TYB KONYA BU HAFTA SAMİ BAYRAKÇI'YI AĞIRLADI

Bu haftanın konuğu "Hz. Üftade'den Günümüze Tasavvuf Yansımaları" konusu ile Sami Bayrakçı oldu. Türkiye Yazarlar Birliği, Güz Dönemi kültür...

Bu haftanın konuğu"Hz. Üftade'den Günümüze Tasavvuf Yansımaları" konusu ile Sami Bayrakçı oldu.

TürkiyeYazarlar Birliği, Güz Dönemi kültür Etkinlikleri Kapsamında bu hafta KON TVDüzlem programı yapımcısı ve Ribat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Sami Bayrakçı'yıkonuk etti. Hz. Üftade'den Günümüze Tasavvuf Yansımaları" konulu konferans İl Halk Kütüphanesikonferans salonunda saat 14:00'te gerçekleşti.

Programa ABD'nin California eyaletin de yaşayan veCalifornia Üniversitesi Öğretim Üyesi Pof. Dr. Aynur Ünal, Aydınlar OcağıBaşkanı Dr. Mustafa Güçlü, gazeteciler, öğrenciler ve bir grup izleyici topluluğu katıldı.

ProgramınKurban Bayramı Arifesinde yapılmasından dolayı iyi dilek ve temennileriylesözüne başlayan Bayrakçı; Hz. Üftade ve Tasavvufunu Selçuk Üniversitesiİlahiyat Fakültesinde Yüksek Lisans yaparken tez konusu olarak seçtiğinibelirtti. 16. Yüzyılda Bursa'da yaşamış olan ve gerçek adının Hz. MehmetMuhyiddin Üftade olduğunu söyleyen Bayrakçı; Üftade ismini alışının hikayesinide şu şekilde anlattı: "Küçük yaşlardan itibaren ilme ilgi duymaya başlayanMehmet Muhyiddin on üç, on dörtyaşlarında Bursa Ulu Camiinde müezzinlikyapmaya başlar. Bunu ise maddi bir beklentisi olmadan yapar. Bir gün camiicemaati kendi aralarında topladıkları iki altını Mehmet Muhyiddin'e verirler.İstemediği halde camii cemaatini kırmamak için verilen altınları alan Muhyiddin o gece bir rüya görür.Rüyasında 'Mertebenden Üfta Oldun' yani merteben düştü denir. Bunun üzerine Hz.Muhyiddin, o rüyadan sonra Üftade ismini kullanmaya başlar."

Hz. Üftade,çocukluk yıllarında babasının yönlendirmesi ile sevmediği halde bir müddet kazzazlık(ipekçilik) mesleği ile meşgul olduğunu söyleyen Bayrakçı, Hz. Üftade'nin ilkve tek şeyhinin de Hızır Dede olduğunu belirtti. 18 yaşında hem Hızır dedeyihem de babasını kaybeden Hz. Üftade buzamandan sonra kazzazlık mesleğini de bırakıp kendi irşadını yalnız başınatamamlamaya başladığını söyledi.

Hz.Üftade'nin; Vakaat-ı Üftade, Divan-ı Üftade ve Hutbe Mecmuası olmak üzere üçeseri olduğunu belirten Bayrakçı, Hz.Üftade'nin eserlerine ilişkinde bilgiler verdi. Program hediye takdimi ve toplufotoğraf çekimi ile sona erdi.

Haberler Haberleri

SÖZÜMÜZ SÖZLÜĞÜMÜZ
TYB Konya Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'yı Ziyaret Etti
Yönetim Kurulu Üyelerinden Başkan Mustafa Kavuş'a Tebrik Ziyareti
İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye
YUNUS EMRE ŞİİR KLİBİ