TYB'de, Mahtum Kulu Firaki konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin 2014 Kültürel Etkinlikleri kapsamında, Konya İl Halk Kütüphanesi'nde "İran Türkmenleri ve Mahtum Kulu Firaki"...

Türkiye YazarlarBirliği Konya Şubesi'nin 2014 Kültürel Etkinlikleri kapsamında, Konya İl HalkKütüphanesi'nde "İran Türkmenleri ve Mahtum Kulu Firaki" başlıklı programgerçekleşti. Doç. Dr. Ali Temizel, İran'ın, Türklerin tarih boyunca yaşadıklarıen önemli coğrafyalardan biri olduğunu hatırlatarak, "Türkmenler, on birinciyüzyılda Oğuzların batıya göçünden sonra geride bırakılmış boylardan meydanagelen Türk topluluğudur. İran topraklarında hüküm süren Gazneliler ileSelçuklular arasında 1040 yılında meydana gelen Dandanakan SavaşındaGaznelilerin yenilmesinden sonra İran kapıları tamamen Türklere açılmıştır.Yirminci yüzyılın başına kadar yaklaşık 1000 yıl süreyle Türkler, İran'da egemengüç olarak kaldılar, bu süreç içerisinde İran topraklarında arka arkayaSelçuklular, İlhanlılar, Celayirliler, Timurlular, Karakoyunlular,Akkoyunlular, Safeviler, Afşarlar ve Kaçarlar yönetimde bulundular" dedi.Türkmenlerin yaşadığı, Türkmensahra hakkında da bilgi veren Temizel şunlarıkaydetti: Günümüzde İran'da Türkmen Sahra adında bir eyalet bulunmasa da batıdaHazar Denizine, doğuda Bocnurd'a, güneyde Esterabad'a ve kuzeyde Türkmenistan'akadar uzanan İran'ın Golistan, Kuzey Horasan ve Horasan-ı Rezevî eyaletlerininbir bölümünü içine alan coğrafyaya Türkmen Sahra denir. İran'ın kuzeydoğusundave nüfusunun çoğu Türkmenlerden oluşan bir bölgedir.

İran'dakiTürkmenlerin nüfusu konusunda belli bir resmi kaynak yoktur, ancak İranTürkmenlerinin Nüfusu 3 milyon civarında olarak söylenmektedir. İranTürkmenleri, Sünni ve Hanefi mezhebine bağlı olup Türkiye Türkçesine en yakınkonuşma lehçesine sahip Türklerdendir.

FİRAKİVE TÜRKMEN SAHRA

Türkmen Sahra'nın,Türkmenlerin önemli şairi Mahtum Kulu Firaki'nin de doğup, büyüyüp yaşadığı vebugün de bağrında sakladığı önemli bir bölge olduğunu işaret eden Temizel, "Milletlerinve devletlerin var oluşlarından itibaren onların devamlılıklarını sağlayan bazıunsurlar vardır. Bunlardan biri de bir milletin bağrından çıkmış, milletinindeğerlerini, yaşantısını, inancını, folklorunu, töresini, geleneklerini, duyguve düşüncelerini kendi sanat ve edebi eserlerinde, şiirlerinde muhafaza edenşairler, filozoflar, düşünürler, yazarlar, devlet adamları ve benzeri önderlerdir.Mahtum Kulu Firaki de Türkmen Sahra' da yaklaşık 250 yıldır, Türkmenler vebölgenin diğer insanları için bir abide olmaktadır. Zira Türkmen ilerigelenlerinin, "Biz Türkmenlerin bugüne kadar kendi dilimizi, kültürümüzü vedinimizi kaybetmeden yaşamışsak, bunda en büyük etken Mahtum Kulu Firakiolmuştur" sözleri bunu en iyi şekilde açıklamaktadır" diye kaydetti.

2014,MAHTUM KULU FİRAKİ YILI

Doç. Dr. AliTemizel'in konuşmacı olduğu programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nunyanı sıra, Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, Büyükşehir Belediyesi BasınHalkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, Selçuk Üniversitesi EdebiyatFakültesi Ortaçağ Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Demirci, KonyaAydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, akademisyenler, yazarlar veöğrenciler katıldı. Programın sonunda Temizel'e, TYB Konya Şubesi adına katılımbelgesini Bekir Şahin takdim etti. Temizel'e katılımından dolayı teşekkür edenTYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu da, 2014 yılının Mahtum Kulu Firaki yılıolması hasebiyle, bu programı Konya'da düzenlemiş olmaktan duyduğu memnuniyetidile getirdi.

Haberler Haberleri

“SOYKIRIMA KARŞI GAZZE’NİN ÇIĞLIĞI” KISA FİLM YARIŞMASI
MEVLÂNA KONYA’NIN SİCİL BELGESİDİR.
SÖZÜMÜZ SÖZLÜĞÜMÜZ
TYB Konya Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'yı Ziyaret Etti
Yönetim Kurulu Üyelerinden Başkan Mustafa Kavuş'a Tebrik Ziyareti