TYB Konya Şubesinde Konuşan Dr. Celâlettin Divlekçi: Geçmişimizi Tanımalıyız.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin bahçesinde bu hafta Isparta S. D. Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi hocalarından Dr. Celâlettin Divlekçi, Sultan...

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin bahçesinde bu hafta Isparta S. D. Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi hocalarından Dr. Celâlettin Divlekçi, Sultan Abdülhamid Dönemine Hicaz'ı anlattı. Programı düzenleyen Dr. İbrahim Demirci, sunuş konuşmasında Sultan İkinci Abdülhamid'in büyüklüğünün ve öneminin her gün biraz daha anlaşıldığını belirttikten sonra konuşmacıyı tanıtıp kürsüye davet etti.

Dr. Celâlettin Divlekçi, Söylemezoğlu Süleyman Şefik bin Ali Kemâlî'nin hayatı hakkında bilgi verdikten sonra, onun kaleme aldığı Hicaz Seyahatnâmesi'nin hem dil ve edebiyat, hem tarih, coğrafya, toplum ve siyaset bakımından önemli bir eser olduğunu vurguladı.

1890'larda yapılan bir hac yolculuğunun izlenimlerini yansıtan eserden çeşitli bölümleri nakleden konuşmacı, bu tür eserleri sadeleştirmenin yanlış olduğunu, özgün dilleriyle okuyup anlamaya çalışmanın daha yararlı olacağını belirtti.

Hac yolundaki duraklar, özellikle Beyrut üzerinde durduktan sonra, Hicaz coğrafyası ve bazı Arap kabileleri hakkında bilgiler nakleden Divlekçi, insanların din algıları ve davranışlarıyla ekonomik ve toplumsal yapı arasındaki bağlara dikkat çekti.

Seçkin bir dinleyici topluluğunun izlediği programın sonunda TYB Konya Şubesi Başkanı Bekir Şahin dinleyicilere teşekkür ederek konuşmacıya çeşitli kitaplar armağan etti.

Haberler Haberleri

SÖZÜMÜZ SÖZLÜĞÜMÜZ
TYB Konya Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'yı Ziyaret Etti
Yönetim Kurulu Üyelerinden Başkan Mustafa Kavuş'a Tebrik Ziyareti
İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye
YUNUS EMRE ŞİİR KLİBİ