Konya'nın bu ilçesi 80 yıldır il olmak istiyor! Bu tarihe dikkat

Konya'nın bu ilçesi 80 yıldır il olmak istiyor! Bu tarihe dikkat

Geçen yıl yayınladığı kitabında Ereğli’nin il olma hayalini dile getiren Yazar Ahmet Köseoğlu, “Şehir kadar büyük, şehirce refleksleri olan bu koca ilçe, il olma sevdasından hiç vazgeçmedi. Ereğli il olmayı hak eden bir ilçe” dedi

A+A-

Konya’nın 3 büyük ilçesini il olma heyecanı sardı. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Devlet Bahçeli’nin 19 yeni il önerisi Konya’nın Ereğli, Seydişehir ve Akşehir ilçelerini de heyecanlandırdı. Bu ilçeler arasında Ereğli, kriterleri karşılayan tek ilçe. Ereğli’nin il olma hayali ise oldukça eskilere dayanıyor. Neredeyse Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana il olma hayali kuran Ereğli’nin bu hayali Cumhuriyetin 100. Yılında gerçekleşmesi bekleniyor.

3-4-ahmet-koseoglu.jpg

KÖSEOĞLU 2022 YILINDA EREĞLİ’Yİ YAZMIŞTI

Bugüne kadar her seçim döneminde siyasilerin il olma sözünü verdiği Ereğli halkı ise Cumhuriyetin 100. Yılında il olmayı çok istiyor. Ereğli’nin nüfusu son sayımda 150 bin 978 olarak kayıtlara geçti. Konya şehir merkezine uzaklığı ise 155 kilometre. Ereğli bu özellikleri ile il olmayı hak eden ilçelerin başında geliyor. Şehir tarihi ve edebiyatı yazarı Ahmet Köseoğlu‘nun 2022 yılında yayınlanan ESKADER ödüllü kitabında da Ereğli’nin şehir olma hikayesi anlatılmıştı. Ahmet Köseoğlu, geçen yıl yayınladığı Kendini Arayan Şehir kitabında Ereğli’nin il olmasını kaleme almıştı. Köseoğlu, 2022 yılının Eylül ayında yayınlanan Hayal Şehir başlıklı yazıda Ereğli’nin il olma hayalini edebi bir dille kaleme aldı.

80 YILDIR İL OLMA HAYALİNİ KURUYOR

Ereğli’nin 80 yıldır şehir olma hayalinin peşinde yakın gelecekte gerçekleşebileceğini dile getiren Köseoğlu, “Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’deki şehir sayısı 100’e çıkacak haberlerine güvenerek bu öngörüde bulunuyorum. Şehir kadar büyük, şehirce refleksleri olan bu koca ilçe, il olma sevdasından hiç vazgeçmedi. İsmet İnönü’den, Celal Bayar’a, Turgut Özal’dan Süleyman Demirel’e kadar Ereğli’yi ziyaret eden her siyasi yetkili şehir yapma sözüyle ayrılmıştır Ereğli’den. Turgut Özal’ın “Verin Ali’yi alın Valiyi” sözünü yaşı ellinin üzerindekiler hatırlayacaktır. Ali dediği Ali Talip Özdemir’dir. Sonradan Çevre Bakanı da olan Ali Talip Özdemir o zaman Ereğli Belediye Başkanıydı. Ereğli’ye gelen Turgut Özal, Ali’yi seçerseniz, Ereğli’yi il yaparım diyor seçim meydanında. Ereğli, Ali Talip Özdemir’i vekil olarak gönderiyor ama başkent valiyi göndermiyor. 2023’te il olma hayalini gerçekleşecek mi göreceğiz” dedi.

3-3-3.jpg

EREĞLİ KONYA’NIN EN BÜYÜK İLÇESİ

Ereğli’nin geçmişte Karamanoğlu Beyliği’ne de başkentlik yaptığını dile hatırlatan Köseoğlu, “Ereğli’de şehirlilik asabiyesinin her dem taze durmasında derin tarihinin etkisinin yanı sıra bugün birçok şehirden daha fazla nüfusa ve ekonomik göstergelere sahip olmasının da etkisi var. Konya il merkezine en uzak ilçe Ereğli, aynı zamanda Konya’nın en büyük ilçesidir. İlçeye 12 kilometre uzaklıkta İvriz Mahallesi’ndeki Geç Hitit dönemine ait eşsiz kaya kabartmaları ve at yetiştiriciliği Ereğli’nin önde gelen turizm faaliyetlerinin başında geliyor. Ereğli hem sosyo-ekonomik yönüyle hem turizm değerleriyle il olmayı sonuna kadar hak eden bir ilçemiz. Ereğli’nin il olması Cumhuriyetin 100. Yılına çok yakışacak” diye konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.