TYB'DE SELÇUKLU ÇİNİSİ VE FAİK KIRIMLI KONUŞULDU

TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Fatih Özkafa'nın düzenlediği ve Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk...

TYB Konya Şubesi Yönetim KuruluÜyelerinden Yrd. Doç. Dr. Fatih Özkafa'nın düzenlediği ve Selçuk ÜniversitesiGüzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Eski Çini OnarımlarıAna Sanat Dalı Öğretim Görevlisi Kazım Küçükköroğlu'nun konuşmacı olduğuprogramda, Selçuklu çini sanatının yeniden ihya edilmesinde öncü bir rolü olanÜstad Faik Kırımlı'nın sanat hayatı ve çalışmaları anlatıldı.

Küçükköroğlu, 2001 yılından itibarenkendisiyle çalışmaya başladığını ve vefatına kadar Üstad'dan faydalanmayaçalıştığını belirtti. Kırımlı'nın, mercan kırmızısını elde etmek için verdiğiörnek mücadeleden, pek çok engelle karşılaştığından ve yeterincedesteklenmediğinden söz etti. ÜstadKırımlı'nın hummalı gayretler neticesinde elde ettiği bilgileri ise fedakârcaöğrettiğini ve bu sayede bugün artık Selçuklu çinisinin aslına uygun birbiçimde yapılabildiğini hatırlatan Küçükköroğlu, hocanın yetiştirdiği pek çoktalebesi olmasına rağmen cenaze törenindeki düşük katılımdan da anlaşılacağıüzere hak ettiği vefayı göremediğini söyledi.

TYB bahçesindeki programın birbölümünde, Faik Kırımlı'nın sanat serüvenini konu edinmiş olan "KırmızıyıArayan Adam" adlı belgesel izletildi. Daha sonra da günümüz çinirestorasyonlarında karşılaşılan sorunlar, bazı restorasyon çalışmalarındanörnekler verilerek dile getirildi.

Şehitlik ve SelçukluBelediyesi Hizmet Binası Çini Görünümlü Fayanslarla Süslendi

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Şehitlik'insütunlarının proje aşamasında Selçuklu çini çeşitleriyle dekore etmeyiönerdikleri halde, yetkililerin bu teklifleri aldıktan sonra sütunları, üzerineseligraf yapıştırılmış çini görüntülü bildiğimiz düz fayansla kapladıklarını;Selçuklu Belediyesi'nin yapmış olduğu hizmet binasının da aynı şekilde seligrafyapıştırılmış çini görüntülü bildiğimiz düz fayanslarla süslediklerini söyleyenKüçükköroğlu; "belediyelerden ve vakıflardan bu konulara biraz dahahassasiyetle yaklaşmalarını bu işe gönül vermiş kişiler olarak talep ediyoruz,istiyoruz." dedi.

Çini sanatçısı Öğr. Gör. Kazım Küçükköroğlu'nun konuşmasınınardından, programı düzenleyen Yrd. Doç. Dr. Fatih Özkafa, Küçükköroğlu'nateşekkür ederek, Kırımlı'yı ziyaretlerinde edindiği izlenimlerle ilgili küçükbir hatırasını aktardı. Daha sonra TYB Konya Şubesi Başkanı M. Ali Köseoğlu,konuşmacıya katılım belgesi takdim etti ve sanatseverleri TYB Konya Şubesitarafından 08 Eylül 2012'de İl Halk Kütüphanesi Sergi salonunda açılacak olan FatihÖzkafa'nın kişisel Hat Sergisi etkinliğine davet etti.

Haberler Haberleri

SÖZÜMÜZ SÖZLÜĞÜMÜZ
TYB Konya Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'yı Ziyaret Etti
Yönetim Kurulu Üyelerinden Başkan Mustafa Kavuş'a Tebrik Ziyareti
İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye
YUNUS EMRE ŞİİR KLİBİ