Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi’nden İstiklâl Marşı’nın 100. Yılı faaliyetleri

Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi’nden İstiklâl Marşı’nın 100. Yılı faaliyetleri

Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mehmed Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi İstiklâl Marşı’nın yüzüncü yılı dolayısıyla bir yıl sürecek bir faaliyet...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mehmed Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi İstiklâl Marşı’nın yüzüncü yılı dolayısıyla bir yıl sürecek bir faaliyet programı hazırladı.

İlk faaliyet, Mehmed Âkif’in Kastamonu Nasrullah Camii’ndeki vaazının 100.yıldönümü dolayısıyla yapıldı. Kastamonu Eğitim-Bir Sendikası ile müştereken yapılan toplantıda, İstiklâl Marşı’nın önsözü mahiyetindeki Nasrullah vaazı 100. Yıldönümünde yâd edildi.

İkinci faaliyet 22 Aralık’ta Ankara Devlet Türk Müziği Korosu’nun “Dili yok kalbimin, vefatının 84. Yıldönümünde Mehmet Âkif şiirlerinden besteler konseri” olacak.

1978’den beri aksatılmadan sürdürülen İstiklâl Marşı şairini vefat yıldönümünde İstiklâl Marşı’nı yazdığı Taceddin Dergâhı’nda anma faaliyeti de 27 Aralıkta gerçekleştirilecek.

100. yıl faaliyetleri 2021 yılında artarak devam edecek. İstiklâl Marşı’nın kabul edilişinin yıldönümü olan 12 Mart’ı içine alan hafta “İstiklâl Marşı haftası” olarak yaygın faaliyetlerle idrak edilecek. Hafta boyunca, sergiler, konserler, konferanslar, paneller yapılacak. Bu haftanın en kapsamlı faaliyeti 100. Yılında İstiklâl Marşı Mehmed Âkif Bilgi Şöleni.

Bu başlık çerçevesinde üç gün sürecek milletlerarası katılımlı bilgi şöleni düzenlenecek. Bu vesile ile Mehmed Âkif üzerine çalışan kitap sahibi bütün yazar, fikir ve ilim adamları bir araya getirilecek.

İstiklâl Marşı’nın tarihimizden çıkan bir millî marş olarak önemi, diğer ülkelerin millî marşları ve İstiklâl marşımız, yakın tarihteki gelişmeler, İstiklâl Marşı’nı kaldırma yönündeki çabalar, modernleşme projeleri ve Mehmed Âkif’in gençlik modeli ve günümüze yansımaları etrafında tebliğlerden oluşacak toplantı tasarlandı. Üç gün, 40 tebliğci ve iki katı müzakereciden müteşekkil bir toplulukla faaliyet icra edilecek.

Bilgi şölenine sunulan tebliğler kitap olarak yayınlanacaktır.

TYB Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi daha önce 9 bilgi şöleni yapmış ve metinler kitap olarak yayınlanmıştır. Halen Mehmed Âkif’le ilgili en geniş külliyat olan bu kitapları 10.su da böylece eklenecektir.

Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi’nden İstiklâl Marşı’nın 100. Yılı faaliyetleri

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.