Hocaların Hocası Saim Sakaoğlu'ndan TYB ve Dostlarına İki Mektup

Hocaların Hocası Saim Sakaoğlu'ndan TYB ve Dostlarına İki Mektup

Hocaların Hocası Saim Sakaoğlu'ndan TYB ve Dostlarına İki Mektup

A+A-

                              KONYA 2013

1991 – 2010        / Dünde kalan

                                                       ♣♣♣♣♣

2023 YILININ MEKTUBU / Yılımızınki…

                                                       ♣♣♣♣♣

ELVEDA…

Değerli Meslektaşlarım, Arkadaşlarım, Öğrencilerim ve Vefalı Okurlarım,

 

         Sözü yuvarlamadan söyleyivereyim: Bu mektup sizlere ulaştırılacak SON MEKTUP’tur. Bu 33. mektupla noktayı koyuyorum. Bu, mektup işini noktaladığım anlamına gelmesin. Artık sadece kendim için yazacağım. Böylece büyük çoğunluğunuz okumuş gibi görünerek ‘Mektubunuzu aldım, teşekkür ederim.’ demek külfetinden de kurtulmuş olacaksınız. Belki genel ağda bir yerlerde görülebilirim.

            Ben, aşağıda kapağını gördüğünüz kitabımın ikinci cildini hazırlayacağım. Orada bazı vefalı arkadaşlarımdan aldığım örnek dönüşleri sizlerle paylaşacağım. Aşağıdaki güllü sayfada okuyacağınız bir inşaat mühendisi örneği var, o sayfayı yazalı epey olmuştu. Mektubumuzun zarfını kapatırken bu konuyu tamamlayabilecek olan gözümüze ilişen bir durumu sizlerle paylaşmak istedim:

            Yazdıklarımız, kibarca ve kimseleri incitmeden söylemek gerekirse, adımız anılmadan aktarıla aktarıla yoruldu. Görmeleri imkânsızın imkânsızı olan kaynakları bizim gözümüzle görüp kendileri görmüş numarasına yatanların sayısı oldukça çok idi. Kitabımdan aynen alınan sayfaları bildiri diye sunanları da yakaladım ama bilim dünyasına teslim etmedim.

            Bu arada dilimize kazandırdığım üç kelime var, onları da hatırlatmadan geçemeyeceğim: aşırım, özaşırım ve aşırgan.

            Bir de yazdıklarınızdan yararlanmayı ar edip kıytırık kaynaklara sarılanlar var. Bazıları ise çalışmasında belirli adlardan yararlanmalarının kendileri için hoş olmayacak sonuçlar doğurabileceğini tahmin ederek, böyle masumane bir duruma düşmektedirler. Canları sağ olsun.

            Size bir kitap adı, hem de tam künyesiyle:

         Zühal Özaydın (Prof. Dr.), Türk Tıp Tarihi Bibliyografyası (Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Veteriner Hekimliği, Hemşirelik, Ebelik) (19-21, yy.), İstanbul 2012, XXX+1273 s, İstanbul Üniversitesi yayınları 5112, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yayınları: 287, Cumhuriyetin 90. Yıl.

            Halk kültürünün değişik alanlarına da eğildiğim bazı dikkatli bilginlerce bilinmektedir. İşte ben bu 1273 sayfalık bibliyografyanın 753. sayfasında ve 2039 sıra sayılı yazar olarak birkaç maddemle yer alıyorum.  Demek ki görmek isteyenler bulup değerlendiriyor.

            İnşaat mühendisi görüyor, tıp profesörü bulup çıkarıyor, ancak bizimkiler bulsalar bile kullanmaya yanaşmıyorlar. Atalar, Söyleyenden dinleyen ârif gerek demiş. Sizlerin ârif olduğunuzdan eminim, inceliklerine girmeyeceğim.

            Bir hatırlatma… Bu son mektubu ilk defa, tabii son defa da alacak olan birkaç sevgili kardeşim, üzülmeyiniz. Mutlaka bu toplum benzer bir mektupçu hoca çıkaracaktır. Bu siz de olabilirsiniz. Ayrıca bazılarınız bu mektubu 1991’den beri alırken arada alanlarınız da olacaktır. Aramıza daha sonraki mektup dönemlerinde katılanlarınız da vardır.  Kişi kısmetine düşeni okurmuş.

            Lütfen cevap yazmayı düşünüyorsanız önce özenle okuyunuz, belki ‘Okudum hocam’ diyenlerinizi telefonla ‘sîgaya çekebilirim’.            İlk yılların heyecanı ile bu mektupların kısaca kaleme alındığı yıllarda İngilizcelerini de ilgili kıtalara gönderiyordum. Oralardan güzel dönüşler geliyordu. En eski ve yaş almış okuyucum, saygıdeğer büyüğümüz Prof. Dr. Zeynep Korkmaz Hanımefendi, şu anda en kıdemli okuyucumdur, ancak belki de bu son mektubumuzu bizzat okuyamayacaktır. Mektubumu alıp okuduktan sonra, kendilerinin de okuyucularım arasında yer almalarından dolayı duygularını dile getiren gençler, sağ olunuz.

            Hemşehrim merhum Mustafa Sağyaşar, sözü ve bestesi kendisine ait olan şarkısında, Elbet bir gün buluşacağız’ diyordu.

         O niyetle hoşça kalınız.

 

                                      KONYA, 31 Aralık 2023, Pazar

                Gül Bahçemize Hoş Geldiniz…

            1991 yılından başlayarak gönderdiğimiz mektuplarımızın sonuncusunu almış bulunmuyorsunuz. Okuyacaklar için KEYİFLİ OKUMALAR…

            Bu mektubumuzu da yine bazı gönül dostlarımıza, sevdiklerimize göndereceğiz. Onlara soracağız ki, ‘Bundan böyle, ömrümüz olur da hazırlarsak, bu mektupları bekleyecek misiniz?’ 2024 yılının mektubu sadce bu sorumuza cevap verenlere gönderilecektir. Ve sosyal bilimciler için acı bir hatıra…

            2015 mektubumuzu, babalarının vefat etmelerini de dile getirdiğimiz iki üniversite hocasına da göndermiştik. Biz onların Saim Amcaları idik. Doçent olanından aldığım mektupta şöyle bir not vardı:

            “Saim Amca, mektubunuzun üçüncü sayfasındaki ikinci paragraf ile beşinci sayfasındaki son paragraf aynı… Birbirinin benzeri…”

            Tabii, biz 73 yaşında bilgisayar öğrenen Saim Amcaları kes yapıştır ve kopyala yapıştır’ı yeterince özümsemediğimiz için, mektubunun daha uygun olan bir yerine aktarmak istediği paragrafı kes yapıştır tekniğiyle değil de kopyala yapıştır tekniğiyle alıp taşımışız. Böyle olunca da o paragraf iki yerde de okunur olmuş. Durumumuzu aktaran, günümüzün profesörü bir inşaat mühendisi idi. Sosyalciler galiba ya göremediler (!) veya nezaketlerinden bildirmek istemediler.

            Bu mektuplar, bir yerden sonra hayatta olduğumuzu da belgelemek için gönderiliyordu. Ancak biz doğru dürüst cevap alamayınca o mektupların sahiplerinin hayatta olmadıklarına kanaat getirip mektup göndermeyi kesmiştik.

            Bu mektuplar, birkaç profesör dostumuz tarafından taklit olmayan bir üslupla benimsenerek eşe dosta gönderildi. Ama sayıları hiçbir zaman beşe ulaşamadı. Gördüler ki bu iş sanıldığı kadar kolay değil.

            Bir Mustafa Koca Bey vardı. Atatürk Üniversitesi’nin Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi’nin başkanı idi. Mektuplarımız; bazı haberleri de alıp iletmek için bazen geciktiriliyordu. Ancak Koca’dan kocaman bir mektup:

            “Sayın Sakaoğlu, Hayırdır inşallah. Mektubunuz gecikti…”

            Tabii on yılda bir olsa da aldığı mektubun hakkını veremeyenlerin olduğunu söylemeliyiz.

            Kalın sağlıcakla, aile boyu mutluluklar dileyerek selam ve sevgilerimi gönderiyorum.

 

                                                                            

         Giderayak bir tatlı hatırlatma: Her ortamda bizimle fotoğraf çektirenler… Adresim fotoğraflarınızı bekliyor.

         Allahaısmarladık… Hoşça kalınız, kısmetse yüz yüze görüşürüz.

 

♣    VEDA SAYISI…

BİR VEDA SAYISINA YAKIŞAN ALINTI…

      Aşağıda, değişik bir karakterle sunulan iki paragrafı, 2013 yılına ait olup 2014’ün başında gönderdiğim yıllık mektubumun başına eklemiştim. Bazı dikkatli okuyucularım da, ‘Hocam, 56.5 dakika az bile… Biz Dursun Efendiye söylenen çayları beklerken bile bundan fazlasını laf kalabalığına boğuyoruz.’ itirafında bulunmuşlardı.

Değerli Okuyucum,

            Size ilgi çekici bir anketin sonucunu (!) sunarak ‘Merhaba’ demek istiyorum. Hiç merak ettiniz mi acaba, biz Türkler her gün kaç dakikamızı çay içmeye ayırıyoruz? (Kahveyi dikkate almıyorum, onun içim sayısı çok azdır.) Evet, siz hanımefendi, siz beyefendi, günde kaç dakikanızı çay içmeye ayırıyor ve onun doyumsuz tadını yakalıyorsunuz? Ve bu dakikaların kaçında gerçek çay içme zevkini buluyorsunuz? Siz cevabınızı düşünedurun, ben size anketin sonucunu fısıldayıvereyim:  56.5 dakika!

                İşte siz bu ‘Çay içmelerin kaç dakikasında gerçek çay tadını alıyorum?’ hesabını yaparken ben de elinizdeki Mektup-Kitapı yazıyorum. Eski bir şarkıda, ‘Ben güzele güzel demem güzel benim olmayınca.’ deniliyordu ya, ben de ‘Çay bana çay tadı vermeyince ben o çaya çay demem.’ diyorum. Ve 45 yıldır çay içmiyorum: 06 Haziran 1969 Cuma, saat 13.30. İşte bazılarınızın ‘Ne gerek var bu yazılara...’ diyebileceğinizi düşünerek sizi ‘çay evinizden’ yakalamak istedim. ‘Nedir bu oğlum, bulaşık suyu gibi...’ veya ‘Bu çay akşamdan mı kaldı?’ diye iltifat ettiğiniz çayları sizlere afiyet olsun dileklerimle ben ikram ediyorum (!)

                İşte tam on yıl önce böyle demiştim. Erzurumlu Teyo Pehlivan gibi söylemek gerekirse, “Bende  hilaf yok…” diyerek bir çay keyfi ile veda edelim.

 

 

06 Haziran 2014 tarihinde (yıllık çay içme günüm) Sivas’ta, Eflâtun Cem Güney Sempozyumu’nun sonunda, halk edebiyatı bilginlerinin topluca ve keyifle çay içmelerinin belgesidir.

