AV. SERDAR CEYLAN "KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI" KONUSUNU ANLATTI

AV. SERDAR CEYLAN "KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI" KONUSUNU ANLATTI

Konya Büyük Şehir Belediyesi Başkanlığı ve TYB Konya Şubesi tarafından düzenlenen Şehir Sohbetleri'nin ilki Av. Serdar Ceylan'ın katılımıyla düzenlendi....

A+A-

Konya Büyük Şehir Belediyesi Başkanlığı ve TYB Konya Şubesi tarafından düzenlenen Şehir Sohbetleri'nin ilki Av. Serdar Ceylan'ın katılımıyla düzenlendi. 15 Ekim Cumartesi günü saat 14.00'te TYB Konya Evi'nde gerçekleşen programda Av. Serdar Ceylan "Kültürel Mirasın Korunması" konulu konferansı gerçekleştirdi.

Konuşmasında "Kültürel Mirasın Korunması" kavramının salt mimari koruma olarak algılanmasının doğru olmadığını, sadece mimariyi düşünerek değil örf ve adetlerin, kültürel, tarihi, sanatsal değerlerin ön planda tutularak kültürel mirasın korunmasının zorunluluğunu, böylece somut olmayan kültürel mirasın da korunma kapsamında bulunduğunu ifade etti.

Kültürel mirasın korunmasında, neyi, nasıl korumalıyız sorularının önemine dikkat çeken, korunan mimari eserlerin yaşadığı çevre ve insanlarla etkileşimine, eserin asli özelliklerine saygı duyulması gerektiğine değinen CEYLAN, bu konuda somut örneklerle açıklamalarda bulundu. Koruma altına alınan tarihi eserler için bilgilendirme levhalarının önemli olduğunu, bu eserlere kendini ifade etme ve tanıtma imkânını vermemizin zorunluluğuna dikkat çekti.

Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin kullanmakta olduğu evin, sivil mimarlık örneği olarak tescil edilip koruma altına alındığını, fakat bunun yeterli olmadığını bu gibi sivil mimari örneklerinin mümkün olduğu kadar az müdahale ile korunmasının, yaşatılmasının ve bu nedenle işlev kazandırılmasının zorunluluk olduğunu belirtti.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2. cildi yayımlanan Konya Ansiklopedisinin de somut olmayan kültürel mirasın korunması açısından çok önemli bir örnek olduğunu, özellikle yerel tarihin tespit ve tescil edilmesinin bir vasıtası olduğunu vurguladı.

Aynı zamanda "Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu" hukukçu üyesi olan CEYLAN, koruma kurullarının çalışmaları konusunda da açıklamalarda bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.