"Edirne'den Ardahan'a Kültür Kervanı" Bursa'ya Hareket Etti...

"Edirne'den Ardahan'a Kültür Kervanı" Bursa'ya Hareket Etti...

Türkiye Yazarlar Birliği'nin düzenlediği "Edirne'den Ardahan'a Kültür Kervanı"nın Edirne, Bolayır ve Gelibolu ayağı düzenlenen sempozyumlarla tamamlandı....

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği'nin düzenlediği "Edirne'den Ardahan'a Kültür Kervanı"nın Edirne, Bolayır ve Gelibolu ayağı düzenlenen sempozyumlarla tamamlandı. Ankara'dan kalkan Kültür otobüsü önce İstanbul'da kısa bir ara verdi ardından Edirne'ye ulaştı. Edirne'deki "Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa ve Rumeli'nin Fethi" bilgi şöleni açılış töreni 21 Mayıs'ta Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda yapıldı.

Bilgi şöleni açılış törenine Edirne Valisi Mustafa Büyük, Trakya Üniversitesi Rektörü Enver Duran ve vatandaşlar katıldı. Törenin açılış konuşmasını TYB Vakfı Müdürü Ahmet Fidan yaptı. Fidan konuşmasına Türkiye Yazarlar Birliği'nin tarihi, misyonu hakkında bilgiler vererek başladı. TYB'nin 1978 yılında farklı kesimlerden 14 yazar tarafından "Yazarlar Birliği" adı ile kurulduğunu, 1985 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile "Türkiye" ismini aldığını söyleyen Fidan, Danıştay'ın uygun görüşü ile "kamu yararına çalışan dernek" statüsü elde ettiğini ifade etti. TYB'nin hep ilkleri ifa ettiğini açıklayan Fidan, birliğin gelenekselleşmiş faaliyetleri ve teşkilatlanması hususunda hakkında bilgiler verdi.

Süleyman Paşa Tarihimizin Dönüm Noktalarındandır
İstiklal Marşı'nın kabul tarihi olan 12 Mart'ın "Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Günü" ilan edilmesi hususunda hükümetlerden ısrarlı taleleri olduğunu ve bunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildiğini hatırlatan, Ahmet Fidan konuşmasına şöyle devam etti: "Tarih milletlerin hafızası gibidir. Hafızasını kaybetmiş bir insan nasıl hayatını sürdürmesi düşünülemezse, tarihini unutan, tarihini bilmeyen ve tarihinden korkan, kaçan milletlerde hayatını hafızasız sürdüren mariz bir insan gibidir. Tarihimizin dönüm noktalarından birisi Rumeli'nin Fethi ve bu fethi gerçekleştiren Gazi Süleyman Paşa, yaptıkları ve geride bıraktıkları ile çok az tanınan tarihi ve önemli bir şahsiyettir. O gerçek bir kahramandır. Ben öyle inanıyorum ki bu şölen için harcanan emek ve gayretler asla boya gitmeyecektir. Şölenin düzenlenmesinde önemli girdüğüm bir hususu daha belirtmeden geçmek istemiyorum. Burada bulunup şöleni izleyenler veya şöleni izleme imkânı bulamayıp şölen sonunda ortaya çıkacak kitabı okuyanlar Rumeli'nin fethini ve bu fethi gerçekleştiren Gazi Süleyman Paşa ve arkadaşlarını, yaşadıkları dönemi ve o dönemin olaylarına şahit olacak ve hayranlıkla yad edeceklerdir. Çünkü Gazi Süleyman Paşa ve dönemi hakkında şimdişe kadar derli toplu bir kitap henüz yazılmamıştır."

Edirne'nin doymak bilmeyen itihası ile emperyalizmin tehdidi altında, tarihte sürekli hücumlara ve yıkımlara maruz kaldığını söyleyen Ahmet Fidan, buna rağmen Edirne'nin hala ayakta olduğunun altını çizdi. Şölenle ilgili bilgiler veren Ahmet Fidan, şölenin yeni ufuklar açacağını belirtti.Fidan gerek şölen gerekse "Edirne'den Ardahan'a Kültür Köprüsü" için bir çok kişi kurumun desteğini aldıklarını vurgulayarak, kendilerine teşekkür etti.