♣♣♣♣♣

            Zorunlu/Sorunlu bir açıklama: Tâife-i ukalâ vü ulemâdan bir zat, bir kitabımızda kusur bulmak için çırpınıyordu: Filan şiirin filan mısraındaki kat kelimesi sat olacak! Hazretlerin fermanı böyle idi. Ama ne o mısrada, ne o hanede ve ne de o şiir ile o sayfada böyle bir kelime yoktu. Bu durumu dikkat eksikliğine değil başka şeylerin eksikliğine bağlayıp geçtik. İmdi, bu mektubumuzda harf hatası olabilir, virgül konulmamış olabilir. Siz bunları bizim 85. yaşımıza bağlayıp geçiverin gitsin. Bilirim, sizler öküzün altında yumurta arayanlardan değilsiniz.                        

 

      ♣♣♣♣♣

 

(Konya,30 Haziran 2022)  (Erdemli, 21 Temmuz 2023)   (Konya, Aralık 2023 sonu)

  PROF. DR. SAİM SAKAOĞLU’NUN 2023 ETKİNLİKLERİ

*****

GELENEKSEL YILLIK ÇALIŞMA RAPORU

33. YIL  / 1991-2023

- SON / ÖZEL –

1991 yılından beri hazırlayıp sunduğum bir yıllık çalışmalarımla ilgili mektubumu geçen yıl SON defa göndermiştim. Kısmet oldu da bu mektup geleneğimi özel olarak sürdürebiliyorum. Turan-Sam sitesi de bu mektubumuzu yayımlıyor... Kısmetse, 35. yılında, Dostlara Mektupların ikinci kitabını da yayımlamayı düşünüyorum. ‘Acaba?’ demekten de kendimi alamıyorum.

Lütfen dikkatlice okuyunuz, hatta okurken not bile alabilirsiniz. Öyle ya, bugünlere sizlerin tatlı hatırlatmalarınızla geldik.

Bu mektuplarımı toptan gözden geçirirken gördüm ki meğer ben kimlere OLUMLU rapor yazmamışım! Hatta ilk mektuplarımı da göndermişim onlara. Böylelerine sakın sırtınızı dönmeyiniz. Benden söylemesi/hatırlatması…

 

BU MEKTUP GENELE GÖNDERİLMEYECEK, SADECE KONUMLARI SEBEBİYLE BİRKAÇ KİŞİYE GÖNDERİLECEKTİR. ASIL AMAÇ İSE ARŞİVİMİZİN SÜREKLİLİĞİNİ KORUMAKTIR.

 

YENİ YILINIZ  (2024) KUTLU OLSUN, SAĞLIKLA GEÇİRİNİZ.

Korona ve başka hastalıklar insanlardan uzakta olsun.

♣♣♣♣♣

Lütfen; puntoymuş, karaktermiş, satır sonu imiş, harf eksiği / fazlası varmış, kafanızı onlarla yormayınız. Okuyup geçin. Not verecek değilsiniz ya…

♣♣♣♣♣

 

Geleneksel kalıbımızı biraz zorlayarak boş bırakılan pek çok alt dalı almayarak 2023’ü sizlerle paylaşıyorum.

 

A / 1 KİTAPLAR / YENİ YAYINLAR

1. Türk Dünyası Mahallî Fıkra Tipleri Üzerine Araştırmalar,   Ankara 2023, 405 s.  Akçağ Yayınevi.

2. 101 Dünya Efsanesi, Ankara 2023, 204 s. Akçağ Yayınevi.

3. Konya’nın Kırk Efsanesi, Konya 2023, Konya Büyükşehir Belediyesi (Dr. Öğr. Üyesi Seyit Emiroğlu ile).

4. Esat İleri, Konya 2023, 160 s. Çizgi Yayınları (Prof. Dr. Zekeriya Karadavut ile).

A / 2 KİTAPLAR / YENİ BASKILAR

        1. İslâmiyet Öncesi Türk Destanları (İncelemeler/Metinler),  18. bs. İstanbul 2023, 252 s.  (Prof. Dr. Ali Duymaz ile)                    

                                  A / 3 BASIM İÇİN BASIMEVİ YOLUNDA

1. 16 Konya Efsanesi.

A / 4 BASIM İÇİN HAZIR OLAN

1. Üniversite Hatıralarım II / Selçuk Üniversitesi. Galiba basılamayacak, ÇOĞALTMALAR arasındaki yerini alacaktır.

A / 5 KİTAP BÖLÜMÜ

         1. “Tokat Lisesi’nden 57 Yıl Önceki Bir Öğrencim Dr. Mehmet Yardımcı”, Mehmet Yardımcı’nın 60. Sanat Yılına Dost Yazıları / Dostlara Selam Olsun (Yay. hzl. Necdet Kurt), Ankara 2023, 20-56. (Birkaç da foto var.) Eski bir yazımızın güncellenmiş şeklidir.

         2. Ali Işık, Bir Varmış Bir Yokmuş / Konya Masalları, Konya 2023, 183. s. Dergi ve kitaplardan alınmış sekiz masalımıza yer verilmiş.

         3. Prof. Dr. Fatma Ahsen Turan - Prof. Dr. Mehmet Naci Önal (ed.), Türk Dünyası Masal Araştırmaları, E-Yayın, Ankara 2023,  X+1036 s.  Prof. Dr. Saim Sakaoğlu - Prof. Dr. Esma Şimşek, “Türkiye Sahası Masalları”, s. 3-44. Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı.

                         A / 6 ÇOĞALTMA KİTAPLA

  1. Konya Lisesi – Bir Zamanlar…  Konya 305 s. Basılması söz konusu olabilir mi?

 

                         A / 7 ÜÇ KİTABIMIZIN TANITIMI  

            1. Dursun Yıldırım, “Sözlü Kültür Ortamı Edebi Yaratıcılığı İçerikli İki Yeni Yayın: Türk Efsaneleri-Türk Masalları”, Türk Dili, 121 (859), Temmuz 2022, 104-106. Türk Efsaneleri kitabımızın tanıtımıdır. Öbür kitap öğrencimiz Prof. Dr. Esma Şimşek’in Türk Masalları kitabıdır.

            2. Dursun Yıldırım, “Türk Sözlü Kültür Ortamı Yaratıcılığından İki Eser ve Bir Bilgin”, Türk Dili, 125 (864), Aralık 2023 116-117. Tanıtılan eserler, 101 Dünya Efsanesi ve Türk Dünyası Mahallî Fıkra Tipleri Üzerine Araştırmalar adlı çalışmalardır.

 

B / 1 MAKALELER  / SÜRELİ YAYINLARDA

I. AKADEMİK SAYFALAR’DA YAYIMLANAN “VAY BENİM KONYA AĞZIM, VAY” DİZİSİNDE YER ALAN YAZILAR

1. “Vay Benim Konya Ağzım, Vay: 1”, 22 (22), 24 Mayıs 2023, 345-349.

 2. “Vay Benim Konya Ağzım, Vay: 2”, 22 (23), 07 Haziran 2023, 360-364.

   3. “Vay Benim Konya Ağzım, Vay: 3”, 22 (25), 21 Haziran 2023, 385-389.

   4. “Vay Benim Konya Ağzım, Vay: 4”, 22 (28), 19 Temmuz 2023, 424-428

   5. “Vay Benim Konya Ağzım, Vay: 5”, 22 (38), 27 Eylül 2023, 577-581.

 

II. AKADEMİK SAYFALAR’DA DEĞİŞİK BAŞLIKLAR ALTINDA YAYIMLANAN YAZILAR

 

1.  “Ölümünün 40. Yılında Prof. Dr. Harun Tolasa”, Merhaba / Akademik Sayfalar, 22 (4), 25 Ocak 2023, 49-55.

            2. “Konya Yazıları Adlı Kitaplar Üzerine”, Merhaba /Akademik Sayfalar, 22 (5), 01 Şubat 2023, 65-68

         3. “Bazı Kelimelerin Konya Ağzında Kazandığı Yeni Anlamlar Üzerine”, Merhaba / Akademik Sayfalar, 22 (10), 08 Mart 2023, 151-157.

            4. “Beş Buçuk Yıla Sığdırılan İstanbul Sevgisi”, Merhaba / Akademik Sayfalar, 22 (11), 08 Mart 2023, 161-165.

            5. “Yıllık Mektuplarımdaki Seyit Küçükbezirci…”, Merhaba / Akademik Sayfalar, 22 (12), 22 Mart 2023, 179-194.

            NOT: Bu sayının tamamı bu konuya ayrılmıştır.

            6. “Konya’da Askerliğini Yapan Bir Türk Edebiyatı Profesörü: Doktora Hocam Prof. Dr. Mehmet Kaplan (Ölümünün 36. Yılında)”, Merhaba / Akademik Sayfalar, 22 (13), 29 Mart 2023, 204-208.

7. “Olmayan Evlere Ağıtlar 2: Küçük Kumköprü’de Bir Bağ Evi- I”, Merhaba /Akademik Sayfalar,  22 (21), 24 Mayıs 2023, 321-325.

(İlk yazı için bk. “Olmayan Evlere Ağıtlar 1: Yollar, Hiç Bitmeyecekmiş Gibi Gelen Yollar”, Merhaba /Akademik Sayfalar,  02 Ekim 2022,  513-516.

  8. “Her Kitabın Bir Hikâyesi Var 6: Konya Üzerine Şiirler”, Merhaba / Akademik Sayfalar, 22 (323), 16 Ağustos2023, 490-496.

 9. “Mihr-i Hatun’dan Dent-i Konya’ya”,  Merhaba / Akademik Sayfalar,  22 (39), 04 Ekim 2023, 601-605.

10. “Dergi Sevgisi ve Dergiciliğim”, Merhaba / Akademik Sayfalar,  22 (40), 11 Ekim 2023, 609-613.

11. “Şiir Onarımı”, Merhaba / Akademik Sayfalar,  22 (41), 18 Ekim 2023, 636-640.

12. “Kitap ve İmza Günleri”, Merhaba / Akademik Sayfalar,  22 (42), 25 Ekim 2023, 641-647.

13. “Yaşayan Bir Anadolu Ağzında (Konya) Unutulmaya Yüz Tutan Kelimeler, Deyimler ve Atasözleri”, Merhaba / Akademik Sayfalar,  22 (43), 01 Kasım 2023, 666-672.

14. “72 Yıl Önce (1951-1959) Başladığım Konya Lisesi’ndeki Öğretmenlerim-1”, Merhaba / Akademik Sayfalar,  22 (44), 08 Kasım 2023, 673-683.

15. “72 Yıl Önce (1951-1959) Başladığım Konya Lisesi’ndeki Öğretmenlerim – 2”,  Merhaba / Akademik Sayfalar,  22 (48), 06 Aralık 2023, 742-752.

15 “Birkaç Ad Üzerine Güzelleme”, Merhaba / Akademik Sayfalar,  22 (50), 20 Aralık 2023, 769-773.

 

III. KÜLTÜR ÇAĞLAYANI’NDA YAYIMLANAN YAZILAR

            1. “Kitaplar / Makaleler Üzerine: 1 Adam Adama Benzer de…”, Kültür Çağlayanı,  14 (78), Ocak-Şubat 2023,  5-7.

            2. “Kitaplar / Makaleler Üzerine: 1 Kitap Kitaba Benzemez mi?”,  Kültür Çağlayanı,  14 (79), Mart-Nisan 2023, 6-7.

