Eva De Vitray Meye rovitch Mevlânâ'nın gölgesinde

"Çocukluğumdan bu yana 'Bana doğruyu göster, bir alamet yolla' diye dua ederdim. Bir keresinde, yine diledim. Rüyamda ölmüştüm, mezar taşımda adım Arap...

"Çocukluğumdan bu yana 'Bana doğruyu göster, bir alamet yolla' diye dua ederdim. Bir keresinde, yine diledim. Rüyamda ölmüştüm, mezar taşımda adım Arap harfleriyle yazılıydı. Uyandığımda elimle yüzümü yokladım.



'Rüyaymış işte ölmemişim' dedim! Ağzımdan, 'İşte mesajı aldın, Müslüman gömüleceksin sözleri döküldü." Fransız yazar Profesör Eva De Vitray Meyerovitch'in bu rüyası gerçekleşti ve "Mevlânâ'nın maneviyatının gölgesinde kıyamete kadar kalabilmem için öldüğümde beni Konya'ya gömün." vasiyeti, ölümünden 9 yıl sonra yerine getirildi. Mevlânâ'dan etkilenerek Müslüman olan ve Havva adını alan Meyerovitch'in cenazesi dün Konya Selimiye Camii'nde kılınan namazın ardından Mevlânâ Müzesi'nin yanıbaşındaki Üçler Mezarlığı'na defnedildi. Cenaze törenine Konya Valisi Osman Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, milletvekilleri, eski bakanlardan Agah Oktay Güner, sanatçı Ahmet Özhan, Meyerovitch gibi Mevlânâ'yı tanıdıktan sonra Müslüman olan İtalyan Profesör Gabriel Mandell, Meyerovitch'in Fransız dostları, İranlı ve Bosna-Hersekli turistler ile çok sayıda vatandaş katıldı. Cenaze namazını kıldıran Konya Müftüsü Şükrü Özbuğday, "Mevlânâ hayranı Fransız profesör artık aramızda ve bizim misafirimiz." diyerek cemaatten Meyerovitch'e haklarını helal etmelerini istedi.

1909 yılında aristokrat bir Fransız ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen Prof. Meyerovitch, Mevlânâ'yı tanıyarak 1964 yılında Müslüman oldu ve Havva adını aldı. Mevlânâ ile Muhammed İkbal'in hemen hemen bütün eserlerini Fransızcaya çevirdi. Gerek tercümeleri, gerekse konuşmalarıyla çok sayıda Fransız aydının İslâm'a ısınmasına ve pek çok kişinin Müslüman olmasına vesile oldu. Mevlânâ'yı mürşidi olarak gördü. Türkiye'ye ve insanına olan sevgisini her fırsatta dile getirdi. 24 Temmuz 1999'da âlemini değiştiren Havva Meyerovitch, ailesi tarafından Paris'te toprağa verilmişti. Fransız profesörün vasiyetini yerine getirmek isteyen Konya Büyükşehir Belediyesi, cenazenin Konya'ya getirilmesi için ailesiyle 5 yıldır görüşmeler yapıyordu.

Zaman 18.12.2008

Haberler Haberleri

SÖZÜMÜZ SÖZLÜĞÜMÜZ
TYB Konya Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'yı Ziyaret Etti
Yönetim Kurulu Üyelerinden Başkan Mustafa Kavuş'a Tebrik Ziyareti
İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye
YUNUS EMRE ŞİİR KLİBİ