Sadık Gökce yazdı: Menteşe Eline Seyahat

Hafta sonunda iki günlüğüne TYB Konya Şubesi tarafından düzenlenen "Yazılacak Çok Şeyimiz Var" etkinliği çerçevesinde Muğla'da idik. Seçkin bir...

Haftasonunda iki günlüğüne TYB Konya Şubesi tarafından düzenlenen "Yazılacak ÇokŞeyimiz Var" etkinliği çerçevesinde Muğla'da idik. Seçkin bir yazartopluluğu ile gerçekleşen bu seyahatimiz esnasında hoşgörünün insanlararasındaki yakınlaşmada ne kadar etkili olduğunu görme imkanına da sahip oldum.Seyahatimiz boyunca hemen hemen 40 kişiden oluşan kafilede bırakın yüksek sesletartışmayı en ufak bir mırıltı dahi duymadık.

Bundaen büyük etkenin kafilede bulunan herkesin hiçbir ayrım gözetmeden herkesle diyalogiçerisinde bulunması olduğunu düşünüyorum. Tevazu ve alçakgönüllülükle karşıyayaklaşımın problemlerin çözümünü ne kadar kolaylaştırdığını; hatta bir problemçıkmasına dahi mahal vermediğini gördüm. Temennim şu anda çok ciddi birsüreçten geçen ülkemiz insanının ve ülkeyi idare edenlerin de aynı şekildetevazu ve alçakgönüllülük içerisinde bir birlerine kulak vermeleri ve problemidaha fazla büyümeden çözüme götürmeleri...

BiziMuğla'da Basın İlan Müdürü ve aynı zamanda TYB Konya Şube Başkanı olan MehmetAli Köseoğlu, Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Celaleddin Ekinci karşıladı.Akşehirli olan Celaleddin Bey, Konya'da az görülen ama çoğalmasını arzuettiğimiz ismi kendisine miras bırakan Mevlana Celaleddin Rumi'nin torunuolduğunu sahip olduğu tevazuu ve hoşgörüsü ile bizlere gösterdi. AslenKayserili olan fakat hayatının büyük bölümünü Konya'da geçiren Mehmet AliKöseoğlu'na Yazma Eserler Kütüphanesi Bölge Müdürü Bekir Şahin tarafından"Konevi" nisbesi verildi.

***

Muğladeyince benim aklıma bu bölgede hüküm sürmüş ve bölgeyi Türkleştirmiş MenteşeBeyliği geliyor. Gezi boyunca aklımın bir köşesinde sürekli bu bilgiyi sakladımve bölgenin özelliğini incelerken bu döneme göre anlamaya çalıştım.

MenteşeEli, Ege sahillerinde yer alan bir bölgemiz. Merkez Muğla ismi ile anılmaktaolup Bodrum, Köyceğiz, Milas, Yatağan, Dalaman, Seydikemer, Fethiye, Marmaris,Ortaca, Ula ve Kavaklıdere ilçelerinden oluşuyor. Bizim ilk durağımız Köyceğizoldu. Sabah kahvaltısından sonra Göcek'de bir tekne turu yaptık. Burada bulunanKral Mezarlarını yakından görme imkânı bulduk. Kayalara oyulmuş muhteşem birgörüntüye sahip olan bu mezarlar bana Türkmen Kocası Yunus'un "Malda yalan mülkde yalan var birazda sen oyalan" sözünü hatırlattı. O muhteşem eserlerinsahipleri bu gün yaptıklarının hesabını verecekleri âlemde bulunuyorlar,bizlere ise bundan ders çıkarmak kalıyor...

Öğledensonra Akyaka'ya geçtik. Burada bulunan AZMAK DERESİ doğal bir akvaryum görevigörüyor. Kiraladığımız bir tekne ile bu derede bir yolculuk yaptık. Su o kadartemiz ve sığ ki suyun dibindeki yosunları, bitki örtüsünü ve yüzen balıklarınet bir şekilde görebiliyorsunuz. Menteşe Eli gezimizin ikinci günündeBodrum'da idik... Burada ilk durağımız Bodrum Kalesi oldu.