            3. “Her kitabın Bir Hikâyesi Vardır: 5 / Eflâtun Cem Güney’in de Başına Az İş Gelmedi”, Kültür Çağlayanı, 14 (81), Temmuz-Ağustos 2023, 3-5.

            4. “Her kitabın Bir Hikâyesi Vardır: 6 / Konya Üzerine Şiirler” Kültür Çağlayanı, 14 (82), Eylül-Ekim 2023, 3-5.

            3. “Her kitabın Bir Hikâyesi Vardır: 7 / Azerbaycan Tapmacaları/Bilmeceleri”, Kültür Çağlayanı, 14 (83), Kasım-Aralık 2023, 3-5.

 

IV. AKPINAR’DA (NİĞDE) YAYIMLANAN YAZILAR

1. “Balkanlar, Struga Şiir Akşamları ve Yılın Şairi Bir Çuvaş Türkü”, Akpınar, 18 (103), Ocak-Şubat 2023, 3-9.

2. “Teşehhüt Miktarı Görüştüğüm Ünlüler/Anlık Hatıralar - II”, Prof. Dr. İlber Ortaylı Kimdir?” Akpınar, 18 (104), Mart-Nisan 2023, 3-5.

x. Doktora Hocam Prof. Dr. Mehmet Kaplan ve Çevresi Üzerine”,  31.10.23’te Prof. Dr. İnci Enginün adına yayımlanacak sayı için gönderilmişti.

 

  

V. ÇEŞİTLİ SÜRELİ YAYINLAR

          1. “Prof. Dr. Harun Tolasa’nın Fiş Dosyası”, Edebice, 7 (33), Kış 2023, 15-19.

            2. “Sözlük Kavramı Üzerine Bazı Hatıra, Görüş ve Düşünceler”, Kültür Evreni, Yaz 2023, 15 (51), 9-19.

            3. “Türk Eleştiri Tarihine Katkı mı, İhanet mi?” Kültür Evreni, Sonbahar 2023, 15 (52), 9-13.

            4. “Bir Zamanlar Mahallemde Hayat”; Dârülmülk/Tarih, Kültür, Sanat, Medeniyet, 2023 /3, 43-54.

            5. “Âşık Veysel /Nereden Nereye?”, Anadolu Mektebi (e-dergi). 4 (16), Sonbahar 2023, 18-23.

            x. “Bazı Başat Efsanelerin Kıbrıs’taki Yayılımı Üzerine”, 9. Uluslararası Türk Kültürü Kongresi, 21-23 Ekim 2021, Lefkoşa-KKTC. Gidilemedi, özeti telefonla iletildi. Basılıp basılmadığı hakkında bilgimiz yoktur.

 

B / 2 MAKALELER /  ARMAĞAN YAZILARI

”Kocaman Bir 55 (Elli Beş) Yılı Geride Bırakırken”, Doğumunun 80. Yılında Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun Armağanı, Ankara, 2023  (Ed. Leylâ Karahan-Hüseyin Yıldız),89-98. TDK Yayını.

 “Kullanılmayan İkinci Adlarımız Üzerine”, Prof. Dr. Bilgehan Atsız Gökdağ Armağanı, Ankara, 2023 (Ed. Prof. Dr. Osman Karatay),  345-354. Akçağ Yayınevi.

“Bayburt Yiğitliğinin ve Dürüstlüğünün Simgesi”, Prof. Dr. Rıfat Yıldız/Bir Akademisyenin Hayat Yolculuğu (haz. Rıfat Yörük), Ankara 2023, 258-282. Detay Yayıncılık.

“Soyadı Verilmesinin/Alınmasının/Seçilmesinin Anlamlı Hikâyeleri”; “Garip Kafkaslı (Prof. Dr. Ahmet Ali Aslan Armağanı), “Türk Milletine Adanmış Bir Ömür”, 439-456, (ed. Mirza Polat), Çanakkale 2023, 550 s. Paradigma Yayınları.(Garip’imiz emekli olup Konya’ya döndü.)

“Ad Dünyasındaki İlk Adımlarım”, Prof. Dr. Mustafa Arslan Armağanı, Çanakkale 2023, 761-771.

“İlk Defa İşittiğim/Okuduğum Bazı Kişi Adları”, Prof. Dr. Zeki Kaymaz Armağanı, Ankara 2023, 377-383.

“Bir Ad İkilisinin Veriliş/Konuluş Sebepleri Üzerine Bir Değerlendirme”, Prof. Dr. Bayram Durbilmez Armağanı -55 Yaş Anısına, İstanbul 2023, 9-16, Ed. Prof. Dr. Nevzat Özkan).

Şair dost Eray Canberk ve Prof. Dr. Orhan Bilgin Armağanlarından henüz bir ses çıkmadı. Ama Prof. M. Naci Önal için 2024’te bir armağan çıkarılacak.

x. “Kitabı Dede Korkut Kitabı’ndaki İkincil Kahramanlardan Biri: Karaçuk (Karaca, Karaça) Çoban”, Ötüken Yayınevi’nin bir çalışması için gönderildi.

 

          B / 3 MAKALELER / 2019 İÇİN GÖNDERİLMİŞTİ

1.  “Âşıkların Dilinde Kahve”, Kahve Ansiklopedisi için.

2.  “Masallarda Kahve”, Kahve Ansiklopedisi için.

 

                    B / 4 SUNUŞ YAZILARI

1. “Takdim: Taşkale’den Şiirin Kalesine”, Demir Çarık Demir Asa / Karamanlı Âşık Güldiken, İstanbul 2023, 3-7. (Küçük boy)

                                     

               C /  KONGRELER / SEMPOZYUMLAR / PANELLER

 

C /  1. BU YIL SUNULUP BASILAN BİLDİRİLER

         1. “Çok Sahipli Şiirlerin Gerçek Sahibi Hangisidir?”, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıl Ansına Âşık Veysel ve Türk Dünyası Halk Şairliği Ulusal Sempozyumu, Ankara, 20-21 Kasım 2023.  Ankara 2023, 233-240. Gazi Üniversitesi Rektörlüğü-Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü.

            İlk gün açılış ve yüz yüze sunumlar... İkinci gün ise zoom sistemiyle taşradan konuşmalar... İkinci gün, üç oturum hâlinde yapılan toplantıda 11 konuşmacı söz aldı. Ben ikinci oturum başkanı ve ilk konuşmacısı idim. Bu oturumda; Prof. Dr. Esma Şimşek, Prof. Dr. Halil İbrahim Şahin ve Doç. Dr. Pınar Fedakar konuştular. Sempozyum düzenleme kurulunun başkanı ise Prof. Dr. İsmet Çetin idi. Meğer o da Temmuz 2024’te emekli olacakmış  

                C / 2. BU YILIN ÖBÜR BİLDİRİLERİ

          

            2. “Âşık Veysel Etrafında Gelişen Ben Merkezli Bazı Olaylar”, Vefatının 50 Yılında Bir  Cumhuriyet Terkibi: Âşık Veysel Paneli: 30 Kasım 2023, Hacı Bayram Veli Üniversitesi-UNESCO Ortak toplantı,  Itri Salonu.

         3. “Halk Anlatmalarının Derlenmesi ve Değerlendirmesi Aşamalarında Kaynak Kişi, Derleyici ve Değerlendiricinin Görev Sorumlulukları Üzerine”,  10. Milletlerarası Türk Halk Kültürü  Kongresi, Ankara 11-13 Aralık 2023,  Meyra Palace Hotel.  

 

İşte Kongremizin açılış programı:

            GENEL PROGRAM

            11.12.2023 Pazartesi

 

            09.30-10.30     Kongre Açılış Töreni

            10.30-10.45     Ara

            10.45-12.30     Cumhuriyetin 100.Yılında Cumhuriyet ve Halk Kültürü Özel Paneli

 

            PANELİSTLER:

            Sabri KOZ – Moderatör

            Prof. Dr. Umay TÜRKEŞ GÜNAY 

            Prof. Dr. Fikret TÜRKMEN

            Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU

            Prof. Dr. Türker EROĞLU (Sakarya Ü.’den)

            Prof. Dr. Mehmet ÇEVİK (  HBVÜ’den)

            Araştırmacı -Yazar Nail TAN

 

            Ayrıca son gün kapanışı benim yapmam istenildi. Bir arkadaşımızın daha olmasını istedim. Genel müdür Selim Terzi Bey’in yanındaki ikinci üye, öğrencim Prof. Dr. Metin Ekici idi.

            ÖNEMLİ NOT: Biz, bu toplantının 1975’ten beri toplanan on’una da katılıp bildiri sunan belki de tek üyesiyiz. ‘Ben de varım…’ diyen eksik katılımlıların sesine kulak vermeyiniz. Artık bu saatten sonra bu rekoru kırabilecek bir zat olmayacaktır. İlgililere duyurulur.                                                                              

C / 3. GEÇEN YIL SUNULUP BU YIL YAYIMLANAN BİLDİRİ

          1.“Yunus Emre’nin Şiir Dünyasından İlgi Çekici Dil Olayları Üzerine”, Yolumuzu Aydınlatanlar Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre, Konya 2022, 267-270. Önceki bilgilendirme: Kökleri Türkistan’dan İki Türkmen Dervişi: Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre Bilgi Şöleni, Ereğli-Konya, 19-20 Kasım 2021.  267-270, e Uluslararası Kitap Bölümü, Ed. Doç. Dr. Selçuk Peker –Dr. Öğr. Üyesi Gürbüz Çalışkan.

 

          2. “Âşıkların Mahlas Değiştirmesi ve Âşık Yaşar Reyhanî”, Uluslararası Erzurumlu Âşık Reyhani Sempozyumu, 10-11 Aralık 2021 Bursa,  Bursa 2022, 35-46 Bursa Yıldırım Belediyesi.

3. “Sadık Hizmetkâr Efsanesinin Güzelleştirilmiş / Genişletilmiş Eş Metinlerinin Değerlendirilmesi”, “I. Uluslar Arası Türk Kültürü Sempozyumu –Merkezî Asya’dan Avrupa’ya Türk Kültürü- 03-05 Ekim 2022 Ankara, Ankara 2023, 443-447, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü’nün, Keçiören Belediyesi’nin ortaklığı ile Türk Dil Kurumu ve Türksoy’un katkıları.

                                      C / 4  KEŞFEDİLEN BİR BİLDİRİM

1. . “Roman Adlarının Çevirisinde Görülen Kargaşa”, Yeni Türkiye,  24 (100), Mart-Nisan 2018, 367-372.  Türk Dili Konuşan Ülkeler Kurultayı, 13-16 Kasım 2017, Ankara’da sunulmuştu. Ne yazık ki görmekte geç kalmışız.

            C / 10  DAVET EDİLDİĞİM BİR TOPLANTI         

1. 15. Dünya Dili Türkçe Sempozyumu, 17-19 Ekim 2023, Sakarya. Prof. Dr. Paki Küçüker’in davetini sağlık durumum sebebiyle kabul edemedim. Bu toplantının Bilim Kurulu üyeleri arasında yer almıştım.

                                    D. KONFERANSLAR

D / 1 BU YILIN KONFERANSLARI.

