Uluslararası Hat, Tezhip ve Minyatür Yarışması Sonuçlandı

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin hat, tezhip ve minyatür alanında ilk kez düzenlediği, Türkiye'den ve dünyanın farklı şehirlerinden sanatçıların...

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin hat, tezhip veminyatür alanında ilk kez düzenlediği, Türkiye'den ve dünyanın farklışehirlerinden sanatçıların ilgi gösterdiği Uluslararası İslam Sanatları yarışmasısonuçlandı. Jüri değerlendirmesinin ardından dereceye girenlere ödülleri 7-17Aralık tarihleri arasında Hazreti Mevlana'yı Anma Uluslararası Vuslat YıldönümüAnma Etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi'ndeverilecek.

Konya BüyükşehirBelediyesi'nin Konya'nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilmesi nedeniylehat, tezhip ve minyatür dallarında ilk kez düzenlediği Uluslararası İslamSanatları Yarışması, seçici kurul tarafından yapılan değerlendirme toplantısıile sonuçlandı.

Konya'nın2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olması nedeniyle hat, tezhip ve minyatüralanında düzenlenen uluslararası yarışmanın Konya açısından önemli olduğunubelirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bu sanatların tanıtılması,sevdirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalıştıklarını söyledi.

Düzenlenenyarışmanın insanların geleneksel sanatlara eğilim duymasını sağlayacağınıvurgulayan Başkan Akyürek, "Bu, sadece bir yarışma değil, aynı zamanda çokönemli bir sanatsal etkinlik. Yarışmaya katılan eserler aynı zamandaKonya'mızın kültürel mekanlarında sergilenecek ve Konya'mız yeni kültüreleserlere kavuşmuş olacak. Yarışmaya katılan ve emek veren herkese teşekkürederim" dedi.

JÜRİDENBÜYÜKŞEHİR'E TEŞEKKÜR

MimarSinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı, Jüriüyesi Prof. Dr. Faruk Taşkale, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafındandüzenlenen yarışmanın; katılan eserleri, jüri üyelerinin yarışmaya katılaneserleri tarafsız ve titiz bir şekilde değerlendirmesi ve organizasyonu iletakdire şayan, nitelikli bir etkinlik olduğunu ifade etti.

Dünyacaünlü hat sanatçısı ve yarışmanın jüri üyesi Hüseyin Öksüz, Türk İslammedeniyetinin gelenekli sanatlarına ilginin son yıllarda ciddi manada arttığınıbelirterek, Büyükşehir Belediyesi'ne tarihi ve kültürel mirasın geleceğeaktarılması çalışmaları ile sanata yaptığı katkı nedeniyle teşekkür etti.

HATTACELİ SÜLÜS VE SÜLÜS İLK KEZ BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLDİ

Yarışmanınteknik değerlendirmesini yapan hat sanatçısı jüri üyesi Doç. Dr. Fatih Özkafa,hat sanatında ilk defa bu yarışmada celi sülüs ve sülüsü birlikte bir eserüzerinde değerlendirdiklerini belirterek, yarışmanın farklı İslam ülkelerindenilgi gördüğünü ifade etti.

Yarışmanınbundan sonraki yıllarda yeni dallar eklenerek devam etmesi temennisinde bulunanÖzkafa, çok sayıda nitelikli eserin katıldığı yarışmada ödül alan eserlerinkatalog haline getirileceğini söyledi. Başkan Akyürek'e verdiği destektendolayı teşekkür eden Fatih Özkafa, Konya adına bir ilk olan yarışmanın hayırlıolmasını temenni etti.

DERECEYEGİREN İSİMLER BELLİ OLDU

KonyaBüyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı AhmetKöseoğlu'nun başkanlığında toplanan jüri üyeleri Prof. Dr. Faruk Taşkale, Doç.Dr. Fatih Özkafa, Fatma Özçay, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Öksüz, Osman Özçay ve Yrd.Doç. Dr. Savaş Çevik'in yaptığı değerlendirme sonucunda; hat dalında Irak'tanSâman Abdulhalig Gadir birinci, yine Irak'tan Karzan Ebubekir Kerim ikinci,Endonezya'dan Huda Purnawadi Bin Kasidi üçüncü oldu. Fas'tan Falouh Mustafa,Bursa'dan Irak asıllı Mahfuz Yunus, İstanbul'dan Endonezya asıllı ShahryanshahBin Sirajuddin mansiyona layık görüldü.

Tezhipdalında Ankara'dan Hashatun Eyüboğlu birinci, Konya'dan İsmail Çökük ikinci,Ankara'dan Ferda Ertok üçüncü oldu. Tezhip dalında İstanbul'dan Serap Öz,Ankara'dan Deniz Güralp ve Bursa'dan Meliha Kantarcı da mansiyona layıkgörüldü.

Minyatürdalında İran'dan Majid Fattahi birinci, Van'dan İran asıllı Rasoul Gandomiikinci, İstanbul'dan Halime Göktürk üçüncü olurken; İstanbul'dan Merve Karlı,İstanbul'dan İran asıllı Habib Moradi ve Van'dan İran asıllı Amineh Rabieimansiyona layık görüldü.

ESERLERDAİMİ OLARAK SERGİLENECEK

Sonrakiyıllarda düzenli olarak yapılması planlanan uluslararası hat, tezhip veminyatür yarışmasında hat dalında metin olarak "Cum'a suresi 1-5. ayetler",tezhip yarışmasında konu "Zahriye sayfası", minyatür yarışmasında ise konu "Hz.Mevlâna Celâleddin Rûmî'nin Mesnevî'sinden Hikâyeler" oldu.

ÖDÜLLER,VUSLAT TÖRENLERİ HAFTASINDA VERİLECEK

Yarışmadadereceye girenlere ödülleri, 7-17 Aralık tarihleri arasındaki HazretiMevlana'yı Anma Uluslararası Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri kapsamındaBüyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi'nde verilirken, eserler de haftakapsamında sergilenecek. Eserler daha sonra, yapımı tamamlanmak üzere olanİslâm Kültür Merkezi'nde kalıcı olarak sergilenecek.

Haberler Haberleri

SÖZÜMÜZ SÖZLÜĞÜMÜZ
TYB Konya Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'yı Ziyaret Etti
Yönetim Kurulu Üyelerinden Başkan Mustafa Kavuş'a Tebrik Ziyareti
İslam Mecmuası ve Yeni Türkiye
YUNUS EMRE ŞİİR KLİBİ