Tarihçe

TYB Konya Şubesi ve faaliyetleri

1994 yılında kurulan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, bünyesinde yazar, şair, öykücü, akademisyen, gazeteci, televizyon programcısı, güzel sanatlar ve musiki ile ilgilenen sanatçılar ve kültür adamlarından oluşan 200’ün üzerinde üye barındırmaktadır. Üyelerimiz, TYB Konya Şubesi’nin ev sahipliğinde çeşitli kültürel faaliyetlerde bulunmaktadır. TYB Konya Şubesi toplumumuzun kültürel kimliği doğrultusunda yetişen ve gelişen düşünce insanlarımızın yeni nesillerle buluşmalarına ve toplumumuzun onları tanımalarına önemli katkılar sunmaktadır. Bu katkılarını hem yurtdışı, hem de yurtiçi etkinlikler yaparak gerçekleştirmektedir.

TYB KONYA ŞUBESİ BAŞKANLARI

Kuruluşundan itibaren sırasıyla TYB Konya Şube Başkanlığı yapan isimler şunlardır:

-Mustafa Çalışkan (1994-1995),

-Tahir Erbil (1995-1997),

-Ahmet Efe (1997-1997),

-Yusuf Türkalp (1997-2001),

-Mustafa Çalışkan (2001-2002),

-Ahmet Köseoğlu (2002-2010),

-Bekir Şahin (2010-2012),

-M. Ali Köseoğlu (2012-2016),

-Hayri Erten (2016-2020).

-Ahmet Köseoğlu (2020-....),

HER YIL KÜLTÜREL ETKİNLİK TAKVİMİ AÇIKLANIYOR

Konya Şubesi, kuruluşundan 2002 yılına kadar çeşitli aralıklarla kültürel etkinlikler gerçekleştirmiştir. 2002 yılından itibaren de her yıl şubat ayı içinde ilan ettiği “Kültürel Etkinlik Takvimi” çerçevesinde yıl boyunca pek çok farklı alanda kültürel faaliyetler gerçekleştirmektedir.

Konya Şubesi kuruluşundan itibaren; bir yandan Konyalı yazar, şair, öykücü, akademisyen, gazeteci, televizyon programcısı, güzel sanatlar ve musiki ile ilgilenen sanatçılar ve kültür adamlarından oluşan üyelerine dönük programlar icra ederken, diğer yandan da Türkiye’nin yakından tanıdığı isimleri şehre davet ederek sadece Konya’nın değil ülkemizin de belleğinden silinmeyecek çalışmalara imza atmıştır.

ETKİNLİKLER; KURSLAR VE KİTAPLAR

Yıllık takvime bağlı programların yanı sıra; “Şehir Okumaları” üst başlığı altında Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un “Safahat”ı, Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in “Çile” adlı şiir kitabı,  “Diriliş Okumaları” alt başlığı altında Sezai Karakoç’un “Şiirler”i, Nurettin Topçu Okumaları, Mesnevi Okumaları, Hadimi (Berika) Okumaları gibi çalışmalar; “Konya’da Düşünce ve Edebiyat”, “Konya’da Düşünce ve Sanat”, “Konya’da Öykü Günleri”, ‘Konya’da Kültür ve Hayat’, Su Medeniyeti Sempozyumu ve diğer kurumlarla ortaklaşa yapılan kongre ve sempozyumların kitapları ile TYB Konya Şubesi kültürel hizmetlerini taçlandırmayı bilmiştir. TYB Konya Şubesi, zaman zaman düzenlediği Vefa (Anma ve Anlama) Geceleri, Osmanlıca, gelenekli sanatlar ve karikatür kursları, hikâye ve şiir yarışmalarıyla da önemli bir boşluğu doldurmaktadır. TYB Konya Evi’nin bahçesinde ‘Havuzbaşı Sohbetleri’ olarak sohbet kültürümüzü de yeniden canlandıran programlar, İl Halk Kütüphanesi Salonu ve TYB Konya Şubesi’nin kendi salonunda devam etmektedir.

TYB Konya Yazarlar Birliği Şubesi tarafından 2002 yılında gerçekleştirilen ve sunumu Ahmet Kuş, İbrahim Dıvarcı ve Zeki Oğuz tarafından gerçekleştirilen  “Resimlerle Konya Dia Gösterisi” zaman içerisinde Ahmet Kuş ve İbrahim Dıvarcı tarafından daha geniş bir çerçeve içerisinde ele alınarak Cumhurbaşkanlığı desteğini de alarak “Selçuklu Eserleri” ismi adı altında bir kitap halinde yayınlandı.

