Mesnevi günümüz koşullarına göre yeniden yorumlanmalı

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin misafiri olarak Konya'ya gelen ve İl Halk Kütüphanesi Salonun'da 'Mevlâna ve Mesnevi'ye Yakınlaşmak' başlıklı...

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB)Konya Şubesi'nin misafiri olarak Konya'ya gelen ve İl Halk KütüphanesiSalonun'da 'Mevlâna ve Mesnevi'ye Yakınlaşmak' başlıklı bir konuşma yapan KırıkkaleÜniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Mesnevi'ningünümüz şartlarına göre yeniden okunarak yorumlanması gerektiğini söyledi.Karaismailoğlu, Mevlâna ve ailesinin Konya'ya gelişlerinin 786. Yıldönümündedüzenlenen programla Konya'da olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, "Bismillahirrahmanirrahim.Bizleri Huzur içinde yaşatan ve Mevlâna şehri Konya'da bir araya getiren,buluşturan Allah'a hamdolsun. Işığıyla yolumuzu aydınlatan Peygamber Efendimizesalât ve selam olsun" sözleriyle konuşmasına başladı.

MEVLÂNAÜMİT KAYNAĞIYDI

Ecdadımızın, Mesneviokumalarına çok önem erdiğini belirten Karaismailoğlu, Mesnevi'den, "Sen bize osultanın huzuruna varmak mümkün değildir deme / Kerem sahipleriyle varmak hiçde zor değildir" mealindeki beyitlerini okuyarak Hz. Mevlâna'nın yaşadığıdönemde insanlara bir ümit kaynağı olduğunu, toplumun yaşadığı sıkıntılarkarşısında asla ümitsizliğe düşülmemesini gerektiğini, kendi döneminde yolgösterici olduğu gibi kendinden sonraki dönemlere de ışık tuttuğunu vurguladı.

Karaismailoğlu konuşmasınaşöyle devam etti: Hz Mevlâna'nın fikirleri toplumu birleştiricidir. O, toplumsalbirlik ve beraberliği temin etmek için uğraşır. Onun Mesnevisinde Horasan'ın,Gazne'nin çok önemli bir yeri vardır. Gazneli Sultan Mahmut ile veziri Ayaz'ıhikâyelerine konu eder. Bunun yanında 3500-4000'e yakın ayeti kerime ve Hz.Peygamberin hadislerinin açıklamasını yapar. Anlattığı hikâyelerler anlatımabir değişiklik katar, ifadeyi zenginleştirir. İnsan-ı kâmil yetiştirmeyi hedefedinen tasavvufi yolun, sufi inancın inceliklerinin anlatıldığı Mesnevi'dederviş ile padişahın defterdar ve adamlarının hikâyesini dile getirerek insanave insanlığa, gerçek kul olma yolunda ne gibi fedakârlıkların yapılması gerektiğiyolunda mesajlar vermektedir.

MESNEVİOKUMALARINA İHTİYAÇ VAR

Hz. Mevlâna'nınmesnevisinde hem Türk kültürünün hem de İslam'ın harmanlaştığını ifade edenAdnan Karaismailoğlu, ecdadımız Selçuklu ve Osmanlılar onun geleneğini 20 yüzyılakadar getirdiğini bundan sonra da Türkiye Cumhuriyeti gençlerinin ilim ve fikiradamlarının devam ettireceğini söyledi. Mesnevi okumanın bu günde çok büyükihtiyaç olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, Hz. Mevlâna'nın fikirlerinigünümüzün şartlarına göre yorumlayıp tekrar okumamız gerektiğine dikkat çekti.Programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra Konya BüyükşehirBelediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen, SÜ MevlânaAraştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Mevlânâ Celâleddin-iRûmî'nin 21. Batından Torunu Dr. A. Selahaddin Hidayetoğlu, Türk Dil KurumuÜyesi Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün, çok sayıda akademisyen, yazar ve öğrencikatıldı. Programın sonunda Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu'na TYB adına katılımbelgesini Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegentakdim etti. Karaismailoğlu'na ayrıca İl Kültür Müdürlüğü yayınlarından hediyeedildi.

Haberler Haberleri

SÖZÜMÜZ SÖZLÜĞÜMÜZ
TYB Konya Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'yı Ziyaret Etti
Yönetim Kurulu Üyelerinden Başkan Mustafa Kavuş'a Tebrik Ziyareti
İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye
YUNUS EMRE ŞİİR KLİBİ