D. Mehmet Doğan: İstiklâl Marşı’nın 100. yılı şanına yakışır şekilde kutlanmalıdır

D. Mehmet Doğan: İstiklâl Marşı’nın 100. yılı şanına yakışır şekilde kutlanmalıdır

2021’i İstiklâl Marşı Yılı” eden Türkiye Yazarlar Birliği, şube başkanları ve temsilcilerle düzenlediği toplantıda yapılacak faaliyetler için...

A+A-

2021’i İstiklâl Marşı Yılı” eden Türkiye Yazarlar Birliği, şube başkanları ve temsilcilerle düzenlediği toplantıda yapılacak faaliyetler için görüş alışverişinde bulundu.

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan’ın başkanlığındaki toplantıda konuşan Mehmet Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, “İstiklâl Marşı milletimizin millî mutabakat metnidir. Milli marşımızın yüzüncü yılında Âkif’e ve İstiklâl Marşımıza yakışır faaliyetler düzenlemeliyiz.” dedi.

100 yıl önce ülkemize kast eden güçlerin aynı yerde ve aynı konumda olduklarının altını çizen Doğan, bölgemizde ve dünyada bugün yaşananlara baktığımız zaman Mehmet Âkif Ersoy’un mücadelesinin ve İstiklâl Marşımızın daha iyi anlaşılacağını belirtti.

Türk milleti güçlü bir zihin tazelemesi yaşayacak

İstiklâl Marşını, onun büyük şairini, Millî Mücadele’nin gerçek muhtevasını hatırlamak için “2021 İstiklâl Marşı Yılı” kutlamalarının büyük bir fırsat olacağını söyleyen D. Mehmet Doğan, sempozyum, sergi, panel, yarışma, sergi, Safahat okumaları gibi etkinliklerle güçlü bir zihin tazelemesi yaşanacağının altını çizdi.

Doğan konuşmasında yüz yıl içinde ülkemizdeki kanunların, hatta anayasa metinlerinin değiştiğini, İstiklâl Marşı’nın değişmez bir metin olarak milletimizin zihnini diri tuttuğunu söyledi.

İlk anma Kastamonu’da yapıldı

Mehmet Âkif Ersoy'un Milli Mücadele döneminde Nasrullah Camisi'nde verdiği vaazın 100'üncü yıldönümünde TYB ve Eğitim-Bir-Sen Kastamonu Şubesinin anma etkinliği düzenlediğini de hatırlatan Doğan, “böylece faaliyetlerin ilki Kastamonu’da gerçekleşmiş oldu. İstiklâl marşımızın 100. yılında şanına yakışır şekilde hatırlanması için resmi kurumları, sivil toplum kuruluşlarını işin içine katarak yaygın faaliyetler yapılması için teşebbüslerimize devam etmeliyiz.”dedi.

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada, birliğin kurulduğundan bu yana Âkif ve İstiklâl Marşı konusunda yıllardır büyük hassasiyet gösterdiğini ve önemli etkinlikler düzenlediğini söyledi.

Mehmed Âkif ve İstiklâl Marşı önemli değerlerimizdir

İstiklâl Marşının kabulünün 100. Yılı dolayısıyla “2021 yılını İstiklâl Marşı Yılı” olarak ilan ettiklerini belirten Arıcan, yıl içinde Türk milletinin en büyük değerleri arasında bulun Âkif’i ve onun eseri Milli Marşımızı anmak, anlamak ve anlatmak için tüm yurtta ve dış temsilciliklerinde faaliyetler gerçekleştireceklerini belirtti.

 

Faaliyetlerimizi tüm illerde gerçekleştireceğiz

Toplantıda şube başkanları ve temsilcilere de seslenen Genel Başkan Arıcan, “Milli Mücadele günlerinde kahraman milletimizi cesaretlendiren, ifade ettiği anlam ve hissettirdiği duygu itibariyle hâlâ bizleri coşturan İstiklal Marşı’nın özellikle gençlerimiz tarafından çok iyi anlaşılması gerekir. Bunun için; sadece bulunduğunuz illerde değil, bölgenizdeki il ve ilçelerde bulunan, üniversiteler, kamu kurumları, yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları ve basın mensupları ile iş birliği yaparak  bu önemli yıl dönümünü kutlayalım.” diye konuştu.

Şube başkanları ve temsilciler de yaptıkları konuşmalarda büyük şair ve fikir adamı Mehmet Âkif Ersoy'un ve İstiklâl Marşı’nın tam manasıyla anlaşılabilmesi için büyük gayret göstereceklerini belirttiler.

Toplantıya, TYB Şeref Başkanı ve Mehmet Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB Vakfı ikinci Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Genel Başkan Yardımcısı Tarkan Zengin,  Genel Mali Sekreter Ahmet Fatih Gökdağ, Genel Sekreter Doç. Muhammed Enes Kala,  Genel Sekreter Yardımcısı Yunus Emre Aydınbaş, Yönetim Kurulu Üyeleri; Mehmet Kurtoğlu, Prof. Dr. Ali Osman Kurt, Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir ve H. Mahmut Erdemir,  TYB İdari İşler Müdürü Mustafa Ekici, Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, Bursa Şube Başkanı Mustafa Baki Efe, Erzincan Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir, Erzurum Şube Başkanı Muhammet Hanifi İspirli, Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Yıldız, Giresun Şube Başkanı Nazım Elmas, İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, İzmir Şube Başkanı  Abbas Levent Ertekin, Kahramanmaraş Şube Başkanı  Fazlı Bayram, Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, Sakarya Şube Başkanı Hasan Salih Sağlam, Şanlıurfa Şube Başkanı  Mahmut Kaya, Trabzon Şube Başkanı  Kamuran Tuna, Batman Temsilcisi Şemsettin Dursun, Siirt Temsilcisi İzzettin İçin, Kırşehir Temsilcisi Maksut Yiğitbaş katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.