Yine 2002 yılında Divan Edebiyatının günümüzdeki zirve isimlerinden İskender Pala Konya’da misafir edilerek bu konuda Konyalı Divan Edebiyatı severlere bir konferans verdi.

2003 yılı 17-18 Ekim tarihlerinde Hikâye (Öykü) Sempozyumu gerçekleştirildi. Bu sempozyumda sunulan bildiriler 2004 yılında Konya Öykü Günleri adı altında kitaplaştırılarak yayınlandı.

2003 yılı 23-24 Kasım tarihleri arasında Konya’da Düşünce ve Edebiyat Sempozyumu yapıldı.

2005 yılında başlatılan Teravih namazı sonrası gerçekleştirilen “Ramazan Huzur Programları” uzun soluklu bir program olarak Konya gündeminde yerini aldı.

2004-2005 etkinlik yılı içerisinde gerçekleştirilen programlarda yapılan konuşmalar 2007 yılında kitaplaştırılarak “Konya’da Kültür ve Medeniyet” başlığı altında yayınlandı.

5-7 Ekim 2012 tarihlerinde Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte gerçekleştirilen 2. Milletler Arası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi‘nde sunulan bildiriler 2013 yılında kitap halinde yayınlandı.

Selçuklu Belediyesi ile TYB Konya Şubesi ortaklığı ile Mehmet Ziya’nın “Bursa’dan Konya’ya Seyahat” ve “Konya Seyahati Hatıratından” isimli eserleri Ahmet Çaycı ve Bayram Ürekli tarafından bu günkü alfabeye çevrilerek 2010 yılında okuyucu ile buluşturuldu.

GELENEKSELLEŞEN PROGRAMLAR

TYB Konya Şubesi, her yıl geleneksel olarak Kutlu Doğum etkinlikleri düzenlemektedir. Hz. Mevlana’yı, Mehmet Akif Ersoy’u, Üstad Necip Fazıl’ı konu alan programlar yapma geleneğini sürdürmektedir. TYB Konya Şubesi, Türkiye’de sadece Konya’da gerçekleşen ve rahmetli Cahit Zarifoğlu’nun çocuk edebiyatı alanında verdiği çalışmaların tanıtılmasına da katkı sunan Cahit Zarifoğlu Çocuk Şenliği’ni de geleneksel olarak düzenlemeye devam etmektedir.

TYB Konya Şubesi, TYB Genel Merkezimizin de önemli bir paydaşı konumundadır. 1992 yılında gerçekleşen ilk Uluslararası Şiir Şöleni Bursa ve Konya’da gerçekleşmiştir. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi’nin 2.’si 2012 yılında, Ahlak Şûrası’nın 2.’si 2013 yılında, Milletlerarası Tarihi Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni’nin 3.’sü 2015 yılında TYB Genel Merkezi ve Konya Şubesi’nin işbirliklerinde gerçekleşmiştir.

TYB Konya Şubesi’nin Konya ve ülkemiz hayatına kazandırarak gelenekselleştirdiği (altı çizilebilecek) bazı programlar şöyledir:

-Geleneksel şairler buluşması (Mevlana Şiir Şöleni)

-Yazılacak Çok Şeyimiz Var gezileri

-Cahit Zarifoğlu Çocuk Şenliği

-Konya’da yaşayan yazarlar (yazar-okur buluşmaları) imza günü

-Kısa film (belgesel) günleri

-Şehir Okumaları

YENİ HİZMET BİNASINA GEÇİLDİ

TYB Konya Şubesi, 2017 yılbaşından itibaren Kılıçarslan Şehir Meydanı bölgesinde Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen yeni hizmet binasında hizmet vermeye devam etmektedir. 2017 yılı faaliyetleri de Konya Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Selçuklu ve Karatay belediyeleri, Selçuk ve Necmettin Erbakan üniversiteleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’yle de işbirlikleri devam etmektedir.

2017 DOLU DOLU GEÇTİ

2017 Takvimi sanatın çok önemli bir alanı olan tiyatro ile başladı. Fotoğraf sergileri, Yazılacak Çok Şeyimiz Var Gezileri, Cahit Zarifoğlu Çocuk Şenliği gibi etkinliklerin yanı sıra Gençlerin Gözüyle Asım’ın Nesli ve Mustafa Kutlu programları, Mesnevinin ilk manzum çevirisini tanıtımı, Nuri Pakdil’in ne demek istediği, ‘Şiir mi, öykü mü?’ meselesi ve onlarca programın yanı sıra Geleneksel Âşıklar Buluşması da 2017 yılında vefat eden Feyzi Halıcı anısına diğer paydaşlarla birlikte icra edildi. TYB Konya Şubesi, kültürün, sanatın ve folklorun tarihine kayıt düşerek, azimle çalışmalarını devam ettirmektedir.