DSÖ: İşgal altındaki Filistin'de sağlık hizmetlerine 171 saldırı yapıldı

DSÖ: İşgal altındaki Filistin'de sağlık hizmetlerine 171 saldırı yapıldı

DSÖ: İşgal altındaki Filistin'de sağlık hizmetlerine 171 saldırı yapıldı

A+A-

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaların 7 Ekim ile 24 Ekim tarihleri arasında İsrail'in sağlık hizmetlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırılara dair yeni bir rapor yayımladı. Rapora göre, işgal altındaki Filistin topraklarında sağlık hizmetlerine toplam 171 saldırı düzenlendi. Bu saldırılarda, 16'sı sağlık çalışanı olmak üzere 493 kişi hayatını kaybederken, 387 kişi yaralandı. İsrail'in saldırılarının 96'sı Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da, 75'i ise Gazze Şeridi'nde gerçekleşti. Saldırılardan etkilenen 34 sağlık merkezi ve 24 ambulans da zarar gördü. Raporda, sağlık hizmetlerinin ve sivillerin korunması için çağrıda bulunuldu.

Gazze'deki son durum ise şu şekilde: Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de "Aksa Tufanı" adıyla İsrail'e geniş çaplı bir saldırı başlattı. İsrail ordusu ise Gazze Şeridi'ne onlarca savaş uçağıyla saldırdı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 308 asker ve 1,400 İsrailli'nin öldüğü, 5,132 İsrailli'nin yaralandığı raporlandı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında toplam 6,546 kişinin öldüğünü (bunların içinde 2,704 çocuk, 1,584 kadın, 364 yaşlı bulunuyor) ve 17,439 kişinin yaralandığını açıkladı. İşgal altındaki Batı Şeria'da ise İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 100'den fazla Filistinlinin öldüğü belirtiliyor.

Çatışmalar sırasında toplam 24 gazeteci yaşamını yitirirken, 20'si Filistinli, 3'ü İsrailli ve biri Lübnanlı idi. İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda ise Hizbullah üyeleri başta olmak üzere toplam 42 kişi öldü. Bu ölümler arasında İslami Cihad Hareketi'nden 6, Hamas'tan 3 ve Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensuplarından da 2 kişi bulunuyor. Ayrıca, bir gazeteci de dahil olmak üzere 4 sivil hayatını kaybetti. Lübnan'ın düzenlediği saldırılarda ise 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil öldü.

 

 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.