S. Mücahit İYİYOLBULAN yazdı: Cennetin provası Muğla

Gitmeden görebilirsin, duyabilirsin ama kokusunu alamazsın. Türkülere ve şiirlere ilham kaynağı olan Muğla'nın akasya kokulu Arasta Çarşısından geçmedikçe kartpostallarda...

Gitmedengörebilirsin, duyabilirsin ama kokusunu alamazsın. Türkülere ve şiirlere ilhamkaynağı olan Muğla'nın akasya kokulu Arasta Çarşısından geçmedikçekartpostallarda Muğla'yı görmek bir şey ifade etmeyecektir. Tarihi KurşunluCamisinden bir Mevlevi Tekkesi olan Şahidi Camisine giden daracık sokaklardabeyaza bürünmüş evler bir gelin misali görücüye çıkıyor. Ve sizi tarihebir yolculuğa çıkarırken, binlerce yıldır güzelliğinden zerre kaybetmeyendoğasına davet ediyor.

Dalyan tekne turunda sazlıklar eşlik ediyor size. Ney olamadığı için kendinirüzgara teslim eden ve rüzgar sesinde salınan sazlıklar. Gözlerinizi yukarıkaldırdığınızda ölüsünün bile size tepeden baktığı kralların mezarlarıgörülüyor dağlarda. Kaunos Kral Mezarlarını döven dalgalarda kaç medeniyetinsilueti battı kim bilir? Turun sonunda yolcular İz Tuzu Plajına kavuşurken,Köyceğiz Gölünün de Akdeniz'le buluşmasına tanıklık ediyorlar. Tatlı su biriplik gibi ayrılıyor tuzlu sudan ve kumsalın sahibi Caretta CarettaKaplumbağaları bir miras gibi bırakıyor yumurtalarını toprağın en yumuşağına.

Akyaka dağlarının üzerine yükselen sislerin bulutlarla izdivacına şahitlikediyor yeşilin her tonu. Ve meydan okuyorlar modern dünya bacalarının çıkardığıdumanlara. Sıra sıra apartmanların sıra dağları gölgelemesine izin verilmemişbu topraklarda. Tek katlı evler haddini biliyor kumunu, demirini ve mermerinialdığı dağlar karşısında. Evlerin cumbalarından aşağı renk renk çiçeklersarkarken, uzun çam ağaçlarının gövdesine sarılarak yukarıya çıkıyorsarmaşıklar. Ağaç gövdeleri sarmaşıklar arasında kaybolurken güneş de yavaşyavaş eksiliyor denizin üzerinden. Ve renkler yerini alıyor fotoğraflanacak engüzel günbatımı için.

Bodrum Kalesi tüm ihtişamını koruyor. Her ne kadar kendisini koruyankadırgalar başka rüzgarlara teslim olup gittilerse de taşlar istifini hiçbozmamış. Ve seyrine dalmışlar onlarca yelkenlinin aynı anda süzülmesine.İçinde yüzyıllardır tazeliğini koruyan eserlerle kucak açıyorlarziyaretçilerine.

Yel değirmenleriyle kavgaya tutuşmamış bu sıcak yörenin insanları. Don Kişot'unkılıç çektiği değirmenlere selfie çubuğuyla yaklaşıyorlar. GümbetTepesinden bizleri selamlayan değirmenler "Hangi rüzgar attı seniburaya?" demek için ziyaretçilerini bekliyor.

Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat Beyşehir için "Cennet ya burasıdır yada buranın altındadır" demiş. Biz de ondan mülhem diyoruz ki "Cennet yaMuğla'dır ya da Muğla'nın altında bir yerdedir." Cennetin provasını yapmakisteyenler için Muğla mutlaka ama mutlaka gidilip görülmesi ve kokusunun içineçekilmesi gereken bir yerdir.

Yukarıda ki satırların yazılmasında bizlere vesile olan Türkiye YazarlarBirliği Konya Şube Başkanı ve Muğla Basın İlan Kurumu Müdürü Mehmet AliKÖSEOĞLU, Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin EKİNCİ, Muğla İl Milli EğitimŞube Müdürü Tarık TÜFEKÇİ, Köyceğiz İlçe Milli Eğitim Müdürü Fazıl KARABAĞ veBodrum İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin GEÇİM başta olmak üzere, TYB KonyaŞubesinin düzenlediği bu iki günlük gezide Konyalı yazarlara mihmandarlık yapanherkese şükranlarımı sunuyorum.

Kaynak: Belge.com.tr - S. Mücahit İYİYOLBULAN

Haberler Haberleri

SÖZÜMÜZ SÖZLÜĞÜMÜZ
TYB Konya Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'yı Ziyaret Etti
Yönetim Kurulu Üyelerinden Başkan Mustafa Kavuş'a Tebrik Ziyareti
İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye
YUNUS EMRE ŞİİR KLİBİ