1. 28 Şubat 2023 Salı akşamı, Konya Aydınlar Ocağı’nda, 2022’de Edebiyatımızın Aksakalı Prof. Dr. Saim Sakaoğlu Hoca” konulu bir konuşmayı gerçekleştirdik.

     2. Önceki yıllarda değişik üniversitelerde verdiğimiz Nasreddin Hoca konulu konferanslarımızın bir devamını bu yıl Aksaray Üniversitesi’nde verdim: 25 Ekim 2023, Çarşamba. Eğitim Fakültesi Konferans salonu, 14.00. Konu: Nasreddin Hoca; Dün, Bugün, Yarın.

            Toplantımızın başarılı bir şekilde tamamlanması için, Selçuk Üniversitesi’nden öğrencilerim, Prof. Dr. Onur Alp Kayabaşı ile Doç. Dr. Rabia Gökçen Kayabaşı’nın çabalarını asla unutmayacağız.  Sağ olsunlar.

            Toplantıdan sonra, Akşehir ekibiyle birlikte Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş’ı, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu Doğru’yu makamlarında ziyaret ettik,.

            Bu yıl ayrıca birkaç konferans önerisini de 2024’e erteledim. Kısmet olursa en az iki konferansımız olacaktır.

            x. Atatürk Üniversitesi’nden vefalı öğrencim, Prof. Dr. Turgut Tok’un Denizli davetine icabet edemediğim için çok üzgünüm. Denizli ve Burdur’dan sonra Isparta’ya da uğranılacaktı.

                 E. DEĞİŞİK KAYNAKLARDA YER ALMAM

E / 1. HAKKIMDA YAZILAN MAKALE

         1. Mehmet Yardımcı, “Halk Edebiyatının Bir Duayeni Prof. Dr. Saim Sakaoğlu”, Kültür Çağlayanı, 154 (80), Mayıs-Haziran 2023,  7-9.

           

                      F. KONUŞMALAR

 

       F / 1 MÜLAKAT / RÖPORTAJ:  YAYIMLANANLAR!

1. “Türk Masalları Üzerine Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ile Söyleşi”,  Çelebi. 4 (11), Ağustos 2923, 27-46.  Söyleşiyi Gerçekleştiren: Yusuf Ziya Karaoğlu.

 

                         F / 2 MÜLAKAT / RÖPORTAJ YAYIMLANACAKLAR

1. Muhammed Yalçın Azizoğlu, Elazığ.

                   G / DEĞERLENDİRME

  1. 10. Milletlerarası Türk Halk Bilimi Kongresi, 11-13 Aralık 2023, Ankara, Kapanış’ta değerlendirmenin bir bölümü tarafımızdan yapılmıştır.

 

Ğ. TOPLANTILAR

Konya 28 Şubat 2023, Salı

1. Bu akşam, bir süreden beri hazırlıklarını yaptığım, Konya Aydınlar Ocağı adına verilmiş sözümüzün noktalanması için, İl Halk Kitaplığı’nda yıllık konferansımı verdim. Aile dostumuz Mehmet Anadol Bey ile gittiğimiz salona bir hayli de kitap vb. belge götürmüştük. Yatsı ezanının 20.03 olması sebebiyle toplantıyı 20.10 sularında başlattık. Açılışı başkan Dr. Mustafa Güçlü yaptı. Benim sunumum arasında, aralıklarla, Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av. Fatma Şeref Polat, Mehmet Anadol ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu konuştular. Bütün konuşmacılara (Güçlü, Polat, Anadol, Köseoğlu) son kitabım olan Erzurum kitabımdan birer adet armağan ettim. Hepsi önceden evde imzalanmış ve özel poşetlere konulmuştu.

Dinleyicimiz iyi idi. Ad vermek istemem, yazamadıklarım için ayıp olur. (Kim okuyacak ki aslında?) (Günlük’ten alınmıştır.)

Konuşmamızın konusu, Mektuplarım idi.

2. 03 Ekim 2023 Salı günü 20.00’de İl Halk Kitaplığı’nda Seydişehirli Ali Erkan Kavaklı’nın, Konya Aydınlar Ocağı adına verdiği Mehmet Kaplan ve Yahya Kemal’i anlattığı bir konferansı dinledim. Ben de bir şeyler eklemiştim.

           3. Eşim Yurdanur Hanım’ın önceki başkanı olduğu Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Konya Şubesi 11 Kasım 2023 Cumartesi günü Anemon Oteli’nde,   Konyalı iş kadını ve kültür insanı Saime Yardımcı’ya bir belge sundu. Biz de aile olarak katıldık.

 

H. BİLİM VE DÜZENLEME KURULLARI

 

    H / 1. YER ALDIĞIM TOPLANTILARDAN BAZILARI

    1. Hiçbir toplantı için izin istenilmedi ama adımız konuldu. 2024 yılı için Ankara ve Baku’daki  iki toplantının düzenleyiciler telefonla izin istediler. Verdim.

H / 2. HAKEMLİK / YAYIN VE BİLİM KURULU ÜYELİĞİ YAPTIĞIM DERGİLER

     Akpınar (Niğde).

           BAL-TAM Türklük Bilgisi (Prizren), Hakem Kurulu üyeliği (35, Eylül 2021)

Bilimsel Eksen (Ankara) (Dört aylık) Danışma kurulu üyeliği

Kültür Çağlayanı (Ankara, üç aylık)  yayın danışma kurulu üyeliği

Kültür Evreni (Ankara, üç aylık) Danışma kurulu üyeliği

Kümbet (Tokat)

Millî Folklor (Ankara)

Motif Akademi Halk Bilimi Dergisi (İstanbul)

Bugu dergisi  (Bursa)

TURAN dergisi bilim kurulu üyesi (ilk sayı Kasım 2021)

I. Uluslararası Türk Kültürü Sempozyumu, 03-05 Ekim, Ankara

Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜRKDAM) Akademik Kurul üyesiyim. Bilgiler 04.11.2022’de güncellenmiştir. Ancak daha sonra konuya eğilemedim. Gelmeyen dergilerde hakem veya bilim kurulu üyesi olup olmadığımı nasıl bilebilirim ki?

Türkdam adlı üç aylık uluslararası akademik derginin ilk sayısının duyurusu 29.11.2022’dir. (Haberim olmuş muydu acaba?)

         TKAE’nün genel kurulu 27 Mayıs 2023 Cumartesi günü Ankara’da kendi binasında toplandı.  Son ikisine katılamadığım toplantıların bugünküne katılmak kısmet oldu. Bilim kurulu üyeliğine yeniden seçildim.

                   Öğle yemeği sandviç ve meyve suyu idi… Güzel de oldu. YHT: 06.25-15.40.

            NOT: Son 15 yıldan geri gönderilmeyen ERDEM dergisinin nasılsa elime geçmiş birkaç sayısından birindeki bilgilendirmeyi yeni gördüm (23.10.23) Meğer ben 2009’da yayımlanan 53.sayıdaki bilgiye göre, derginin Hakem Kurulu üyesi imişim! Sahibi Prof. Dr. Osman Horata.

    I. ALINTILANAN ESKİ YAZILARIM

            İzin isteyenler oldu da aldılar mı, onu bilmiyorum.

   İ. DERS KİTAPLARINA ALINMA

Kimse gelip de, “Saim Amca, Türkçe / Edebiyat kitabımızda adınızı gördük demedi ki?”

     K. KİTAPLARIMDAN YARARLANMA

Kitap, makale, bildiri, derleme vb. türü yayımlarından yararlanma inceliğini gösterenlere teşekkür ediyorum. Ancak yararlandıkları hâlde adımızı anma inceliğini gösteremeyen her yaştan ve unvandan kişilere de üzüntülerimi bildiriyorum. Gelecekte bu durum bir makale olarak TEŞHİR edilirse kimse alınmasın ve de gücenmesin. Yararlanan ve adımızı anan kaynaklardan görebildiklerimizi övünerek duyuruyorum:

            1. G[üzin] Gonca Gökalp, “Masaldan Romana Uzanan Çizgi: Masal ile Roman Arasındaki Ortaklıklar Üzerine Kuramsal Bir Deneme”, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 14 (1-2), 15.12.1997, 119-122.

            2.  Şehrimiz Konya, altı kişilik bir ekip, Konya 2021,  s. 285. Konya büyükşehir Belediyesi yayını. Çoğunluğu makale ve kitap olan sekiz kaynak yer almaktadır.

 

                 L. MAKALELERİMDEN YARARLANMA

1. Aşağıdaki kaynakta iki makalemiz ve iki bildirimiz anılmaktadır.

Zühal Özaydın (Prof. Dr.), Türk Tıp Tarihi Bibliyografyası (Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Veteriner Hekimliği, Hemşirelik, Ebelik) (19-21, yy.), İstanbul 2012, XXX+1273 S, İstanbul Üniversitesi yayınları 5112, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yayınları: 287, Cumhuriyetin 90. Yıl.

                                    SAKAOĞLU, Saim  / Sıra no. 2039. kişi

            1) Kıbrıs bibliyografyası. Türk Folkloru Araştırmaları, Kültür ve Turizm Bak. Milli Folk. Araş. Dairesi yay. No: 35, s. 101-123, Ankara 1982

            2) Türk halk masalları üzerinde Ebû Ali Sina hikâyelerinin tesiri. Uluslararası İbn Sina Sempozyumu 17-20 Ağustos 1983 Ankara Kültür ve Turizm Bak. Milli Kütüp. yay. Toplantı Bildirileri Dizisi: 1, s. 501-522, Ankara 1984

            3) Şifalı bitkiler ve Erzurum’da bir baharatçı. Türk Folkloru Araştırmaları, Kültür ve Turizm Bak. Milli Folk. Araş. Dairesi yay. No: 73, s. 161-174, Ankara 1986

            4) Konya halk kültüründe geleneksel tıp öğeleri. 1. Uluslararası 10. Ulusal Türk Tıp Tarihi 2008 Kongre. Bildirileri,  Ed. Ali A.D.  Erdemir ark. c. 2, s. 1952-1959, 2008.

            2. Çelebi. 4 (11), Ağustos 2923’nin Türk Masalları’na ayrılan bu dosyadaki birkaç yazıda kitap ve yazılarımıza göndermelerde bulunulmuştur.

 

M. MADDELERİMDEN YARARLANMA

1. Ne dememizi bekliyorsunuz ki?

 

N. BASIM İÇİN 2016’DA GÖNDERİLENLER

O.  BASIM İÇİN 2017’DE GÖNDERİLENLER

1. Geyik Makalesi / Hacettepe Üniversitesi

2. Eski Ankara Hatıraları / Hacettepe Üniversitesi

 Yazılar sonunda ilgililere bilgi verilerek oradan alınmış, başka yayın organlarına gönderilmiştir.

Ö. TV YAYINLARI

1. Gazi Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. İsmet Çetin’in yüksek lisans öğrencisi Moğolistan Kazakları’ndan Serikgül Sultankazh 05.01.2023 günü Konya’ya gelip bizleri evimizde ziyaret etti. O, Nasreddin Hoca hakkında ülkesinde yapacağı bir televizyon programı için bizden görüş ve bilgi aldı. Ülkesindeki bir televizyon kanalında yayımlanan kayıtlar bize 08.04.2023 tarihinde ulaştırıldı.