Trakya Üniversitesi Rektörü Enver Duran yaptığı konuşmada, Edirne'nin Trakya Üniversitesi vasıtasıyla kültüre açıldığını ve köklerini bulmaya doğru önemli yol aldığını söyledi. Duran Edirne'nin son yıllarda özellikle "Adrianapolis" olarak anıldığını bunun yanlış olduğunu söyleyerek, Edirne'nin ilk olarak Üsküdama (Trakların Başkenti) şeklinde kurulduğunu ve ancak bu şekilde tarihlendirme yapılabileceğini kaydetti. Trakya Üniversitesi'nin kültürümüze önemli katkılar yapmak için çaba harcadığını belirterek, bu amaçla önemli gayretler gösterdiklerini, Balkanlar'da çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, "Üsküp'te bir bayan bize 'neredesiniz?' diye sordu. Oralara gitmeliyiz, tabi savaş için değil, kültür için. Valimizin kültürden gelmesi bizi cesaretlendirdi. İnsanımıza, toprağımıza, kültürümüze sahip çıkmalıyız. Bunlara sahip çıkmayanın şerefinden, çıkmayanın bağımsızlığından söz edilemez." şeklinde konuştu.

Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TYB Edirne Şube Başkanı Recep Duymaz'da yaptığı konuşmada, Türkler'in Anadolu'ya gelmesi ve Trakya'nın Rumeli'nin İslâmlaşması konusunda Süleman Paşa'nın önemli gayretleri olduğunu söyleyerek, Türkler'in gittikleri yerlere yol, köprü, han, hamam da yaptıklarını vurguladı. İlim Yayma Cemiyeti Başkan Yardımcısı Selim Cerrah konuşmasında TYB'nin yaptığı bu çalışmayla önemli bir kültür köprüsü kurduğunu söyledi. "Selimiye Cami'si minaresiyle nakış nakış tekbiri haykıran, estetiğin zarafetin simgesidir. Edirne'lilr çok şanslı. Burada olmaktan heyecanlı ve mutluyum." diyen Cerrah, kültürümüzü korumamız için temel değerlerimizi muhafaza etmemiz gerektiğini kaydetti.

Hukuk İdeoloji Bekçiliği Yapamaz
TYB Onursal Başkanı D.Mehmet Doğan Osmanlı İmparatorluğu'nun yerleştiği coğrafyada "Pax Ottomanica" yani "Osmanlı Barışı" tesis ettiğini söyleyerek, "Bugün Osmanlı'nın terkettiği her yerde sıkıntı vardır. Osmanlı adaleti temin etti. İş mahkemeye düşerse adaletten endişe etmemeliyiz. Hukuk sistemi ideoloji bekçiliği yapamaz. Hukuğa uymaz bu." dedi. Doğan bu bilgi şölenini Ankara'da tasarlarken Ankara ile Edirne arasında bir bağ kurmaya çalıştıklarını belirtti. Süleyman Paşa'nın ilk önce Edirne'y değil Ankara'yı fethettiğin sonra Rumeli'ye geçtiğini vurgulayan Doğan, Ankara - Edirne rabıtasının buna dayandığını kaydetti. Ankara- Edirne arasındaki rabıtanın tarihi kaynaklarından bir başkasının Hacı Bayram Veli Hz. tarafından tesis edildiğini hatırlatan Doğan, II.Murat'ın Hacı Bayram Veli'yi gayet hoş tuttuğunu ve bugünkü eski camide Hacı Bayram Veli'nin vaaz ettiğini belirtti. Hacı Bayram Veli'nin II. Murat'ın İstanbul'un fethi hususundaki ısrarlı soruları üzerine fethin "beşikte yatan şu şehzade ile (Fatih sultan Mehmed) ile bizim Köse'ye (Akşemseddin) nasip olacak" sözlerini de hatırlatan Doğan, Ankara - Edirne kültür köprüsü için Hacı Bayram Veli'nin de önemli menziller aştığını söyledi. Süleyman Paşa'nın Edirne'yi fethnin aynen Dandanakan, Miryakefalon savaşları kadar ehemmiyet arz ettiğini ifade eden Mehmet Doğan, Edirne'nin fethinin İstanbul'un fethi için hazırlık mahiyeti taşıdığının altını çizdi. "Bir başkent her zaman başkenttir" diyen Doğan, Padişahların kılıç kuşanma törenlerini Edirne'de yapmaya devam ettiklerini kaydederek, "Biz tarihle ilgili tereddütlere düştük. 70 yılık Türkiye'deki tarihi esas saydık. Bizim tarihimizbinlerce yıllıktır. Osmanlı tarihi engin bir deniz gibi büyük bir zeninliktir. Siyasi sınırlar, kültürel sınırları belirlemez. Tarihimizi unutunca lehimeze ve aleyhimize olanı unuturuz. Bugün Osmanlı'nın terkettiği her yerde sıkıntı vardır. Osmanlı adaleti temin etti. İş mahkemeye düşerse adaletten endişe etmemeliyiz. Hukuk sistemi ideoloji bekçiliği yapamaz. Hukuğa uymaz bu. Türkiye'de bu tarihsel birikimi yaymaya çalışanlara hukuki dava açılmış. Bu Türkiye'nin lehinde ve aleyhinde olduğunu bilemeyeceğimiz yanlış bir süreçtir. Osmanlı'nın hükmettiği topraklarda bugün 70 devlet var. Edirne'de faaliyet yapmamız belki hayaldi ama Selimiye'nin yapılması da II.Selim'in rüyasına bağlıdır. Yapılan faaliyetleri süreklileştirmek gerekir. Faaliyetler ancak süreklilikle etkili olur." şeklinde konuştu.

