BU HAFTA AŞIKLARIN GÖZÜYLE MEVLANA KONUŞULDU

BU HAFTA AŞIKLARIN GÖZÜYLE MEVLANA KONUŞULDU

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi, Güz Dönemi Kültür Etkinlikleri kapsamında bu hafta Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı...

A+A-
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi, Güz Dönemi Kültür Etkinlikleri kapsamında bu hafta Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Sinan Gönen'i ağırladı. "Aşıkların Gözüyle Mevlana" adlı konferans 17 Aralık Cumartesi günü İl Halk Kütüphanesi Konferans salonunda saat 14'te gerçekleştirildi. Programa Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Akademisyenler, Halk Ozanları, Şairler ve öğrenciler katıldı.

Sözlerine Hz. Mevlana hakkında bilgiler vererek başlayan Sinan Gönen, vuslatının 738. yılında Hz. Mevlana'yı, birde yüzlerce yıllık bir gelenekle, örfle günümüze kadar gelen Âşık Ozanlarımızın gözünden bakmak istediklerini belirtti. Hz. Mevlana'nın gerçek isminin Muhammed Celâleddin olduğunu söyleyen Gönen, İlk hocasının da; Horasan sarayında şehzade olan, sarayı terk ederek ilmi tercih eden babasının olduğunu söyledi. Babasının sarayı terk etmesiyle Hz. Mevlana ve ailesi önce İran'a, sonra Hicaz ve Şam'a son olarak da Anadolu'ya göç ettiklerini belirtti. Mevlana'nın eserleri hakkında da bilgiler veren Gönen, bunların: Dünyaca tanınan, yirmi altı bin beyitten oluşan Mesnevi, yazılmasında Şemsin etkisinin büyük olduğu söylenen Divan-ı Kebir, Mevlana'nın sohbetlerinden derlenen Fihi Mafih, Mecalis-i Seb-a ve Mektubatlar olmak üzere beş eserinin olduğunu belirtti.

Şiir söyleyebilen, Saz çalabilen, kendi dertlerine, toplumun dertlerine değinen, gönül insanlarına Âşık dendiğini sözlerine ekleyen Gönen, Âşıkların üretmiş olduğu şiirlerinde kendilerine has dertler ile vatan sevgisi, millet sevgisi, aşk, ilahi aşk gibi genel duyguları da kendilerine konu olarak seçtiklerini söyledi. Mevlana ile Âşıkları buluşturan yegane unsurunda İlâhi aşk olduğunu belirten Gönen, şair Saffet Arıcı, Âşık Ataroğlu, Aşık İbrahim Demirtaş, Âşık özhani, Âşık öksüz Ozan gibi Halk Ozanlarının dörtlüklerinden örnekler sundu.

Program, Âşıkların sazları ile Hz. Mevlâna için yazdıkları eserlerin sunumuyla sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.