P. RADYO / ZOOM YAYINI

Bir zamanlar, özellikle pandemi döneminde pek moda idi. Biz de böylesi beş altı toplantıya katılmıştık. Hatta Asya kıtasının ortalarına kadar sesimiz gitmişti.

Derken zamanla bu yöntemin kısmen askıya alındığını gördük. Bir de şu iki gelişmeye tanıklık ettik:

1. ‘Hoca yaşlandı, yormayalım.’ nezaketine (!) sığınanlar türedi.

2. “Teşekkür ederim genç arkadaşlarım, yolunuz uzun, o kadarına katlanamıyorum.” deyip bizim işi bitirdiklerimiz de yaşanıldı. Hatta Konya’ya kadar araba gönderip aldırmak isteyen ince ruhlu ve nazik gençleri de hatırlamadan geçemeyeceğim. Ad vermek zor, ama böyleleri var…

 

 

03  Ağustos  2023,  Perşembe, Erdemli, MERSİN

         Uzun bir süre önce Anadolu Mektebi Okumaları adına önce bir telefon, sonra da yazışmalar… Prof. Dr. Sami Güçlü’nün yönettiği bir etkinlik olmalı. Ben hep Şükran Koyuncu adlı bir hanım ile muhatap oldum. UNESCO 2023 Âşık Veysel Yılı AMO Üst başlık ise, Türkiye’nin 100 Yıllık Birikimi… 03 Ağustos 2023 Perşembe günü 21.00’de zoom yöntemiyle konuştum. Sami Bey’in sunuşu, kızımızın hayatımı anlatması, vb. derken başladık. Başta küçük bir aksilik… Prof.lar Esma Şimşek ile Selahattin Bekki de dinleyiciler arasında idiler. İkisi de söz aldılar. KKTC’den Dr. Ayşe kızımızın da adını gördüm. Katılımcı 100’den fazla idi. Sonunda sorular ve cevaplar. Derken 22.30 sularında kapandık.

            Bu not, ‘Günlük’ümüzden aktarılmıştır.  

 

             R. BEKLEMEKTEN YORULAN YAZILARIM

1. Hatırlayabildiğim ikisi yayıncıdan alınarak yayımlandı. Ya, zaman aşımı sebebiyle hatırlayamadıklarım?

T. ÖDÜL

      1. 2023 Yılı Türk Diline Hizmet Ödülü’ne layık bulundum. 30 Kasım 2023 Cuma günü Kurum’un salonunda yapılan bir törenle belgemi aldım. Ödül, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümü anısına düzenlenmiştir.

 

U. FARKLI BİR YARARLANMA

1. -----

Ü. YABANCI YAYINLARDA KAYNAK GÖSTERİLMEM / ANILMAM

Ne yazık ki bunların da belirlenmesi tesadüflere kalıyor. Kendimizi zorlayıp da onlarca yabancı dergi ve kitabı incelemek pek de akıl kârı olacak iş değildir.

 

   V. JÜRİ ÜYELİĞİ / OTURUM BAŞKANLIĞI

1. 10. Türk Halk Kültürü Kongresi’nde bana oturum başkanlığı verilmemiş. Doğrusu üzülmedim. Onca genç sıra beklerken…

 

Y. YENİ YAŞIM İÇİN ÖZEL TOPLANTILAR

                              Z. ÖZEL YAYINLAR

1. Ahmet Kuş, Yaşayan Konya Hafızası Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Konya 2023, 355. Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları: 478

Bana Konya’yı Anlat Hatırat Serisi -6

Z / 1 ÖZEL BİR MAKALE

1. Gazetelerde çıkanları takip etmekte zorlanıyorum.

01 Aralık 2023 akşamı Çumra’da düzenlenen aylık toplantıya katılmış ve bir de konuşma yapmıştım. Onunla ilgili haberler bazı gazetelerde yer almıştı. Sayısını bilemediğim yerel gazetelerden sadece üçü haftanın altı günü bizim semte gelebiliyor!

Z / 2 ÇEŞİTLİ HABERLER

BEZM-İ MUHABBET

Bezm-i Muhabbet: Genelde ayda bir defa toplandığımız ve on üyesi bulunan bu anlamlı ortam bu yıl yeni bir üyemizle birlikte toplanmaya başladı. Sıra ile Sakaoğlu ve yeni üyemiz Nusret Bey’den sonra bir duraklama oldu gibi. Araya giren yaz ayları da bu duraklamayı tetikledi. Başkanımız Uz’un rahatsızlığı üzerine duruma el koyarak (!) bir ferman yayımladım. Belge olması için onu aşağıya alıyorum:

 

                                                                          06 Aralık 2023, Meram-KONYA

 

Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU

                       ♣♣♣♣♣

 

            BEZM-İ MUHABBET’in Değerli Üyeleri,

 

            Son olarak,  18 Kasım 2023 tarihinde Av. Serdar Ceylan Bey’in baba evinde buluşup sohbet etmiştik. Ancak o gün bir sonraki toplantı için gün belirlenmemişti. İşte son ev sahiplerimiz:

 

            13 Mayıs 2023: Saim Sakaoğlu

            16 Haziran Nusret Ulusoy [yeni üye] (İş insanı)

                  -Yaz arası-

            10 Ekim 2023: Prof. Dr. Caner Arabacı (Tarih profesörü)

            18 Kasım 2023: Av. Serdar Ceylan (Avukat)

 

            Öbür üyelerimize gelince…  Adlara göre alfabetik sıra…

                        Ahmet Çelik (Eğitim tarihçisi)

                        Ali Boran (Sanat Tarihi profesörü)

                        Ali Naltekin (İnşaat mühendisi, iş insanı)

                        Bekir Şahin (Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü)

                        (Dr.) Mehmet Ali Uz (Avukat, Konya tarihçisi) 

                        Hasan Yaşar (Yönetici)

                       Hüseyin Öksüz (Öğretim üyesi, hattat)

            Bu sıralamayı soyadı veya yaşa göre de yapabiliriz.

            İmdi… İçinizden. ‘Ben alayım…’ diyen bir arkadaşımız bilgi verirse yolumuza onunla devam ederiz. Ancak bir hafta içinde yani 13 Aralık 2023 Çarşamba gününün sonuna kadar bir cevap alınamaz ise, alınan karara göre ad çekimi (kura) yapılacak ve şanslı arkadaşımızı belirleyeceğiz.

            Lütfen, cevap vermekte geç kalmayınız. Cevap veren sayısı birden fazla olursa biz arabulucu olup aralarında bir sıra düzenlemesine gideceğiz.

 

            Selam, sevgi ve sağlık dileklerimizle

            Târih-i tevellütleri harb-i umûmi-i sâniden mukaddem ak sakallılar:

           M. A. Uz ve S. Sakaoğlu

♣♣♣♣♣

            Bu fermanımızın sonucu olarak arkadaşlarımız aralarında anlaşarak İnşaat Mühendisi ve Öncü Düğün Salonu sahibi Ali Naltekin Bey’in iş yerinde (Öncü’de) 09 Aralık 2023 Cumartesi günü taam ve sohbet eyledik. Yaşasın Fermanımız. Darısı 2024’ün başına.

 

                                                             ♣♣♣♣♣

               (Alfabemiz bitti, ek harf ve işaretlerle devam ediyoruz.)

                                        X / TORUNLARIMIZ

Torunumuz Güven Üstün, okumakta olduğu Anadolu Lisesi evlerine çok uzak olduğu için, 2022-23 Ders Yılı’nın 2. Yarısında daha yakın olan bir liseye geçmişti:  Mehmet Zakir Ekni Anadolu Lisesi, İncek-Gölbaşı-Ankara. O artık lise son sınıf… Niyeti ODTÜ’de fizik okumak. 

Prof. Dr. Metin Ergun;  benim lisans, yüksek lisans ve doktoradan öğrencimdir. Prof. Dr. Pervin Ergun ise eşim Yurdanur Hanımın lisanstan, benim yüksek lisans ve doktoradan öğrencimizdir. İki torunumuz var: İlteriş ve İstemi. Dr. İlteriş Ergun ile Almas  Bakiyeva’nın 22 Aralık 2023’te bir kızları dünyaya geldi: Umay Ergun. Artık ‘Hoca Dede’likten ‘Büyük Dede’liğe terfi etmiş oldum.

                       W /  2023’ÜN KAYIPLARI

         1. Kemal ULUIŞIK: Konya Lisesi’nin orta kısmından sınıf arkadaşım. 1939 Ilgın doğumlu, veteriner hekim. 23.01.2023 Konya Üçler.

            2. Sabiha TANSUĞ, 01.01.1933 Gümülcine -24.01.2023 İzmir, Bademler’e ertesi gün defnedildi. Etnolog, koleksiyoner. Madenî paramıza resmi konulan ilk Türk kızı…

            3. Kutlu ÖZEN,  Divriği, Sivas 20 Eylül 1940-Sivas 29 Ocak 2023, Halk bilimi araştırıcısı arkadaşım. Pek ünlü (!) bir Adana ve Karaca Oğlan toplantısına bizi dinlemeyerek gidip yollarda hastalanan, otelde istirahate çekilen, bir yaş küçüğüm, kardeşim.

            4. Antakya kültürünün en önemli direği - Antakya Kültürü deyince akla ilk gelen isim Araştırmacı Yazar dostum Mehmet TEKİN, Güneyde Kültür, fahri doktor (Nail Tan, Türk Dili):    

5. Kahramanmaraşlı Araştırmacı yazar, ALKIŞ dergisinin sahibi Oğuz PAKÖZ: DEPREM 06.02.202.

            6. Ali Abbas ÇINAR’ı, Kültür Bakanlığı’nda görevli olduğu dönemde tanımıştım. Çok efendi ve saygılı bir meslektaşım idi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde görevli iken beyin kanaması geçirip 24 Şubat 2023 tarihinde vefat etmiştir.

            7. Aydil EROL, 25 Mayıs 1938 - 8 Mayıs 2023, İzmir. Bir iki yerde karşılaşmıştık. Şarkılarla Şiirlerle Türkülerle ve Tarihi Örneklerle Adlarımız adlı eseri birkaç kez yayımlandı: 1989, 1992, 1999, 2010. İkinci baskısında, Saim adının tanınmış kişisi olarak bizi andıysa da bir sonrakinde tanınmışlığımızı sıfırlayıp (!)  adımızı kaldırdı ve başka bir adı da almadı. Nail Tan’ın yazısına bakılabilir.

             8. Prof. Dr. Mustafa UZUNPOSTALCI, 1939 Konya - 30 Temmuz 2023 Meram-Konya, Hâkimiyeti Milliye İlkokulu’ndan öbür şubede okuyan arkadaşımdır. Aynı yıllarda Tokat’ta farklı okullarda öğretmenlik, Selçuk Üniversitesi’nde de fakültelerimizin dekanlıklarını yaptık. Son birkaç yıldır bizim Şelale Konutları’nda oturuyordu.

