TYB'de Doğumunun 100. Yılında Masalcı Dede Oğuz Tansel konuşuldu

TYB'de Doğumunun 100. Yılında Masalcı Dede Oğuz Tansel konuşuldu Oğuz Tansel unutulmadı Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından yapılan...

TYB'de Doğumunun 100. Yılında Masalcı Dede Oğuz Tansel konuşuldu

OğuzTansel unutulmadı


TürkiyeYazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından yapılan kültür etkinliklerinin buhaftaki konusu "Masalcı Dede Oğuz Tansel"di. Prof.Dr. Ali Osman Öztürk'ün konuşmacı olduğu programa, Oğuz Tansel'in kızı Prof.Dr. Aysıt Tansel de katıldı

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin 2015 kültüreletkinlikleri, "100. Yılında Masalcı Dede Oğuz Tansel" programıyladevam etti. Kültür Parkta bulunan İlHalk Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen konferansa Necmettin Erbakan ÜniversitesiÖğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Öztürk konuşmacı olarak katılırken, OğuzTansel'in kızı Aysıt Tansel ile birlikte MHP Milletvekili Mustafa Kalaycı, MHPİl Başkanı Av. Murat Çiçek, MHP Selçuklu İlçe Başkanı Ali Delikanlı, MHPMilletvekili adayı Faruk Sonkay, Konya Ülkü Ocakları İl Başkanı Mehmet Erkin,Demokrat Parti İl Başkanı Ali Seçmen Çevik, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu,akademisyenler, basın mensupları ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

TANSEL; BOZKIR'IN ÇOCUĞU

Oğuz Tansel'in 1915 tarihinde Bozkır'ın Meyre Köyünde dünyayageldiğini söyleyen Prof. Dr. Öztürk, öğrenimine Konya ve İstanbul'da devam edenTansel'in hayatını öğretmen olarak devam ettirdiğini, ancak onu ön planaçıkaran hasletinin yazdığı masallar olduğunu söyledi.
Oğuz Tansel'in askerlik sonrası öğretmen olarakatandığı Amasya'da geçen günlerinin gelecekteki hayatı için bir dönüm noktasıoluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, ilk masal yazmaçalışmalarının burada başladığını belirtti. Amasya'dagörev yapmaya başladığı sırada burada masal anlatması ile ünlü Ziyereli EminUyar ile tanıştığını, dilediği masalları da kendi üslubu ile kaleme almayabaşladığını söyleyen Öztürk, Oğuz Tansel'in bir masal derlemecisi değil birmasal yazarı olduğunu ifade etti.

ARAP,FARS VE HİNT MASALLARINI MİLLİLEŞTİRDİ
Oğuz Tansel'in kaleme aldığı masallarda EflatunCem Güney'de olduğu gibi bazı motifleri çıkardığını, anlattığı masalların içineorijinalinde olmayan motifler yerleştirdiğini, hatta Arap, Fars ve Hintmasallarına yerleştirdiği motiflerle bu masalları millileştirdiğini belirtenProf. Dr. Öztürk, bu sebepten birçok masalın yerli masal statüsüne geçtiğinisöyledi. Şah Maran masalındanörnek veren Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, burada dolaylı yoldan cennet, yasakmeyve, kötülüğe meylettiren yılan, nefis ve cennetten atılma olayının farklıbir üslupla anlatıldığını ifade etti.

KIZIAYSIT TANSEL: TYB'YE TEŞEKKÜR EDİYORUM
Ali Osman Öztürk'ün konuşmasından sonra kürsüyegelen Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Oğuz Tansel ile Eflatun Cem Güney'in yazdıklarımasallara ekledikleri motiflerin farklılık gösterdiğini bunu da bir bildiriolarak hazırladığını söyledi. OğuzTansel'in öğrencisi olmakla gurur duyduğunu söyleyen Seyit Küçükbezirci de OğuzTansel'in iyi bir masalcı olmanın yanında iyi bir eğitimci, iyi bir folklörcü,iyi bir şair ve iyi bir demokrat olduğunu söyledi. Doç. Dr. Aziz Ayva da söz alarak OğuzTansel için 16 Ekimde düzenlenmesi düşünülen bir panel için bildirihazırladığını ancak Ankara'da meydana gelen üzücü patlamadan sonra bu panelinertelendiğini söyleyerek, Tansel'in masal dilinin Konya'nın Toros Dağlarıeteklerinde yer alan bölgesinin özelliklerini taşıdığını belirtti. Oğuz Tansel'in kızı Aysıt Tansel debabası için böyle güzel bir program düzenleyen Türkiye Yazarlar Birliği KonyaŞube Başkanı M. Ali Köseoğlu'na, programı düzenleyen Zeki Oğuz'a, babasıhakkında konuşma yapan Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'e ve tüm katılımcılarateşekkür ederek çok memnun olduğunu söyledi. Program sonunda konuşmacı Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'e Katılım PlaketiniMHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı takdim etti.

Haberler Haberleri

TYB Konya Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'yı Ziyaret Etti
Yönetim Kurulu Üyelerinden Başkan Mustafa Kavuş'a Tebrik Ziyareti
İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye
YUNUS EMRE ŞİİR KLİBİ
BAYRAM