Hz. Mevlana, Çevresindekiler ve Mevlevilik

Hz. Mevlana, Çevresindekiler ve Mevlevilik

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından, 7 Mayıs Cumartesi günü saat 16:00'da TYB Konya Evinde gerçekleştirilecek konferansın konuşmacısı şair...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından, 7 Mayıs Cumartesi günü saat 16:00'da TYB Konya Evinde gerçekleştirilecek konferansın konuşmacısı şair ve yazar Muhsin İlyas Subaşı.

Yayınlanmış 8'i şiir olmak üzere 24 eseri bulunan Subaşı, son dönemde Mevlana ve Mevlevilik üzerine çıkardığı üç ayrı kitapla dikkatleri üzerine çekti: "Batıdaki Mevlana, İki Mevlevi, Aşkta Yanan Dede"'de Mevlana'nın etkisinin genişleme alanları üzerinde duran Yazar, Bu Büyük Velî'nin Batı'da anlaşıldığı kadar bizde anlaşılamadığını savunmaktadır.

Muhsin İlyas Subaşı, buradaki konuşmasında, Mevlana'ya bakışın dışa yansımalarını ve bizdeki bazı kırılmaları anlatacak. Subaşı, "Mevleviliğin dinî cephesi kadar önemli bir kültürel hareket olması gerektiğine inanıyorum. Mevlana'nın eserleri, dinî şuurlanma ve vecd halinin toplumsal dinamiklerimizi besleyen önemli kaynaklardan birisidir. Bu konuşmamada bunların sebep ve sonuçları üzerinde durmayı arzu ediyorum", demektedir.

Muhsin İlyas Subaşı kimdir?

1942'de doğdu, İmam-Hatip Okulu ve Yüksek İslam Enstitüsü'nü bitirdi. Çeşitli Liselerde öğretmenlikten sonra emekli oldu. Öğrenciliği ve öğretmenliği boyunca, edebiyat ve kültür alanında önemli çalışmalar yaptı. 3'ü Mevlana ve Mevlevilik kültürü üzerine olmak üzere, 24 eseri yayımlandı. Çeşitli uluslararası toplantılarda bildiriler sundu. Çok sayıda ödül aldı.

Muhsin İlyas Subaşı, şiirlerinde, Türk şirinin geleneksel motiflerinden yararlandı, çağdaş insanın bunalımlarına mistik çözümler getirdi. Muhsin İlyas Subaşı, şiirlerinde insanın kendini idrâk duygusu, yaratıcısıyla iç kontak olayı, çevreden, yani muhittin merkeze doğru bir metafizik kavrama ve yaşama arzusu ana temalardır. Bunları, günlük olaylardaki çarpıklıkları işaretle, kâinatın sonsuzluğundaki derin tefekkür arzusuyla, tarihî perspektife ulaşabilme gayretiyle beslemeye çalışır. Romanlarında da, yaşanmış hayatın toplumu uyaracak tarafını ya da yönlendirici mesajlarını ön plana almaya dikkat eder. Batı'da ağır tahribatlar yapan ve bizde de giderek olumsuz etkisi insanlığı sarsmaya başlayan inanç erozyonunun durdurulması ve hayatın yeniden inancın kuşatıcı etkisinde şekillenmesi yönünde bir çaba içerisindedir. Ancak, bunda slogana düşmemeye, inanmanın bir gereklilik olduğu kadar, inanmayanın da yaşama ve kendi değerlerini savunma hakkının bulunduğunu dikkate alır. Farklı düşüncenin zenginlik ve birbirini besleyen malzeme olması gerektiğini savunan Yazar, bunları roman tekniği içerisinde vermeye özen göstermektedir. İnceleme ve araştırmalarında ise, bütün insanlığın ortak duyarlılık ve kabullerinin ipuçlarını bulma çabasındadır. Özellikle 21. asırdan itibaren teknoloji ve bilişimin hayatımızdaki etkisinin sağladığı imkânları olumsuzluklara çekmeden bunlardan faydalanmanın insanlığı birlikte yaşama ortamına götüreceğine inanmaktadır. Araştırmalarında bu dikkat noktasına büyük önem vermektedir. Yazar, son eserlerinde, Batı değerleri ve kültürü ile İslam ve Türk kültür ve değerlerinin birbirini anlama ve besleme yönünde etkin gücünü göstermiştir.

"Hz. Mevlâna ve Ailesinin Konya'ya Gelişleri Yıldönümü Etkinlikleri" paralelinde gerçekleştirilecek konferansa tüm Hz. Mevlana dostları davetli.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.