             9. Zeki  OĞUZ,  01 Ocak 1951 Tatköy Selçuklu - 02 Ağustos 2023 Konya. Yazar, gazeteci ve kitabevi sahibi gezgin…

            10. Prof. Dr. Mehmet AYDIN, 1942 Kozağaç-Bozkır-Konya - 02 Ağustos 2023, Konya, Hacıfettah Mezarlığı. Selçuk Üniversitesi’nde Sosyoloji,  sonra Necmeddin Erbakan Üniversitesi’nde Dinler Tarihi alanında öğretim üyesi idi.

            11. Teoman ÜNÜSAN, 21 Ekim 1940 Konya-20 Eylül 2023 Ankara. Konya Lisesi 1961 mezunu. Vali, İçişleri Bakanı… Lise son sınıfta iken sınıf arkadaşımız olan Fahamet Bakırcı’nın eşi, Prof. Dr. Çağatay Ünüsan’ın babasıdır. 

            12. Ali Aytekin MESCİ,  1943 Konya -14 Kasım 2023 Ankara. Cebeci Mezarlığı. Konya Lisesi’nden sınıf, bir yıl da sıra arkadaşımdır. Uzun mesafe ve kros koşularında çok iyi dereceleri vardır. Orman yüksek mühendisi olan Mesci, Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı’na kadar yükselmiştir. Ölüm haberini bildiren ileti gelinceye kadar adındaki Ali’den haberim yoktu.

             13. Bilal Niyazi ŞİMŞİR, 1933 Şumnu – Bulgaristan-20 Kasım 2023, Ankara.  Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü üyesi. Asıl mesleği ise büyükelçilik idi.  Yazar ve araştırı kimliği de vardı. Türk Tarih Kurumu şeref üyesi olan Şimşir’in basılı 52 eseri bulunmaktadır. Yabancı kaynaklardan yola çıkarak çok güzel eserler ortaya koymuştur. 22 Kasım 2023 Çarşamba günü Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir.

            14. Opr. Dr. Alpaslan TOLASA, 1965 Erzurum doğumlu Alpaslan yeğenim, hemşerim Prof. Dr. Harun Tolasa’nın üç çocuğunun en büyüğü idi. Dr. Tolasa 05 Aralık 2023 akşamı görev yaptığı İstanbul’da, direksiyon başında iken geçirdiği bir kalp rahatsızlığı sonucu hastaneye kaldırılmış ve vefat etmiştir. 09 Aralık 2023 Cumartesi günü, anne memleketi Bandırma’da toprağa verildi.

                                Q / TEŞEKKÜR / İTHAF

 

       Katıldığımız bilim toplantılarının sonunda ha bire teşekkür belgesi veriliyor. Koleksiyonumuz epey zenginleşti. Sıralayıp da listemizi uzatmayalım.

 

                                  ∆.  TATİL VE DE HASTALIK

 

       2023 Erdemli Seferi’miz 13 Haziran Salı sabahı başladı, 10.15. Bu yıl gidişimiz biraz kalabalık idi. İki kızımız da bizimle idiler. Direksiyonda Selcen kızımız vardı. Dönüşümüz ise geçen yılın dönüşünde olduğu gibi, eski dost kaptan arkadaşımız Mehmet Anadol Bey ile oldu: 26 Eylül 2023. Kızlarımız uzun süren yolculuklarda direksiyon başında olmamı yasakladılar.

            Hastalıklar konusuna pek girmeyeceğim. Ancak şunu söyleyebilirim, eşim Yurdanur Hanım ve ben zamanında bütün aşılarımızı oluyoruz.

       Tatil dönüşü Konya’ya gelen ablamız, annemizi Akademi ve Medicana’nın ilgili birimlerini götürüp reçetelerini almıştı.

         Aralığın son on gününde ise bizim emekli doktorlarımız Konya’da idiler. Hastanelerin gişelerini epeyce aşındırdık.    

         19.12.23 Salı, Meram Devlet Hastanesi (eski SSK)

            Yurdanur Hanım ve benim kardiyoloji kliniğini ziyaretimiz oldu. Önceden de ziyaret ettiğimiz Uzm. Dr. Mustafa Ordukaya doktorumuz idi.

           20.12.23 Çarşamba, Meram Devlet. Eşime tansiyon için takılan holter cihazı…

         Yurdanur Hanım bugün Meram’dan sonra Medicana’ya yine nörolojiye uğradı. Benim raporum Meram’daki doktor sayısı üçe çıktığı için orada yazıldı ve Medicana’ya gitmeme gerek kalmadı.

           21.12.23 Perşembe, Selcen beni NAEÜ Diş Hekimliği Fakültesi’ne götürdü. Öğleden sonra ise holter cihazı için son defa Meram Devlet’te idi.

           22.12.23 Cuma, yine Diş Hekimliğindeyiz. Bitmeyen yönlendirmeler.

           25.12.23. Dişe devam

     26.12.23. Dişe devam. Yarın geçici olarak son olabilir. Yani ağzımızın dinlenme arası.

      27.12.23. Dişe devam…

      

                  . ÖZEL GAZETE EKLERİ

1. -----

                            ♣♣. ONURSAL BAŞKANLIĞIM

1. Selçukya Kültür Sanat Derneği’nin onursal Başkanlığım devam edip gidiyor.

                                                             ♣♣♣♣♣

      Ve veda vakti geldi çattı. 1991’de bir buçuk sayfalık mektupların zarfa konulmasıyla başlayan bu sevda 33 yıl sonra veda ediyor. Biraz iğne-çuvaldız ve nal-mıh konularına kısaca dokunduğumuz yerler olmuşsa da onları yazımızın tuzu biberi olarak algılayıverelim, vesselam.

 

                                                        ♣♣♣♣♣

        

Mektubumuzun genel kalıbına yukarıda eksikleriyle birlikte yer verildi. Kaybedilenler bulununca onları da yerlerine koyacağız.

         Aşağıdaki başlıklar ilk defa bu şekilleriyle yer almaktadır. Onların da ana tabloda yer almaları gerekiyordu. Belki de SON olacak bu mektubumuza giderayak bir yenilik yaparak onları ayrı ayrı ele almayı uygun bulduk. Takdirlerinize sunulur.

 

                                     

ŞİFA DİLEKLERİMİZ

     

            Alanımızdaki en eski meslektaşlarımızdan Prof. Dr. Dursun Yıldırım Beyefendi’nin rahatsızlığı sürmektedir. 13 Aralık 2023 günü, Prof.lar Esma Şimşek ve Zekeriya Karadavut ile Dr. Öğr. Üyesi Atiye Nazlı’yı da alarak Ankara’daki evine uğradık. Çok mutlu oldu.

            Konyalı büyüğümüz (Dr.) Av. Mehmet Ali Uz Beyefendi de geçen yıldan beri rahatsızdır. Ali Naltekin’in yemeğine de gelememişti: 09 Aralık 2023. Sıkça telefonlaşırız.

            Ağabeyim Hasan Sakaoğlu’nun büyük kızı Fahrünnisa Sıddıka’nın kızı Demet Ceran yılın sonunda ciddi rahatsızlıklar geçirdi. Şifalar diliyoruz.

            Küçük halam Hatice Özgüzar’ın büyük oğlu Hacı Mehmet Özgüzar (d. 1937) yaşının gereği bazı rahatsızlıkları yaşamaktadır. Kendisi, büyük ailemizin hayattaki en yaş almış temsilcisidir.

            Nail Tan Beyefendi’ye de sağlıklı günler diliyorum.

 

 

                       

SEMTİMİZ, MAHALLEMİZ VE DE SOKAKLARIMIZ

 

            Dört yanımızda altı A101’in olduğu çevremizde tek eczanemiz (ÇİĞDEM) de kiraya dayanamayarak aramızdan ayrıldı. Tatile giderken boş olan dükkân gelince gördük ki bidon bidon temizlik sıvılarıyla doluvermiş.

            Geç fark ettim. Küçük Adalılar el değiştirmişti. Adı, Yaka Park Market oluvermiş.

 

BELGESELİM, HER DEM TAZE

 

          Bu bilgilendirmeyi her yıl vereceğim. Elbette kahramanlarımızın adlarını da anarak:

            Prof. Dr. Fatma Ahsen Turan, Prof. Dr. Habibe Yazıcı Ersoy, Prof. Dr. Filiz Erdemir Göze,   Prof. Dr. Ülkü Ayşe Oğuzhan Börekçi,  Dr. Öğr. Üyesi Zehra Görkem Duran Gültekin,  Arş. Gör. Dr. Nuray Tamir,  Öğr. Gör. Aykut Tamir, Arş. Gör. Pamuk Nurdan Gümüştepe ve yüksek lisans öğrenimlerini tamamlayan Muhammed Ali Atan ile Beydoğdu Turan.

 

                                               BİR ZİYARET VE ZİYAFET

 

      Üyesi bulunduğum Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin Kılınçarslan Alanı’ndaki mekânı başka bir amaç doğrultusunda yeniden şekilleneceği için boşaltılmıştı. Başkanı Ahmet Köseoğlu Bey nihayet bulunup tahsis edilen bir eski konakta işlerini yoluna koymaya başlamış. Haberini alınca telefonlaşıp buluşmaya karar verdik. Topraklık… Koyunoğlu Müzesi’ni geçtikten sonra ana yolu atlayacaksınız, sonra, gocaman bir binanın gölgesindeki mütevazı klasik yapıdaki bir kapının ziline/tokmağına dokunacaksınız. Görüşmek, konuşmak, gelenlerle tanışmak, biraz da binayı tanımak derken bahçedeki seyyar sofradaki yerimizi aldık. Çorba galiba ezo gelindi, es geçtim. Kuru ile pilavı tazeledim. Ahmet Bey’in üzüntüsü ise bir karpuzun bulunamaması idi.

         Yemekte, yakın zamanlarda göreve getirilen Vural Kaya Bey de vardı. Doğrusu görevinin tam adını hatırlayamadım. Yayınlar Dairesi Başkanlığı olabilir. Biz, bürokrasiden kopalı 17 yıl oluyor… Dönüşte Kaya Bey ile tramvaya kadar yürüdük. Ver elini Zafer…

 

VE SERGİLER

 

      1. Her yıl açılışına eşim Yurdanur Hanım’la katıldığımız bir karma sergi 03 Aralık 2023 akşamı Medaş Sergi Salonu’nda açıldı. Bizim tanıdığım birkaç ressam hanım da vardı ve eşimle birlikte hazır bulunduk. Konya Lisesi’nden arkadaşımız Elmas Cumhure Mendi, Deniz İnan Can ve Fakülteden arkadaşımız Prof. Dr. Mustafa Küçüködük’ün eşi Mine Hanım.

         2. Dostumuz, Bezm-i Muhabbet arkadaşımız Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Öksüz Bey’in hat öğrencileri… Serginin adı, Telâmiz-i Konevî idi.  14 Aralık 2023’te  Tantavi Salonu’nda devam eden sergiyi keyifle izledim.

 

MAHRUMİYETLER…

     Bir zamanlar çeşit çeşit nimetlerle nefsimizi köreltirdik. Üzüm bağlarına gider köpük yerdik, çay kıyılarında çalı iğdesi yünerdik, Mehmet Ali Uz Bey’in Yaka-Köyceğiz hattındaki bağında ıhlamur toplama seferberliği ilan ederdik, kara dutumuzu da orada atıştırırdık. Bazen de merhum sınıf arkadaşım Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Altunel’in Akören yolundaki bağında meyve sefasına dalardık. Hâsılı velkelam eskiyi hatırlatan pek çok güzelliği kısaca da olsa yaşardık. Artık hepsine, neredeyse elveda diyecek çağımıza geldik.

