KOP ve Kurukafa Mehmet Efendi

KOP ve Kurukafa Mehmet Efendi

Konya Ovası'nın çehresini değiştirecek bir proje olan KOP, hemen hemen yüz yıllık bir geçmişe sahip. 1900'lü yılların başında Çumralı Kurukafa Mehmet...

A+A-

Konya Ovası'nın çehresini değiştirecek bir proje olan KOP, hemen hemen yüz yıllık bir geçmişe sahip. 1900'lü yılların başında Çumralı Kurukafa Mehmet Efendi tarafından başlatılan proje zaman zaman hareketlilik kazanmasına rağmen hiçbir dönemde bu kadar kapsamlı olarak ele alınmamıştı. Son on- on beş yıl içerisinde sürekli gündemde olan proje son yıllarda da "Mavi Tünel" ismi altında gündemimize tekrar oturdu.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından düzenlenen "Yazılacak çok şeyimiz var" programı çerçevesinde Mavi Tünel, Bozkır Barajı ve Bağbaşı (Eğiste) Barajını gezme imkânı bulduk. Yapılan çalışmalar ve projenin sonuçlanması halinde Konya Ovasına yapacağı katkılar anlatılırken önümüzdeki yıllara umutla baktık. Mavi Tünel kapsamında inşa edilen Avşar Barajı, Bozkır Barajı ve Bağbaşı Barajı toplam su rezervi ve üreteceği enerji ile Konya ekonomisine büyük katkı sağlayacak projeler olarak karşımıza çıkıyor.

KOP belki de şu anda GAP ile yarışacak kapasitede bir proje değil ancak proje dahilinde olan Göksu Irmağı'nın suyunun Konya'ya aktarılması ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanan ancak soda oranı fazla olduğu için şu anda atıl vaziyette olan Kızılırmak suyunun da yönünün Konya'ya çevrilmesi ile bu proje daha da kapsamlı bir hale gelecek.

KOP denildiği zaman sadece bir sulama projesi aklımıza geliyordu. Ancak KOP İdaresi Başkanı Mehmet Babaoğlu projeyi bütün kapsamı ile anlatınca bu konuda yanlış düşündüğümüzü anladım. KOP, bir sulama projesi olma yönünde çiftçiyi bilinçlendirme ve bölge iklimine uygun münavebeli ekim konusunda bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmaları da yapıldığını öğrendik.

2016 yılında sona ermesi beklenen KOP çalışmasının Konya Ovasına sağlayacağı imkânları düşündükçe şimdiden içimi tatlı bir heyecan kaplıyor. Bağbaşı Barajını Beyşehir'den gelen su ile Çarşamba Çayı'nın birleştiği yerde buluşturacak olan Mavi Boğaz için 17 kilometrelik bir tünel açıldığını duymak ve bu tünelin çıkışını görmek bizi heyecanlandırdı. Projenin başarılı bir şekilde bitirilmesi halinde Konya'yı aydınlık bir geleceğin beklediğini şimdiden söyleyebilirim.

***

Heyecan ve gururla gezdiğim projede beni üzen ve ahde vefa denen şey kalmamış düşüncesine sevk eden olayla da karşılaştım. Böylesine devasa bir projede, projenin fikir babası Kurukafa Mehmet Efendiyi günümüze taşımaktan kaçınılmış. Projeye destek veren Abdülhamit Hanı hatırlatacak bir esintiye rastlamadık.

Projenin başında bulunan ve bu konuda emeği geçenler şayet Bağbaşı Barajını Mavi Boğaza bağlayan 17 kilometrelik tünele ve tünel çıkışında kurulması düşünülen HES tesislerine Kurukafa Mehmet Efendi'nin ismini verme lütfunda bulunurlar ve yine proje kapsamında yer alması düşünülen ikinci bir HES tesisine de Abdülhamit Han'ın ismi verilebilir.

KOP hayalini başlatan Kurukafa Mehmet Efendinin ismi yanında bu projenin ilk barajı diyebileceğimiz Apa Barajını hizmete geçiren mühendisin ismi de Apa Barajından önceki bir tesise verilebilir. Vefa her dönemde takdir gören bir meziyettir. Gezi boyunca bize eşlik eden proje sorumlularının bu meziyete fazlası ile sahip olduklarını müşahede ettik. Bu eksiğin en kısa zamanda giderileceğini umuyorum. Projeye emeği geçen herkese teşekkür ediyor ahrete intikal edenleri de Rahmetle anıyorum.

Kaynak;MerhabaGazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.