1942’de Konya’da (Hadim-Aladağ) doğdu. Babası Arif Bey, annesi Fatma Hanım’dır. İlköğrenimini Cumhuriyet Okulunda (1949-1953), orta öğrenimini Karaman Ortaokulunda tamamladı. Konya Lisesi’nde okudu (1954-1959). İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde lisans ve yüksek lisans eğitimini (1960-1967) tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünde doktora yaptı (1985-1989). TİKA’nın danışmanı olarak Orhun Anıtları Projesi’nde yer aldı ve Moğolistan’da Ötüken Vadisi’ndeki müzelerin proje ve uygulamalarını yaptı. 1998 yılında TOKİ Başkanlığı’na getirildi. Başbakanlık Müşaviri oldu. 2009 Yerel Seçimlerinde Karaman Belediye Başkanlığına seçildi.
Türkiye Yazarlar Birliği ve TÜRKSAV kurucu üyesi olan Uğurlu, üç dönem Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Bilim Kurulları üyeliği yaptı. Türk Ocakları Türk Kültürüne Hizmet Büyük Ödülü; Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği Büyük ödüllerine layık görülen Uğurlu, Kırgızistan ve Kazakistan Devlet Nişanları sahibidir.
“Mimarlık mesleği bir görgü mesleğidir. Dünyadan haberiniz olmalı, gezmelisiniz görmelisiniz. Edebiyattan haberiniz olmalı, duymalısınız, hissetmelisiniz. Çok iyi fotoğraf çekmelisiniz. Çok iyi tuğla örmelisiniz ustalıktan haberiniz olmalı. Ve birçok disiplin bunun içinde olmalı” diyen Kamil Uğurlu bu çok yönlü ve bütüncül anlayışı, hayatına, şehre ve kitaplarına yansıtmıştır. Yazmış olduğu şehrengizler ile de şehre ve medeniyetimize kıymetli ve kalıcı eserler bırakmıştır.
Haberler Haberleri
Yolbaşçımız D. Mehmet Doğan’ı her dâim hayırla özlemle anıyoruz/ arıyoruz
D. Mehmet Doğan vefatının 2. yıl dönümünde dualarla anıldı
KELİMEDEN MEDENİYETE BİR HAFIZA MİMARI D MEHMET DOĞAN
Muhammet Enes Kala: Kopan Gürültüde Kültürün Hayât Veren Sükûtunu Duyabilmek
Erzincan’da Kültür ve Edebiyat Zirvesi - Nurettin Topçu Sokağı Açılışı