Kültür cephesinde yeni bir şey var!

Kültür cephesinde yeni bir şey var!

Nasreddin Hoca'nın fıkrasını bilirsiniz. Oğluyla birlikte eşeğe bindiklerine de bineceklerine de pişman oldukları o ünlü fıkrayı. Dışarıdan gelen...

A+A-

Nasreddin Hoca'nın fıkrasını bilirsiniz. Oğluyla birlikte eşeğe bindiklerine de bineceklerine de pişman oldukları o ünlü fıkrayı. Dışarıdan gelen seslere kulak kabartmanız elbette gereklidir, ama doğru bildiğiniz bir şeyde, doğru olduğuna inandığınız bir işte atacağınız adımları başkaları ne der şeklinde bir düşünceye kapılarak atmaktan vazgeçerseniz başınıza geleceklerin neler olacağına ilişkin müthiş bir hicivdir Hoca'nın fıkrası.

İki gündür her mahfilde konuşulan operasyon haberlerinden başımızı alıp da şöyle bir baktığımda gördüğüm ve yazmayı düşündüğüm şeyler var.

Öncelikle siyaset. 1 Aralık tarihi yaklaştıkça bürokratlarda, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli memurlarda usuldan bir hareketlenmenin, kulisleri yoklamanın, "Aday olsam acaba nasıl karşılanır?" şeklinde nabız tutmanın başladığını hissediyoruz.

Önceden rahatça siyaset konuşabildiğimiz dostlarımız bile gelişmelere artan duyarlılıkları yüzünden daha ketum, sözlerini sakınır hale gelmişler.

Eh, bunun benden kaynaklanan tarafları da yok değil. Pervasız bir tavırla haklarında çeşitli dedikodular dolaşanlara telefon açıp "Sizin hakkınızda şu şu söyleniyor. Ne diyorsunuz?" demenin ve sonra söyleneni noktasına virgülüne dokunmadan yazmanın payı büyük bunda elbette.

İnsanlar artık konuşurken kılı kırk yarıyor, kamuoyuna vermeyi düşündükleri mesajı dikkatli ve özenli bir biçimde kelimeleri arasına yerleştiriyorlar. O anlamı bir cerrah hassasiyetiyle cümle dokusundan kesip çıkarmak da sizin yorumcu maharetinize bırakılmış oluyor böylece.

Dün Büyükşehir Belediyesi'nin bence köprülü kavşaklardan dahi daha önemli bir projesinin basın toplantısı için Mevlana Kültür Merkezi'ne gittik. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana Kültür Merkezi'nde oluşturulan Konya Ansiklopedisi Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, "Konya'da maliyeti 300 milyon YTL'ye yakın projeler devam ediyor. Ancak bu çalışma hepsinden daha önemli ve daha kalıcı. Kültürel belediyecilik başlığını literatüre biz kazandırdık" diye konuştu.

Konya Ansiklopedisi için kesenin ağzını sonuna kadar açacaklarını belirten Tahir Bey bu tavrıyla yazılı kültüre verdiği önemi göstermiş oldu. Konya Ansiklopedisi'ne ayrılacak kaynağın miktarının belirsiz olması yine de bazı kuşkuları zihnimizden çıkarmamızı engellememeli.

Sonuçta Tahir bey, giriştikleri işin önemini derinden kavramış. Bu iş Konya kültür kamuoyunu sevindirmeli bence. Hazırlanacak Konya Ansiklopedisi'ne destek verecek Yayın Kurulu ve Danışma Kurulu üyelerine şimdiden teşekkür ediyorum. Aynı şekilde Konya'daki kültür adamlarının da bu projeye sahip çıkacaklarını umut ediyorum.

Konya Ansiklopedisi hazırlıklarıyla ilgili basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Kent Konakları kapsamında yaptırılan Konya Kültür Evi'nin Konya dışından gelen araştırmacı ve edebiyatçıların kalabileceği bir mekân olarak düzenleneceğini de bildirdi.

Akyürek "Kültür Evi'ni Konya dışından gelen araştırmacı yazarların, şairlerin ve edebiyatçıların Konya'da konaklayabilecekleri bir mekân olarak düzenleyeceğiz. Kültür Evi'nde araştırmacıların kalabilmeleri için gerekli her türlü donanım hazır olacak" şeklinde konuştu.

Akçeşme Mahallesi'nde yürütülen çalışmalar sonucunda da Konya'nın önemli bir tarihi alanına has dokunun tekrar gün yüzüne çıkarılacağını umuyoruz.

Bu konuda da Akyürek "Burada bulunan tarihi evlerin restorasyonuyla ilgili hazırladığımız projeler şu anda Konya Tabiat ve Tarihi Varlıkları Koruma Kurulu'nda. Kuruldan kararın çıkmasının akabinde restorasyon çalışmalarına başlayacak ve böylelikle Konya dışından gelenleri ağırlayabileceğimiz yeni mekanlara da kavuşacağız" açıklamasını yaptı.

Bütün bunlar, zaman zaman "Herkesin doğrusu kendine!" desek de, Hakk'ın ve hakikatin tekliğine inancımızı korumamız gerektiğinin en güzel göstergeleri. Ne de olsa aklın yolu bir.

Bu şehri dünya şehri yapabilmenin yolu, bu şehirde yaşamayı güzelleştirmek, hayat kalitesini yükseltmekten geçiyor. Kültürel ve toplumsal hafıza ise bu kaliteyi yükseltecek çalışmalara tutulan bir aynadır her zaman. Kaliteyi besler ve artmasına yol açar.

Kalın sağlıcakla...

Memleket 20.11.2008

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.