Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) 45 yaşında!

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) 45 yaşında!

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) 45. yaşını idrak ediyor.Farklı kesimlerden 14 yazarın bir araya gelmesiyle 7 Ağustos 1978’de kuruldu, Türkiye Yazarlar Birliği.

A+A-

 

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) 45. yaşını idrak ediyor.
Farklı kesimlerden 14 yazarın bir araya gelmesiyle 7 Ağustos 1978’de kuruldu, Türkiye Yazarlar Birliği. Bu 14 yazarın arasında, yazılarını ilgiyle takip ettiğiniz, iğneli ve esprili yazıları ile okurların gönlünde taht kuran Millî Gazete yazarı Zeki (Ceyhan) abimiz de var.

TYB denilince benim ilk aklıma gelen isim şüphesiz D. Mehmet Doğan. Mütevazılığı ve derviş duruşuyla 45 yıldır TYB'nin tüm hizmetleri ve icraatlarında büyük/başat emekleri olan bir isim. A.Ü. Basın Yayın Yüksekokulu'na adım attığım 1986 yılında ilk tanışmıştık, D. Mehmet Doğan'la. Sonraları öğrendim; meğerse Mehmet abi de bizim okul mezunuymuş. Erzincan İmam Hatip Lisesi'nden edebiyat öğretmenim olan, hayatımın her döneminde yanımda yer alan, sahip çıkan, himaye eden merhum Rıfkı Kaymaz tanıştırmıştı. Kızılay'ın göbeğine yakın, Yüksel Caddesi'ne açılan bir sokakta bir apartmanın küçük bir dairesindeydi TYB, o dönem. Mehmet abinin 'Batılılaşma İhaneti'ni İmam Hatip Lisesi'nde okuduğum için bu ilk karşılaşma bambaşka bir heyecan uyandırmıştı bende.

O yıldan sonra da belli dönemlerde, farklı program ve gezilerde, aynı ortamlarda birlikte olduk. Son olarak Mirasımız Derneği'nin düzenlediği Kudüs ziyaretinde birlikteydik...

Geçenlerde, büyük ilgi uyandıran ve beğenilen Millî Gazete 50. Yıl Almanak'ının sayfalarında dolaşırken, geçmişte hem merhum Rıfkı Kaymaz'ın hem de D. Mehmet Doğan'ın Millî Gazete ile yollarının kesiştiğini müşahede ettim. Her iki isim de fotoğraflarıyla Millî Gazete 50. Yıl Almanak'ının sayfalarında yerlerini almışlar. Merhum Rıfkı Kaymaz'ın da TYB'de aktif görevler üstlendiğini hatırlıyorum.

Bu vesileyle, büyük emeklerle ortaya çıkan Millî Gazete 50. Yıl Almanak'ını mutlaka temin etmenizi, almanızı, kütüphanenizin en nadide köşesine yerleştirmenizi arzu ederim. Almanakta kimleri göreceksiniz kimleri...

D. MEHMET DOĞAN, TYB'NİN KURULUŞ ÖYKÜSÜNÜ ANLATTI!

D. Mehmet Doğan, Türkiye Yazarlar Birliği'nin kuruluş öyküsünü şu cümlelerle ifade etti:

* "Türkiye 1980'e yaklaşırken, 1970'lerin boğucu havasını teneffüs eden bir grup yazar, kendi varlıklarını ifade edecek bir yapılaşma için çabalıyordu. Sağ sol çatışması adı altında her gün birçok memleket evladı öldürülüyordu. İnsanlar can güvenliği kaygısı çekerken, beyaz yakalı emselek erbabını temsil edenler, tuttukları tarafın türküsünü çığırmaktan başka bir şey yapmadılar."

* "Türkiye Yazarlar Birliği, bu tutuma tavır alışa isyan eden bir grup yazarın zihninde doğdu. Çatışmalar arttıkça sağduyu ortadan kalkıyor, düşünce ve edebiyat tarafgirlik sınırlarına çekilmek isteniyordu. Ülkenin bütün yazarlarını temsil etmeyen ve etmesi mümkün olmayan bir yazar kuruluşunun dışında, geniş zeminli, siyasi veya gayri siyasi görüş farklılıklarını baz almayan bir kuruluşa vücut verilmesi gerekiyordu."

* "O zamanın etkili yazarları, kalem erbabı ile istişareler yapıldı. İlk prensip şuydu: Siyasi-gayri siyasi, fikir ve tutumları ne olursa olsun, yazarlar için tek çatı oluşturmak! O sıralar âdet olduğu gibi şucu, bucu yazarlar birliği değil, "Yazarlar Birliği" kurulmasında ittifak edildi."

* "Geniş bir fikir yelpazesinden 14 yazar birkaç defa bir araya geldi, bir tüzük oluşturuldu, bir kuruluş beyannamesi yazıldı ve resmi kuruluş için ilgili makamlara müracaat edildi... Belirsiz bir başlangıç için ilk adımlar böyle atıldı..."

"45 YIL İÇİNDE, ECDADIMIZIN GİTTİĞİ HER YERDEYİZ"

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan'a kulak verelim:

* "44'üncü yılını bitirip 45'inci yılına giren Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), büyük şehirlerimizdeki 15 şubesi, 7 temsilciliği, şair, yazar, ilim ve fikir adamlarından oluşan 2.500 üyesiyle alanında temsil gücü yüksek bir kuruluştur."

* "45 yıl içinde, ecdadımızın gittiği her yerde; Balkanlar’dan Kafkaslar’a, Ortadoğu’dan Türkistan’a, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kadar bütün gönül coğrafyamızda gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin kültür hayatımızın tamamında hissedildiğini görmek bizleri de bahtiyar etmektedir."

* "Gençleri kültür, sanat ve edebiyat çalışmalarına dahil etmek için oluşturduğumuz “TYB Gençlik Birimi” seminer, konferans, söyleşi ve etkinlikleriyle çalışmalarını sürdürüyor."

TYB’NİN KURUMLARI VE MARKALAŞMIŞ FAALİYETLERİ

* Türkiye Yazarlar Birliği/45
* Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı/31
* Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi/18
* Yazar Yayınları/15
* Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı /39
* Yılın, Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Değerlendirmesi/44
* Mehmet Âkif Anmaları (27 Aralık) /45
* Yazar Okulu/23
* Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni/30
* İstiklâl Marşı Günü (12 Mart) /44
* Mehmet Âkif Bilgi Şöleni/17
* Temel Metin Okumaları/24
* Mesnevi Dersleri/24
* Türkiye Kültür ve Sanat Bülteni/33
* Türkiye Ahlâk Şûrası /14
* Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi /14
* Tarihi Roman ve Romanda Tarih Sempozyumu/20
* Selçuklu ve Osmanlı Şehirlerine Seyahat/20
İstanbul Edebiyat Festivali /14
* TYB Akademi Dergisi /14
* Genç Yazarlar Kurultayı/7
* Mevlana ve Mevlevilik Etkinlikleri/22
* Türkçe Şûrası /1
* Korsan Kitapla Mücadele Çalıştayı/7
* Kırklar Meclisi/4
* Yaşayan Yazarlara Saygı / 17
* Uluslararası Arapça Kitap ve Kültür Günleri/7
* Cahit Zarifoğlu Çocuk Şenliği/19
(Not: Rakamlar ulaşılan yılı göstermektedir.)
***
Türkiye Yazarlar Birliği'nin (TYB) 45. kuruluş yıl dönümü hayırlara vesile olsun. Daha nice hayırlı yıllara... Tüm emeği geçenlere tebrikler...

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.