TYB'de Peygamber Algıları konuşuldu

TYB'de Peygamber Algıları konuşuldu TYB Konya Şubesi'nin düzenlediği programda konuşan Prof. Dr. Ahmet Önkal, Hz. Peygamber'in ümmeti olma adına İşid...

TYB'de Peygamber Algıları konuşuldu

TYB Konya Şubesi'nin düzenlediğiprogramda konuşan Prof. Dr. Ahmet Önkal, Hz. Peygamber'in ümmeti olma adınaİşid gibi şiddet içeren tavırların kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin 2015Kültürel Etkinlikler programının bu haftaki konuğu Necmettin ErbakanÜniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Önkal oldu.Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans salonunda mutat olarak düzenlenen programınbu haftaki başlığı "Peygamber Tasavvurları" idi. Prof. Dr. Ahmet Önkal konuşmasına halihazırda Müslümanlarınarasında yaygın olan Hz. Peygamber tasavvurlarını konu edinerek başladı.Müslümanlar arasında Hz. Peygamber'e ilişkin en yaygın telakkinin aşırıyüceltmeci tavırla kendini gösterdiğini dile getiren Önkal, bu aşırı yüceltmecitavrın temelinde Hz. Peygamber'e olan aşırı sevginin olduğunu söyledi. Her nekadar sevginin aşırılığı gibi samimi bir çıkış noktasına sahip ise de aşırıyüceltmeci tavrın zaman zaman Hz. Peygamber'i ulûhiyet mertebesine çıkaracakalgılara götürdüğünü, böyle bir algının ise kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

ALLAHTARAFINDAN SEÇİLMİŞ PEYGAMBER

Prof. Dr. Ahmet Önkal, aşırıyüceltmeci tavrın karşısında ise Hz. Peygamber'i sıradan bir insan hüviyetindegören bir telakkinin de var olduğunu söyledi. Bu telakkinin Hz. Peygamber'i herinsanın sahip olduğu özelliklere sahip, bununla birlikte sadece risâletgörevini yerine getiren bir beşer olarak gördüğünü söyledi. Hz. Peygamber'inher şeyden önce Allah (cc) tarafından seçilmiş bir peygamber olduğunu, bütüninananlar için bir üsve-i hasene olduğunu, birçok ahlaki vasfıyla Allah'ın habibiolduğunu dile getiren Önkal, bütün bu sebeplerle Hz. Peygamber'e ilişkin bu indirgemecive basite alıcı tavrın da kabul edilebilir olmadığını söyledi. Önkal, sonzamanlarda savunmacı bir tavırla Hz. Peygamber'in sadece merhamet yönüne vurguyapılarak Efendimizin rahmet Peygamber'i oluşunun vurgulandığını bunun doğruolmakla birlikte eksik olduğunu, zira Hz. Peygamber'in rahmet peygamberi olduğugibi savaş peygamberi de olduğunun unutulmaması gerektiğini dile getirdi. Aynışekilde İslam dünyasında Hz. Peygamber'in ümmeti olma adına İşid gibi şiddetiçeren tavırların da ortaya çıktığını bu tavırların da kabul edilemez olduğunudile getirdi.

DOĞRUİSTİKAMETİN YOLU: KUR'AN VE SÜNNET

Hz. Peygamber'in Allah'tan vahiyalan bir beşer, bütün vasıflarıyla da inanalar için bir üsve-i hasene olduğunudile getiren Önkal, Hz. Peygamber'e ilişkin en sağlıklı tavrın Kur'an-ıKerim'de yer alan ayetler ışığında geliştirebileceğini söyledi. Önkal bütüntelakkilerin kendini Kur'an ve sahih sünnet ışığında doğru istikamettetutabileceğini ifade ederek sözlerini tamamladı. Yrd. Doç. Dr. Murat Aktarafından düzenlenen programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanısıra AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, MEVKA Genel Sekreteri Dr. AhmetAkman, BYEGM İl Müdürü Cemil Paslı, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü,İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar, Karaman-Sarıveliler İlçe Milli EğitimMüdürü Musa Dalkılıç, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler yoğun ilgigösterdi. Program sonunda konuşmacı Prof. Dr. Ahmet Önkal'a, AK Parti KonyaMilletvekili Ahmet Sorgun tarafından günün anısına Katılım Belgesi takdimedildi. Sorgun, TYB Konya Şubesi'ne ve Prof. Dr. Ahmet Önkal'a teşekkür ederek,programın peygamberimizi en güzel şekilde anlamaya vesile olmasını diledi.

Haberler Haberleri

SÖZÜMÜZ SÖZLÜĞÜMÜZ
TYB Konya Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'yı Ziyaret Etti
Yönetim Kurulu Üyelerinden Başkan Mustafa Kavuş'a Tebrik Ziyareti
İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye
YUNUS EMRE ŞİİR KLİBİ