         Doğru dürüst, ağız tadıyla yiyebileceğimiz kayısı ve erik kuruları da neredeyse Şehir Bakkaliyesi’yle tarihe karışıverdi.

         Tesellinin türlü-çeşitlisiyle ömrümüzün kalanını yaşayıp gideceğiz artık.

 

04 Aralık 2023, Pazartesi, Konya

         Büyük ailemizin hayattaki 2 numarası Mehmet Aydın Köseoğlu’nu aradım. Geçen hafta bir türlü buluşup sohbet edememiştik. 14.00 suları için, onun Zafer Çarşısı’ndaki ofisinde buluşmaya karar verdik. Ben, bu arada onun az ötesindeki Çizgi Kitabevi’ne de uğrayıp Halk Şiirleri kitabımızla ilgili bazı düzeltme ve eklemeleri gerçekleştirdim.

            Aydın Bey odasında idi. Bir saat kadar konuştuk. Çay ve kahvem olmadığı için bana mandalina almış, Güzeldi. Aralıklarla üç tane yiyiverdim. Bana bazı kitaplar hediye edecekti ama yük olur diye kendisi getireceğini söyledi. Ben de ona bol miktarda okuduğum bir gazetenin Bulmaca eki ile öbür gazetenin bulmaca sayfalarını getirmiştim. O da artık bizim bulmaca abonelerimiz arasında yer almaktadır. (Günlük’ten)

2023 Yılı Türk Diline Hizmet Ödülü

AKDTYK Başkanı, Büyükelçi Prof. Dr. Derya Örs’ün elinden ödülümüzün yazılı belgesini alıyorum: 30 Kasım 2023

 

 

 

 

 

 

      

 

 

 

SON DEMENİN ZAMANI GELDİ ARTIK… HOŞÇA KALINIZ…

 

                                                       19 Ocak 2024 Cuma, Meram-KONYA

                                                                         ♣♣♣♣♣

 

2023’ÜN CİLVELERİNDEN…

        

       Geçen mektubumuzda da sözünü ettiğimiz kitabımız bu yılın içinde okuyucularıyla buluştu. Kitap araştırıcı ve fotoğraf sanatçısı Ahmet Kuş kardeşimiz tarafından hazırlanmıştır.

 

         Kitabımız, dizinin 6 numaralı yayınıdır.  Kitap 355 sayfadır. 30 kadar da fotoğrafla zenginleştirilen kitapta bir o kadar da dostlarımızın ve sevenlerimizin, önceki yıllarda değişik ortamlarda yayımlanan hatıralarına yer verilmiştir.

 

         Vefa örneği olan bu dizi, gelecekte hayırla anılacaktır, biline… Düşünen, uygulamamaya geçiren ve emek verenler sağ olsunlar.

 

         Vaktiyle kendilerine zoraki olumlu raporlar yazdıklarımızın veya hempalarının yazıp çizdiklerini hatırlayınca insanların sütlerini sorgularken daha dikkatli olmamızın gerektiğini bir defa daha anlamış oluyoruz.

      

KIRK Konya efsanesi… YETMİŞ Gümüşhane ve Bayburt masalı… YÜZ BİR Anadolu, YÜZ BİR Türk ve YÜZ BİR Dünya efsaneleri… Hayırdır inşallah… Sırada BİN BİR  mi var acaba? Onu haleflerime bırakıyorum.

 

 

Bu il kitaplarımızdan haberiniz var mıydı? Artık bende de kalmamış…

 

 

       BU CİLVELİ FOTOLARI BİR DAHA VERMEK İSTİYORUM.

  

 

 

         BAZI HABERLER… Çeşitliler de diyebilirsiniz.

            Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Sili Kalem Hanım, Konya’daki eşraf kavramı ile ilgili görüş alışverişi için, 24 Şubat 2023 Cuma günü evimizde ziyaretimize geldi.

           Dr. Fevziye Alsaç, Siirt Üniversitesi’ne Dr. Öğretim Üyesi olarak atandı. Yeni üyemiz, merhum Prof. Dr. Ali Berat Alptekin’in bilim torunu Doç. Dr. Ebru Şenocak’ın doktora öğrencisi idi.

            Çumra Kültür ve Sanat Topluluğu’nun aylık toplantılarının birine (01.12.2023) katılıp kısa bir de konuşma yaptık. Gazete haberlerinden biri:

            Çumra,  Merhaba, Haber 06 Aralık 2023, 1 ve 2. S.  

         Sevgili kardeşim Ali Işık’tan sürpriz bir kitap; Konya Bibliyografyası. Konya 2023, 639 s. Konya Büyükşehir Belediyesi yayını.

            SS: Kitapları: 102, 12 kitap

            SS: Makale, Bildiri, Ansiklopedi Maddeleri: 532-544 yarısına kadar  (on iki buçuk s.)

            Daha önceden randevu olan Adana Kozan’dan bir kültür ekibi 24 Temmuz 2023 Pazartesi günü 17.00 sularında Erdemli’de ziyaretimize geldiler. Gelenler ilçelerinde OTAĞ adlı bir TV kanalını yönetiyorlarmış: Okan Arık (başkan, 16 yıllık edebiyat öğretmeni, Çukurova mezunu) ve teknik ekipten Mahmut ve Levent Bey’ler. Çekimler ve başka kayıtlar… Günün görüntülerini, face book saim sakaoğlu’da bulabilirsiniz.

            Yıllardır düzenlenen ve günümüzdeki adı Konya Âşıklar Bayramı olan güzelliklerin 57.si düzenlenmiş. Karatay Belediyesi ise beşinci kez düzenliyormuş. Bu toplantılar vaktiyle bensiz yapılmazdı. Değişmez jüri başkanı olurdum; daha doğrusu öyle uygun bulunurdu. Bu yıl da dört âşıkla yapılmış. Sonraki günlerin yerel gazetelerinde haber olarak gördüm. Dört âşığın katıldığı toplantının jürisi Prof. Dr. Sinan Gönen ve Dr. Öğr. Üyesi Sezai Demirtaş’tan oluşmuş. Ana konular, 2023 Mevlâna Yılı ve Filistin imiş. İlan tahtalarında hiç ilanını filan duyurusunu görmemiştim.

            Son doktorantımız, Dr. Öğr. Üyesi Atiye Nazlı Hanım doçentlik başvurusunu yaptı. Sunduğu başlıca çalışması, Türklerin Kayıp Kültü! Ejderha, Konya 2023, 561 s. Kömen Yayınevi.

            Bu haberimizi, son olması niyetiyle sona almış bulunuyoruz. DEPREM, 06 Şubat 2023’te 10 ilimizi vurdu: Kahramanmaraş, Adana, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Kilis, Malatya, Adıyaman ve Diyarbakır (sonradan 11. il olarak Elazığ eklendi).

            Kitaplarını imzalayan bazı öğrencilerim:  Doç. Dr. Kadriye Türkan, Dr. Öğr. Üyesi Atiye Nazlı, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yardımcı, Bil Uzm. Ömer Aydoğan ve sevenlerim: Doç. Dr. H. Nurgül Begiç, Dr. Oğuz Doğan, Selin Ezel Çakar.

♣♣♣

            28 Şubat 2023 akşamı gerçekleştirilen toplantımız için takip eden günlerde; Konya Postası, Yeni Haber, Konya Gündem gazeteleri, Memleket sanal gazetesi, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin genel ağ sayfasında fotolarla süslü haberler çıkmış. Bulup kopyaladım, Ayrıca, Kâzım Öztürk Bey de bir tanıtma yazısı ile beş dörtlükten oluşan bir şiir yayımlamıştır.

Kazım ÖZTÜRK

kazim.ozturk@yenikonya.com.tr

KONYA’NIN AKSAKALI

02 Mart 2023, Perşembe günü eklendi.

                                                                       ♣♣♣

 


Saim Sakaoğlu Hocama

Edep var ruhunda, dünde bugünde
Sözüyle bizlere, örnektir hocam,
İrfanın yolunda kültürde önde,
Özüyle bizlere, örnektir hocam!

İlim bahçesinin bahçıvanıdır,
İrfan pınarının bir civanıdır,
Nefsinin galibi pehlivanıdır,
Nazıyla bizlere, örnektir hocam!

Cehaletle savaş onun hüneri,
Diline âşıktır ezelden beri,
Parlayan yıldızdır sönmez hiç feri,
Hızıyla bizlere, örnektir hocam!

Dünyası güzeldir fikir yolunda,
Hayatı özeldir zikir yolunda,
Hizmetkâr bir eldir şükür yolunda,
Hazıyla bizlere örnektir hocam!

Konya’nın evladı bizlerden biri,
Gönüller fetheden aşkın neferi,
Kelamın ustası dilara eri,
Yazıyla bizlere örnektir hocam! 

 

 

            Teşekkürler Kâzım Hocam, teşekkürler…

2023’ün doğum günümde verdiğim

konferansımın görselleri…

 

 

01 Aralık 2023, Çumra

♣♣♣

           Bir tatlı huzur almaya geldik Meram’dan… 2023 sonbaharı…

 

                                  

 

BİR SAİM HOCA, BİR ŞİİR,  BİR DESTAN

 

Değerli Okurum,

Geçen yılın mektubumuzun başında bu geleneğimizle ilgili açıklayıcı bilgiler verilmişti. Bu bölümde ise, 2019 yılı mektubumuzu ulaştırdığımız dostlarımızdan aldığımız cevaplardan bazılarını örnek olarak verecek ve bu duyarlı dostlarımıza bir tür teşekkür edeceğiz. Onlardan on beşini aşağıya alıyorum, [Buraya sadece birini alacağız.]

 

            İlk iletilerden biri, Türk Dil Kurumu önceki başkanlarından, 53 yıllık (günümüzde 57 yıllık) arkadaşım Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun’dan gelmişti. O, mektubumuzun sonundaki Konyalı şair İbrahim Demirtaş’ın şiirinden yola çıkarak dört dörtlükten oluşan bir koşma/mektup yazmıştı. İşte o koşmanın ilk ve son dörtlükleri: [Biz, buraya şiirin tamamını alıyoruz.]

 

                                MEKTUPLARIN HÜKÜMDARINA

 

                                    Bıkmadan yazarsın mektuplarını,

                                    Duyurursun bütün kitaplarını,                      

                                    Sevindirirsin biz ahbaplarını,

                                    Ne güzel yazın çizin Saim dostum!

 

                                    Senden haber almak pek hoş oluyor,

                                    İnsan seviniyor, huzur buluyor,

                                    Sakaoğlu neler yapmış, biliyor,

                                    Bitmesin keyfin, hazzın Saim dostum!

 

                                    Seksen biri de aşarız inşallah,

                                    Doksanlara da koşarız inşallah,

                                    Aşıp taştıkça coşarız inşallah,

                                    Sönmesin, yansın közün Saim dostum!

 

                                    Ercilasun söyler, nice yıllara!

                                    Selam olsun meyve veren dallara!

                                    Bir selam da benden sizin ellere,

                                    Durmasın, çalsın sazın Saim dostum!

