Medeniyetimizin köklerini

Medeniyetimizin köklerini

Medeniyetimizin köklerini keşfediyoruz Biliyorsunuz Meram Belediyesi Sadreddin Konevi hazretlerinin, İbn Arabi'nin düşüncelerinin anlaşılması bakımından...

A+A-

Medeniyetimizin köklerini keşfediyoruz

Biliyorsunuz Meram Belediyesi Sadreddin Konevi hazretlerinin, İbn Arabi'nin düşüncelerinin anlaşılması bakımından çok önemli bir yeri olan bu şahsiyetin medeniyetimize yaptığı o büyük kurucu katkının anlaşılması bakımından bir araştırma merkezi kurmuş, geçen yıl Konevi'yle ilgili bir panel düzenlemişti. Bu yıl da uluslar arası çapta bir sempozyum düzenliyor.

***

İbn Arabi'nin düşüncelerinin modern çağda anlaşılması bakımından öncü isimlerden olan Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç'ın da bu konuda belediyemize büyük destek verdiğini biliyoruz. Erol bey, belki sempozyuma katılamayacak, çünkü Erol bey hem Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'yi temsil etmesi için İran'da önemli bir göreve getirildi hem de Konevi sempozyumuyla aynı günlere denk gelecek ve İstanbul'da düzenlenen Uluslararası İbn Arabi sempozyumuna bildiri sunması bekleniyor. Yine bu hafta içinde İstanbul'da büyük İslam filozofu, tıpçı, mantıkçı ve sufi İbn Sina hakkında da bir uluslar arası sempozyum düzenleniyor.

İbn Arabi sempozyumuna Suad el Halim, William Chittick gibi bu konularla yakından ilgilenen herkesin araştırmalarıyla yakından tanıdıkları uluslar arası çapta önemli bilim adamları katılıyor. İbn Sina sempozyumuna da uluslar arası çapta önemli bir katılım var.

***

Konevi sempozyumuna katılan ve biri İran'dan biri de Cezayir'den gelecek iki isme bilhassa dikkat etmenizi rica edeceğim. Prof. Dr. Muhammed Kacevi Mazenderani'nin bildirisinin tam ismini yazayım: "El-İnsanü'l Kamil el-Hadis el-Ezeli fi'l Ezman ve Zuhuru'd-Daim el-Ebedi fiz'z-Zeman Ellezi Hüve Camiun Beynehuma- İnde'ş-Şeyh'il Kebir el Konevi."

Dikkat etmenizi istediğimi ikinci isim ise Cezayir'den sempozyuma katılan Prof. Dr. Zaim Khenchelaoui. Tabii Londra'da kurulu ünlü Ibn Arabi Society'nin çıkardığı derginin editörü ve uluslar arası çapta yayın yapan Anqa Publishing'in eş kurucusu Stephen Hirtenstein'ı da bu isimlere eklemek gerekiyor.

***

Meram Belediye Başkanı Refik Tuzcuoğlu, MEBKAM yetkilileriyle birlikte dün Dedeman Otel'de kahvaltılı bir basın toplantısı düzenlemiş. Toplantı otelin Çatalhüyük Salonu'nda gerçekleşmiş. (Demek ki otelin Konevi adlı bir salonu yokmuş! Bundan sonra olur mu, olur inşallah!) Refik bey, toplantıda "Biz belki de [altını ben çizdim, M. G.] dünyada ilk kez Sadreddin Konevi Hazretleri ile ilgili uluslararası boyutta bir sempozyum düzenleyeceğiz. İki gün sürecek sempozyumumuza 7'si yabancı 32'si yerli olmak üzere 39 bilim adamı katılarak sunum yapacak. Biz Meram Belediyesi olarak Konevi Hazretleri ile ilgili bu tür çalışmalara devam edeceğiz" demiş. Başkanın belki de deyişine takıldım, hakikaten uluslar arası çapta Sadreddin Konevi ile ilgili ilk sempozyum mu bu? Bu konuda kesin bilgiyi MEBKAM yetkililerinden istemek kadar doğru bir şey yok. 'Belkili bilgi'ler, Konevi hazretlerinin düşüncelerini araştırmak için bir merkez kuran bir belediye başkanının kamuoyuna söyleyeceği sözler arasında yer almamalı kanaatimce.

***

Yeri geldi, içimde kalmasın söyleyeyim. Ümit Savaş arkadaşımız da yazdı, belediyelerimiz bu tür ulusal ve uluslar arası sempozyumları, bilimsel, kültürel programları niçin beş yıldızlı otellerde düzenlerler? Bu tür toplantılardan yararlanmak isteyen vatandaşların, öğrencilerin, bağımsız araştırmacıların, kültür adamların ya da amatör ruhlu insanların gözlerini otellerin yıldızlarıyla korkutmak niye?

Ayrıca Sadreddin Konevi hazretleri adına bir kültür merkezi yapmışsınız, niye sempozyum bu kültür merkezinde yapılmaz? Yemek meselesiyse bilen bilir ki bilimsel toplantılarda öğle yemeği sandviç vb. şeylerle geçiştirilir. Asıl yemek akşam yemeğidir ve sempozyumlar sonrası bilim adamlarının birbirleriyle görüş alışverişini bu tür yemeklerde yapmaları beklenir.

***

Büyükşehir Belediyemiz geçen yıl, yani Mevlana yılında buna benzer bir program organizasyonuna ev sahipliği yapmıştı MKM aracılığıyla. Hatırladınız mı, hani ilk ayağı İstanbul'da yapılıp Konya'da devam eden bir programdı. Çok da güzel olmuştu o program. Prof. Dr. Muhammed Kacevi Mazenderani'yle sözgelimi orada tanışma fırsatı bulmuştuk.

Bu tür küçük konular önemsiz değildir, bu tür sempozyumların şehre katkısı ancak kültür merkezlerinde yarı resmi-yarı sivil yerlerde yapılmaları kaydıyla gerçekleşir. Beş yıldızlı otellerde sufi bir düşünür sağlıklı bir biçimde tartışılamaz!
Memleket 19.05.2008

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.