz nüans ve genişlikteki sestonu, kendine özgü kıvrak ve güçlü icrası, titiz ve incelikli repertuvarseçimi, kadim bir medeniyetin izdüşümünü yansıtan klasik eserleri ustalıklaseslendirmesi, zarif tavrı, örnek sanat yaşamı ile genç nesillere nezih biremsal teşkil etmesi" vasıflarıyla ödüle değer görüldü.

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, bilimsel eserlerin estetik yönünü ve öğreticiliğiniortaya koymadaki yalın etkisi, bıraktığı intiba ve kazandırdığı bilgi ile sahipolduğu etkileyici gücü, İslam dünyasının bilimler tarihindeki parlakbaşarılarını, eserler ve belgeleriyle ortaya koyması, bilim tarihi açısındandoğuyla batı arasında bir köprü niteliği taşıması ve bu yönleriyle gelecekkuşaklar için özendirici bir örnek teşkil etmesi özellikleri ile ödülü almayahak kazandı.

Mehmet Doğan, Türk dilinin doğru kullanımı üzerine ürettiğiyol gösterici düşünceleri, üretken kalemiyle düşünce dünyası, kültür, ilim vesanata dair çeşitli sorunlara kendine özgü getirdiği bakış açısı ve çözümbekleyen konulara bilgece yaklaşımıyla ödüllendirildi.

Cahit Koytak, duru, lirik, derinlikli, "hikemi"şiirleri yanında, İngilizce ve Fransızca'dan yaptığı ustalıklı çevirileryoluyla kazandırdığı özgün bakış açısı, kökleri Türk medeniyetininderinliklerine uzanan düşünce ve görüşlerini her dönemde cesaret, incelik vetevazuyla ifade ederek genç nesillere seçkin bir örnek teşkil etmesi nedeniyleödüle değer görüldü.

Kenan Işık ise rol aldığı ve yönettiği tiyatroeserlerinde sergilediği özenli ve üstün nitelikli icra, Türkçenin kullanımındagösterdiği dikkat ve itina, toplumun tüm kesimlerince takdir görmüş bir oyuncu,yazar ve sunucu olarak kültür sahasına sunduğu emsalsiz katkı, gülen yüzü veörnek kişiliği ile uzun yıllar unutulmayacak ve genç nesillere emsal teşkiledecek sanatçı kişiliği ve zarafeti ile ödül sahipleri arasında yerini aldı.Açıklamada, Bakanlığın kültür ve sanata her biri seçkin eserleri ve örnekhayatları ile katkı sunan kişileri, üstün nitelikli eser ve uygulamalarıylatakdir toplayan kurum ve kuruluşları ödüllendirmeyi sürdüreceği kaydedildi.Ödüller, törenle sahiplerine verilecek.

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/kultur_sanat/2016/12/22/duayenlere-kultur-odulu

Haberler Haberleri

SÖZÜMÜZ SÖZLÜĞÜMÜZ
TYB Konya Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'yı Ziyaret Etti
Yönetim Kurulu Üyelerinden Başkan Mustafa Kavuş'a Tebrik Ziyareti
İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye
YUNUS EMRE ŞİİR KLİBİ