 

            Mektup çok güzeldi.  (2019)

♣♣♣

 

Bican dostumuzun adını andığı Konyalı şairimiz

İbrahim Demirtaş Bey’in şiiri ise şöyle idi.

                       

                                         SAİM SAKAOĞLU’NA ŞİİR

 

                                    Yolcuyuz,  han bildin koca dünyayı,

                                    Dillerde destanın, mazin Saim Bey..

                                    Ne de çok sevdiniz güzel Konya’yı,

                                    Gülünce  gül açar yüzün Saim Bey..

 

                                    Eserler yazdınız okunsun diye,

                                    Kalplere,  yüreğe dokunsun diye,

                                    Bu millet yanlıştan sakınsın diye,

                                    Kulaklara küpe sözün Saim Bey.

 

                                    Dillerde dolaşan destan şiirsin,

                                    Sözünle, özünle doğru, mahirsin,

                                    Yiğitsin, âlimsin, âşık, şairsin,

                                    Rehberdir kitabın, yazın Saim Bey.

 

                                    Bu hizmet aşkıyla yürek  dağlarsın,

                                    Ummandan kalplere akar çağlarsın,

                                    Özlemle, umutla gönül eğlersin,

                                    Allah’a ulaşır nazın Saim Bey.

 

                                    İzinden yürüdün büyük Ata’nın,

                                    Güneşi, şavkısın sen bu vatanın,

                                    Sözüne meyletmen haram yutanın,

                                    Gerçeği görüyor gözün Saim Bey.

 

                                    Seyyahlar misali diyar dolaştın,

                                    Öğrenci, gençlere, bize yol aştın,

                                    Yetime, öksüze kol kanat açtın,

                                    Gül açmış bastığın izin Saim Bey.

 

                                    Yıllarca göğsünü ilime gerdin,

                                    Anlattın millete, bilgiler  verdin,

                                    Bazen de dikenli gülleri derdin,

                                    Kalbinden geliyor sızın Saim Bey.

 

                                    İbrahim der bir gün çalarım sazı,

                                    Türkiye ve gençler çok sevdi sizi,

                                    Şiarın nasihat, söylersin sözü,

                                    Vuslata yanıyor gözün Saim Bey.

 

            İbrahim Demirtaş’tan Saim Sakaoğlu’na hediye edilmiştir  ( 536 983 xx xx )

 24.12.19

 

 

 

 

 

2024’ün öncüsü…

 

Ve habercisi… Yeni bir kitabımız… Kısmetse…

16 KONYA EFSANESİ

 

SAİM SAKAOĞLU

 

KONYA 2024

♣♣♣

 

            Allah’a ısmarladık. Hoşça kalınız. Sağlıcakla kalınız.

         Dostluklarımızı unutmayınız.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

                                                                             17 Ocak  2024, Meram-KONYA

 

 

Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU

                ♣♣♣♣♣

 

             

            Sevgili Kardeşim, Değerli Başkanım, Dedemin Soyaddaşı Ahmet Köseoğlu Bey,

                       

            30. yılını yaşadığımız Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin 15. Genel Kurulu için güzel davetinizi aldığım gün, ‘Acaba gidebilecek miyim?’ diye düşünmüştüm. Bunda, yaşımın ve hava şartlarının da rollerinin olduğu unutulmamalıdır. Oysa ben galiba sadece iki genel kurulunuza katılabilmiştim. Hatırlayabildiğim tek katılmam, Ticaret Odası Salonu’ndaki genel kurulunuzdu. Ama bu toplantıya davet edilmem birazcık ısrarlı olmuştu. ‘Hayırdır inşallah’ deyip 13 Ocak 2024 Cumartesi gününü beklemeye başladım. İçimdeki bir his, ‘Ahmet Bey bir şeyler yapacak galiba…’ diyordu ama tahminde bulunmak istemiyordum. Doğrusu zaman kısalınca bir de tahminde bulunuverdim. Ancak bunu kimselerle paylaşmadım. Başladım beklemeye.

            Saat 13.55 sularında Tantavi’ye adım atıverdim. İki imzadan sonra da salona yöneldim. Ön sıralar her zaman dikenli koltuklardır. On yıllardan beri dilimden düşürmediğim, hatta bu konuda bir de küçük yazı yayımladığım atasözümüz asla akımdan çıkmazdı. Gene de öyle oldu: Mecliste kalkacağın yere oturma! Biliyordum ki bu toplantının kendine özgü bir protokolü olacaktı. Nitekim düşündüğüm gibi de oldu.

            Neyse, üçüncü sıradan bir yere ilişiverdim. Ancak fark ettim ki hemen yanımda bir kamera yükseliyor. Hemen arkaya, daha uygun bir yere  geçiverdim. Rahat idim. Bazı arkadaşlar, daha doğrusu gençler gelip hâl hatır soruyordu. Bu arada kim olduğunu hatırlayamayacağım bir arkadaşımız bana yaklaşarak dedi ki:

            “Hocam, size ayrılan yerler öndedir…“

            Bu arkadaşımız beni ısrarla öne davet etti. Ben, açık kalplilikle, bu sözün kendi görüşü olduğunu tahmin etmiştim. Ön sıraya gelip de bir dizi koltukta güzel bir çerçeve içinde, ŞEREF KURULU yazılı olduğunu görünce, ‘Galiba bizim başkan yine bir şeyler hazırlamış…’ deyiverdim. Evet, hazırlamış.

            Ben hâlâ bir sürprizin beklentisi içindeyim. Bu, ŞEREF KURULU  ifadesi yaşlılar ve bazı kişilere ayrılmış yerleri belirlemek için kullanılmış olabilirdi. Eh, ben de bayağı yaşlanmış. 85’e ulaşmıştım.

            Toparlayalım. Konuşmalar, konuşmalar ve benim merakımı giderecek gelişmeler. Meğer biz, birimiz hanımefendi olmak üzere 15 kişi, güzel, anlamlı ve duygulandırıcı bir unvanla taltif edilmişiz.

 

            Şehrimizin kültür, sanat, edebiyat, folklor ve düşünce hayatına yaptığınız değerli katkılarınıza bir nişane olması dileğiyle 15. Genel Kurulumuzca alınan kararla şeref kurulu üyeliğine seçildiniz.

       

        Bu duygular, iki güzel imza ile de süslenmişti: TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Köseoğlu ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Musa Kâzım Arıcan.

         Program akarken fark ettim ki biz 15’lilerin bazıları bu beklenmedik güzelliklerden haberdar imişler. Hüzeyme Koçak Hanımefendi’nin bir metin hazırlayarak geldiğini görmemiz bu anlamlı toplantının bizim için gerçekten bir sürpriz olduğunu ortaya koyuyordu.

         Davet edildik, belgemizi aldık ve bizden de bir şeyler söylememiz istenildi. Elbette orada söylenecek çok şeyler vardı da genelde benzer sözlerin dile getirileceğini bildiğim için tarihî biz sözle şahsınıza seslenmek istedim. Evet, “Gözlerimin içine bakınız, ne demek istediğimi anlayacaksınız” sözü orta kuşakların bilmeyeceği değilse bile söylenme sebebini hatırlamayacağı bir söz idi.  Sevgili Köseoğlu, siz, benim neler söylemek istediğimi anladınız ya, o benim için yeterlidir Duygularımın muhatap kadrosunu genişleterek bu konuyu noktalayacağım:

         Beni böyle bir belge ile mutlu eden 15. Genel Kurula gönül dolusu teşekkürlerimi iletiyorum; sağ olunuz, var olunuz.

 

♣♣♣♣♣

         İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru, şehrimizin 15 yerine özel birer düzenek kurulmuştu. Ankara’dan gönderilen savaş haberleri belirli zaman aralıklarıyla ve dev hoparlörler aracılığıyla halkımıza iletiliyordu. Bu hoparlörlerden biri de Uluırmak  ve Çaybaşı Caddeleri’nin kesiştiği köşede idi. Evimizde akülü radyo olmasına karşılık o tuhaf sesleri ve pek da anlayamadığımız konuşmaları dinlemek için oyunumuzu yarıda keser,  hoparlörün altına doğru koşardık.  Bu, bizim için büyük bir eğlence idi. Oradan aldığım keyfi günümüz çocukları acaba nelerle alabileceklerdir?

         Dememiz odur ki biz, artık dünleri bilen ve ayrıca anlatabilecek olanlar iyi değerlendirilmelidir. Ağabeyimin ölümü ile (1923 doğumlu idi) inanınız dünkü Konya tarihinin bazı sayfaları boş kaldı. Çünkü biz anlatmaktan daha çok dinlemeyi seven bir toplumuz. Onun için muhterem büyüğümüz Dr. Av. Mehmet Ali Uz Bey’i değerlendirmek zorundayız. Çünkü kendileri benden dört yaş daha büyüktür ve şehir merkezindeki bir mahallede büyümüştür.

         Başka büyüklerimiz de vardır, bulup onları konuşturalım. Bu şehrin hafızasını gazete haberleriyle sınırlamak doğru değildir. Birer sır küpü olan o muhterem güngörmüşlerimizi unutmayalım. Ancak nedense bizler hep erkeklere ulaşıyoruz. Ninelerimizin bazıları kim bilir dünü nasıl anlatacaktır? Onları asla geri planda bırakmayalım.

         İstasyon’dan Zafer’e kadar sadece bir dükkânın olduğunu günümüzün insanına nasıl anlatabileceğiz ki? O dükkân da bir bakkal dükkânı idi. Zafer, hem semtin adı hem de durağın adı… Niye Zafer?

         Yeni Meram Yolu (şimdilerde Caddesi deniliyor) üzerindeki Lastik Durağı’nın bu adla anılmasını pek çokları motorlu taşıtların tekerleriyle açıklamaktadırlar.

         Derneğimize düşen görevlerden biri de, dünkü Konya’yı bilen ve anlatabilecek olanları değerlendirmek olmalıdır. ‘Kalan var mı?’ demeyeceğim, mutlaka vardır da bulabilecek miyiz?

         Sevgili Köseoğlu Kardeşim,

         O sözü siz de biliyorsunuz. Diyorlar ki, ‘Ömür biter, yol bitmez.’ Hayır, ömür de biter yol da… Yol, ömrün bitti yerde noktalanır. Onun için ikisini birden yaşamamız gerekecektir.

        

♣♣♣♣♣

 

            Derneğimizin resmî internet sitesinde oluşturulması düşünülen  Şeref Kurulu Üyeleri Bölümü için şöyle bir ek bilgi geldi: Biyografide sınır tahdidimiz yok. Ama ben yine de kendimce bir sınırlamaya gideceğim. Önceden hazırlanmış belge mahiyetindeki yazılarımdan yola çıkarak zamanımı değerlendireceğim.

         Sağlıcakla kalınız, güzel günleriniz olsun. Hoş seda bırakmayı devam ettiriniz. Köklü bir ailenin kadir kıymet bilen bir ferdi olarak sizlerden bu şehre daha nice güzel hizmetler bekliyoruz ve bekleyeceğiz.

          Lütfedilen fotoğraflar için ayrıca teşekkür ediyorum.

          Muhabbetle gözlerinizden öperim.    

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.