Edirne Valisi Mustafa Büyük'de TYB'nin yıllardır kültürümüze önemli katkılar sağladığını vurgulayarak, şölenin Edirne'ye büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Kültür Kervanı Sempozyumunun ilk gün oturumları, (ilk oturum) Yusuf Turan Günaydın'ın "Gazi Süleyman Paşa'nın kranolojik hayat hikâyesi", Hakkı Acun'un "Erken Osmanlı Mimarisi Özgün Yapıları: Zaviyeler" ve "Tarihimizde Taşlar", (ikinci oturum) İbrahim Sezgin'in "Osmanlı devletinin kruluş döneminde tasavvufun önemi ve yeri", Veysi Akın'ın "Osmanlı kaynaklarına göre Gazi Süleyman Paşa'nın ölümü, defni ve türbesinin günümüze kadarki durumu" ile tamamlandı.

23 mayıs Cuma günkü ilk oturumda Rıdvan Canım "Bir şehir medeniyeti: Edirne", Haşim Şahin "Osmanlı'nın kuruluşunda fakihlerin ve dervişlerin rolü", Hamza Gündoğdu "Edirne üç şerefeli camii" bildirilerini sunarken, ikinci oturumda Sıddık Çalış "Osmanlı beyliğinin Anadolu'dan Rumeli'ye göç ettirdiği ilk türk toplulukları", Ahmet Yiğit "14.-15.yy da Türk yerleşmelerinde Edirne mahallelerinin rolü", Sedat Sayın "Safiye Erol'un gözüyle Edirne " başlıklı bildirilerini verdi. TYB "kültür otobüsü" 24 mayıs cumartesi günü Kültür Kervanı'nın ikinci ayağı olan Bolayır'a hareket etti.

Kültür Kervanı'nın Bolayır ayağında Gazi Süleyman Paşa'nın türbesi ile Namık Kemal'in mezarları ziyaret edildi. Süleyman Paşa'nn türbesi başında Yard.Doç.Dr. Ömer Çakır "120 yıl sonra Namık Kemal" isimli bildirisini sundu. Kültür Kervanı'nın Bolayır'dan sonraki durağı Gelibolu'ydu. Gelibolu'da Kültür Kervanı'nın 5. ve son oturumu Kız Meslek Lisesi'nde yapıldı. Kültür Kervanı, Bolayır v Gelibolu'daki etkinliklerin tamamlanmasının ardndan, Bursa ayağındaki "50 yıl sonra Yahya Kemal" toplantısı için yola çıktı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.