BodrumKalesi 1522 yılında Rodos Adasının fethi sonrası Türk topraklarına katılmıştır.Ancak bu katılma ilk değil ama sondur. Bu tarihten sonra Bodrum ebediyen Türkolmuştur. Daha önce de Selçuklu ve Menteşe Beyliği sınırları içerisinde yeralan Bodrum, Timur'un İzmir'i alıp yakıp yıkmasından sonra Osmanlı Sultanı I.Mehmet tarafından Şövalyelere verilmiştir.

Yüzyılda Papanın mali ve manevi desteği ile inşa edilen kale Rodos'un düşmesi iledirenmeden teslim olmuştur.

İkincigün ikindi vaktinin girmesinden sonra Menteşe Elinin merkezi Muğla'ya hareketettik. Burada eski Muğla'nın korunduğuna ve bugüne taşındığına şahit olduk.Hayatlı evler, çift kanatlı hayat kapıları, kapılarda bulunan büyük ve küçüktokmaklar bizi eskiye götürdü. Hani gelen erkekse büyük tokmağı çalar hanımsaküçük tokmağı çalarmış ya... İşte o günlere gittik ve Konya'da eskininkorunamamış olmasından dolayı bir kez daha hayıflandık.

Şehrinsakinleri kendi kültürlerine sahip çıktığı sürece kimse şehrin dokusuna zararveremezmiş; bunu bir kez daha gördük. Aynı sahiplenmeye daha önce deTire, Tokat, Şirince, Göynük, Mudurnu, Birgi gibi yerlerimizde tanık olmuştuk.

Muğlagezimizden sonra Öğretmen Evinde bir çay molası verdik. Burada bize evsahipliği yapan Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Celaleddin Ekinci ve Basın İlanMüdürü Mehmet Ali Köseoğlu'na veda ederek Konya'ya dönüş yoluna çıktık.

İkigün süren yolculuğumuzda ekibimizde Konya Bölge Yazma Eserler Müdürü BekirŞahin, Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı, Hadim Müftüsü AhmetDemirel, NEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ali FuatBaysal, Doç. Dr. Abdullah Harmancı, Yrd. Doç. Dr. Muammer Ulutürk, MahalleMektebi Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ulvi Kubilay Dündar, Zeki Oğuz, HüzeymeYeşim Koçak, Melahat Ürkmez, Ümit Savaş, Salih Sedat Ersöz, İsmail Detseli,Ömer Lütfi Ersöz, Lütfi Ayhan, Hakan Bahçeci, Yenigün Gazetesi Kültür- SanatSayfası Editörü Anuş Gökce, Osman Bozdemir, Atilla Yaramış, Bedir Köseoğlu,Abdülkadir Yurtseven, Süleyman Mücahit İyiyolbulan, Fikret Küçükmumcu yer aldı.Böylesine kaliteli ve kültürlü insanlarla bir arada bulunmak geziye ayrı birlezzet verdi.

Geziboyunca bize ev sahipliği yapan Celaleddin Ekinci ve Mehmet Ali Köseoğlu'na,Organizatör Ümit Savaş Taşkesen'e ve gezide yer alıp bilgilerini bizimlepaylaşma inceliği gösteren Konyalı yazar ve kültür insanlarına teşekkürediyorum.

Kaynak:Yenigün Gazetesi - Sadık Gökce

Haberler Haberleri

SÖZÜMÜZ SÖZLÜĞÜMÜZ
TYB Konya Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'yı Ziyaret Etti
Yönetim Kurulu Üyelerinden Başkan Mustafa Kavuş'a Tebrik Ziyareti
İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye
YUNUS EMRE ŞİİR KLİBİ