KONYA TYB

Konya TYB kültürel etkinlikte hız kesmiyorGeçtiğimiz 24 Mart Cumartesi günü İl Halk Kütüphanesi Salonu'nda TYB'nin düzenlemiş olduğu "Aşıklar Atışıyor"...

Konya TYB kültürel etkinlikte hız kesmiyor

Geçtiğimiz 24 Mart Cumartesi günü İl Halk Kütüphanesi Salonu'nda TYB'nin düzenlemiş olduğu "Aşıklar Atışıyor" adlı mutat program vardı. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin gelenekselleştirdiği Aşıklar Bayramı programının 44.'sü Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmişti. Bunun gölgesinde başlayan TYB'nin programına katılım az olur diye düşünüyorduk ki; birde ne görelim? Geçmişe nazire edercesine eski programlardan daha fazla bir katılım gerçekleştirmişti Konyalılar... Ben bu durumu görünce; demek ki dedim: Türk Milleti, Konya insanı kültüre aç, geçmiş kültürünü seviyor ve o geçmişin daima yaşatılmasını istiyor. Bunun başka izahı olmazdı. Bu geleneksel kültürümüzü devam ettirmekte olan âşıklarımızın bir de organizatörü olması gerekti. İşte o da vardı: Geçmiş kültürümüze gönül vermiş, Türk gelenek göreneklerini yeni nesillere aktarmak ve devamını sağlayabilmek için elinden gelen her türlü gayreti çabayı göstermekte olan Selçuk Üniversitesi Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr Aziz Ayva Hoca. Kendisini hem tebrik ediyor hem de kendisine gönül dolusu sevgilerimi sunuyorum. Kalabalık katılımcıların arasında Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu ile birçok yazar, şair ve talebe vardı.

Programın başlamasına az bir süre kalmıştı içeri girdiğimde... Hemen beni karşılayan Aziz Hoca'm "Öne otur abi, seninle işim var" deyiverdi. Doğrusu bu ani sözden azıcık ürktüm. Derken; Sevgili Ahmet Güldağ Abi yanında yer gösterdi. Daha yanına ilişirken "Hani senin sazın İsmailciğim? Bugün atışma günü" demez mi? "Abi, ben sazsız ozanım, ben onu çalamam" dedim, güldü. "Sen söz ustasısın, sözünle atışırsın" dedi. "Sağolsun moralim düzeldi" diyecektim ki Aziz Hoca'm programı sunmak için mikrofonun başına geçti ve günün önemini ve aşıkları saydıktan sonra benimle birlikte 3-4 arkadaşımızın ismi okudu. "Bu arkadaşlarımız da birer şiirle programda yer alacaklar" deyiverdi. Oysa böyle bir şey benim hiç aklımda yoktu, hazırlığım da yoktu...

Eee çare yok artık. Ok yaydan çıkmış, ismimiz açıklanmıştı. Bu iş mutlaka olacaktı.

Bu programa çok değerli aşıklarımız katılmışlardı. Programda İsrafil Taştan, Muhsin Yaralı Zafer Kazancı gibi doğu illerinden gelen aşıklarımızın yanı sıra Konya'mızın yetiştirdiği değerli saz ve söz ustaları Aşık Ataroğlu, Aşık Özhani, Aşık Ali Zikriyar ve Aşık Yağız Ozan da yerlerini almıştı. İlk olarak bu programın hazırlanmasında büyük katkısı olduğunu duyduğum Yağız Ozan Arif Yıldırım ile yine genç Aşık Zafer Kazancı "Hoş geldiniz" dediler dinleyenlere. Aziz Hoca arada bir sazsız aşıklara söz verip şiirler okutuyordu. Ardından aşıklar defalarca sahnede yer alarak türkü söylediler, hikayeli şiirleştirdikleri, anıları anlattılar, atıştılar. Yaklaşık 3 saat gibi bir zamanda dinleyenlere keyifli dakikalar yaşattılar. Usta saz ve söz ustamız Ataroğlu, aşıklara verdiği zor ayaklar ile onları adeta denemeye tabi tutarken, o usta aşıklar da biz bu konunun ustasıyız edasıyla işlerinin ehli olduklarını başarı ile gösterdiler. Atışmalar sırasında en hoş durum ise; birbirlerinin kelliklerini, körlüklerini yüzlerine vurmaları ve sonunda birbirlerine sarılmalarıydı. Program sonunda aşıkların birlikte söyledikleri kahramanlık ve mertlik türküleri ise ülke birliğine bir delaletti... Aşıkların saz ve söze verdikleri araları güzel şiirleri ile süsleyen Şevki Çobanoğlu, İbrahim Demirtaş Saffet Arıcı, Veli Kırboğa ve ben İsmail Detseli programın süsleri idik.

