TYB'de "Sürgün Psikolojisi" konuşuldu

TYB'de "Sürgün Psikolojisi" konuşuldu 500 MİLYON İNSAN SÜRGÜN DURUMDA TYB Konya Şubesi'nde "Sürgün Psikolojisi" üzerine bir konuşma yapan...

TYB'de "SürgünPsikolojisi" konuşuldu

500 MİLYONİNSAN SÜRGÜN DURUMDA

TYB KonyaŞubesi'nde "Sürgün Psikolojisi" üzerine bir konuşma yapan Eğitim YöneticisiMustafa Arıcı, "Yeryüzünde 500 milyon insan sürgün durumda. Bugün Suriyelimültecilere mülteci olarak değil, bir nevi yurtlarından sürgün insanlar olarakbakıyoruz" dedi

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) KonyaŞubesi'nin düzenlediği konferanslar serisi "Sürgün Psikolojisi ve Konya'yaGelen Siyasi Sürgünler" başlığı altında devam etti. Eğitim Yöneticisi MustafaArıcı tarafından dinleyicilere aktarılan konu hayli ilgi çekici ve Konya'da birilk oldu. Mustafa Arıcı, sürgün psikolojisini anlatırken konuyu Hazreti Âdem veHavva'nın cennetten çıkarılması olayı ile başlatıp günümüze kadar bir süreç içerisindeele aldı. Kur'an-ı Kerimden örnekler vererek, Allah'ın meleklerine insanoğlunuyaratacağını nasıl anlattığını ve meleklerin buna tepkisini yine ayetlerdenörnekler vererek anlatan Mustafa Arıcı, insan yaratıldıktan sonra Allah'ın "secdeedin" emrine bütün meleklerin itaat ettiklerini ama yine insan gibi bir nefsesahip olan şeytanın "Ben ondan daha üstünüm, ben ateşten yaratıldım; Adem isesu ve çamurdan yaratıldı" diyerek bu emre karşı geldiğini söyledi. Adem veHavva'nın cennette bulunduğu sırada sürekli şeytanın tasallutu altındabulunduğunu ve Allah'ın yaklaşmalarını men ettiği meyveye yaklaşmaları içinsürekli aldatılmaya çalışıldıklarını söyleyen Arıcı, şeytanın bu yaklaşmasırasında filozofça davrandığını ve söylediklerinin mantık silsilesi içerisindetutarlı olduğunu belirtti.

MERİÇFAYDALI ÇALIŞMALAR YAPTI

Arıcı, "Yeryüzünde egemen güçleringüç, sonsuzluk, egemenlik arzusu ve kaygısıyla kendilerine karşı tehdit olarakhissettiği muhalifler üzerindeki davranışı sürgünü ifade eder. Yeryüzünde 500milyon insan sürgün durumda. Bugün Suriyeli mültecilere baktığınızda onlaramülteci olarak değil sürgün olarak bakın" ifadelerini kullandı. Cumhuriyetdönemi siyasi sürgünler konusunun temelinde de malik olma duygusu ve gücünbulunduğunu söyleyen Arıcı, siyasi iktidarın kendi otoritesine karşı çıkanlarıbu tür bir ceza sistemi ile yıldırmaya çalıştığını belirtti. Konya'ya sürgünedilenler arasında Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Ali İhsan Sabis Paşa, SüreyyaSami Berker, Vâlâ Nurettin, Kemal Türker, Kerim Sadi, A. Kadir Meriç, YılmazGüney ve Ruhi Su gibi isimlerin bulunduğunu belirten Mustafa Arıcı bu sürgenleriçinde özellikle A. Kadir Meriç'in Konya için faydalı çalışmalara imza attığınısöyledi. A. Kadir Meriç'in akıcı bir Türkçe ile Mevlana'nın şiirleriniçevirdiğini ve bu çevirilerin bugün dahi beğeni ile okunulduğunu söyleyenArıcı, Ruhi Su'nun da sürgün günleri boyunca Çumra'da fakir bir hayat yaşamakzorunda kaldığını belitti.

KONYA'DAN DASÜRGÜN EDİLENLER VAR

Arıcı, "Konya'dan sürgün edilen kişiler ve topluluklarda var. Tarihte Delibaşı Mehmet isyanıyla yüzlerce kişi sürgün edilmiş.Yüzlercesi kurşuna dizilmiş. Bunlar arasında benim dedem de var. Memleketimizdekisürgünlerin tek sebebi fikir ayrılıkları olmuş.1920'li yıllarda ise askeriyedekifikir ayrılıkları sürgünleri beraberinde getirmiştir" dedi. Mustafa Arıcı,Konya'ya sürgün edilenlerin büyük kısmının materyalist görüşe sahip olangazeteci ve sinemacılardan oluştuğunu ifadelerine ekledi. Programa TYB KonyaŞube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra NEÜ İlahiyat Fakültesi DekanYardımcısı Prof. Dr. Hayri Erten, BYEGM İl Müdürü Cemil Paslı, MEVKA GenelSekreteri Ahmet Akman, KOP İdaresi Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Tongur, EğitimBir-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, NEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü SekreteriHalil İbrahim Çelik, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler ilgigösterdi. Konuşma sonunda Mustafa Arıcı'ya TYB Konya Şubesi adına katılımbelgesini NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayri Ertentarafından takdim edildi. Arıcı, TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'na,programın düzenleycisi Sadık Gökçe'ye ve araştırmalarına destek veren BİKYönetim Kurulu üyesi Mustafa Arslan'a teşekkür etti.

Haberler Haberleri

“SOYKIRIMA KARŞI GAZZE’NİN ÇIĞLIĞI” KISA FİLM YARIŞMASI
MEVLÂNA KONYA’NIN SİCİL BELGESİDİR.
SÖZÜMÜZ SÖZLÜĞÜMÜZ
TYB Konya Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'yı Ziyaret Etti
Yönetim Kurulu Üyelerinden Başkan Mustafa Kavuş'a Tebrik Ziyareti