Haa kendimi unutuyordum; Aziz Hoca'm ismimi okuyunca ne okuyayım diye düşündüm ve elimde kalem kağıt dilimde ise söz çoktu. Hemen sarıldım kaleme ve başladım yazmaya... Bu bizim aşıkların yanında diğer illerden gelmiş aşıklar vardı. Bize de söz verilecekti. Ben de onlara hoşgeldin diyeyim hem de köyümdeki aşıklık hatıralarından bir şeyler anlatayım dedim ve hemen oracıkta 9 tane doğaçlama dörtlük yazıverdim. Aziz Hoca'm "Detseli sahneye" dedi, sevinerek çıktım ve âşık kardeşlerimi çok sevdiğimi aynı damarın bende de olduğunu kısaca anlattıktan sonra 1900 lü yıllarda köyümde yaşamış olan Aşık Ali Hoca'dan bir iki kıssa anlattım.

Kıssalar şöyleydi; Ali Hoca'ma iki yabancı aşık imtihan olmak bahanesi ile misafir olurlar. Yemekten sonra aşıklar "İşimiz var Ali Hoca'm, biz gideceğiz ancak yemeğin duasını saz söz ile yapsak olur mu?" "Olurrr" der Ali Hoca'm. Aşığın biri sazını alır derki:

"Aman amannn

Gökte uçar kuş değil,

Kanadı serttir taş değil der". İkinci aşık alır sazı

"Altı ayağı onun dördü yerde yürür

İkisi de boş değil" deyince Ali Hoca'm alır asılı duran sazını şöyle cevaplar:

"O ikisi de B.k yuvarlar" der. Meğer aşıklar Ali Emmi'ye bok böcüsünü soruyorlarmış ve "İmtihanı kazandın aşık. Ver elini öpelim" deyip giderler.

İkinci konu. Köye bir eşkıya gelir. Akşam yandaşları ile toplanıp alem yapacaklardır. "Çalıp söyleyen biri varsa çağırın" der misafir eşkıya. Ali Emmi'yi çağırıp gelirler. Çalmasını söylerler Ali Emmi bozuk iş yapan adamları sevmediği için "çalamam" deyip itiraz edince yandaşları, "Sen bir görün korkudan belki çalar derler" Adam Ali Emmi'yi azarlar ve "Çal ulan seni keserim biçerim" deyince; Ali Emmi saza sarılır ve şöyle der: (daha çok ama ben bir dörtlük yazacağım)

"Aman amannn

Nerede bir puşt görürsen

Sakalına bir tarak vuruver gitsin

Baktın ki o puşt seni dövecek

Bu puştun bacısını seviver gitsin

Onun defterini dürüver gitsin der.

Eşkıya sorar: "yanındakilere bu hak aşığımıdır? Evet, öyle ise adamı niye azar ettirdiniz? Adam bana söylemedik laf koymadı" der ve gece vakti köyü terk edip gider. Bu güzel programın sonunda TYB Konya Şubesi Başkanı M. Ali Köseoğlu bir jest yaparak Aydınlar Ocağı Konya Şubesi Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ile beraber aşıkları birer plaketle ödüllendirdi.

İşte bana programda doğaçlama geliveren dörtlükler:

Boş gelmiştim ben buraya

Gemiyi oturmuşum karaya

Oturup bazen çadıra bazı saraya

Çalıp söyleyenler hoş geldiniz,



Ülkemizin her yerinden

Saz ile sözün değerinden

El edep alıp usta erlerinden

Bize sunanlar hoş geldiniz



Konya'mızın kültürü başka

Buraya uğrayan düşer aşka

Ben de saz çalsaydım keşke

Diyor bu ozan hoş geldiniz



Sazımı sordu Ahmet Güldağ

Geç oldu benden geçti o çağ

Konya'mdır bu aşıklara otağ

Sevgi vermeye hoşgeldiniz



Aziz Ayva Hoca'm düzenlemiş

Yağız Ozan çok emek vermiş

Yazarlar Birliği desteklemiş

Ne güzel olmuş hoşgeldiniz



Sizi dinleyenler hep size aşık

Tatlı olur saz ve söz ile atışık

Taşlamada ağza uymaz kaşık

Bunlar sizce kolay hoşgeldiniz



Başkan Mehmet Ali Köseoğlu

Hep aydınlıktır TYB nin yolu

Bu yıl da programlar dolu dolu

Bu kültür şehrine hoşgeldiniz



Aziz Hoca'm çok sıktın beni

Adeta kağıt zarfa soktun beni

Utancımdan yılacağım derken

Yüzüm ak çıktım hoşgeldiniz



Bu dörtlükler İsmail Ozan'dan

Selam size okuyandan yazandan

Bizarız hep aşıklar ara bozandan

Çalanlar dinleyenler kültür evine hoşgeldiniz

İSMAİL DETSELİ - MEMLEKET

Haberler Haberleri

SÖZÜMÜZ SÖZLÜĞÜMÜZ
TYB Konya Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'yı Ziyaret Etti
Yönetim Kurulu Üyelerinden Başkan Mustafa Kavuş'a Tebrik Ziyareti
İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye
YUNUS EMRE ŞİİR KLİBİ