Mevlana törenleri başladı

Mevlana törenleri başladı

Mevana'nın ölümünün 733'üncü yıldönümü etkinlikleri, 'Mevlana Hoşgörü ve Sevgi Yürüyüşü' ile başladı. Yürüyüşün ardından Mevlana Müzesi'nde...

A+A-

Mevana'nın ölümünün 733'üncü yıldönümü etkinlikleri, 'Mevlana Hoşgörü ve Sevgi Yürüyüşü' ile başladı. Yürüyüşün ardından Mevlana Müzesi'nde çocuk semazenler, Mevlana'nın sandukası başında sema döndü. Mehter Takımı eşliğinde yapılan yürüyüşe, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve sikke ve tennure giyen semazenler de katıldı.
Mevlana'nın 733'üncü Vuslat Yıldönümü etkinlikleri Mehter Takımı konseri ile başladı. Saat 13.30'da Valilik önünden, 'Mevlana Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü ' start aldı. Yürüyüşe, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Takımı, mehter marşlarıyla eşlik etti. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Vali Atilla Osmançelebioğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana'nın 21'inci kuşaktan torunu Esin Çelebi, sikke ve tennurelerini giyen semazenler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Yürüyüş sırasında Esin Çelebi ile Bakan Tüzmen bir süre sohbet etti. Tüzmen, yürüyüş sırasında çevredeki vatandaşları da selamladı. Yaklaşık 300 metrelik yürüyüşün ardından Mevlana Müzesi'ne gelen katılımcılar, müzeyi gezdi. Tüzmen, Mevlana'nın sandukası başında, Esin Çelebi ile birlikte el açıp, dua etti. Bu arada, profram sırasında müze günlük ziyaretçilere kapatılmayınca, müze içerisinde kalabalık nedeniyle zor anlar yaşandı. Müzeyi ziyarete gelen ve emekli öğretmen olduğunu söyleyen Hatice Tosun, protokol üyelerine ve gazetecilere 'Feyzimizi bozdunuz' diye bağırdı. Bakan Tüzmen, Hatice Tosun'un yanına giderek, ¨Herkes adına ben sizden özür diliyorum. Böyle şeyler ara sıra ne yazıkki oluyor.¨dedi.


Çocuk semazenler Mevlana huzurunda Sema döndü

Mevlana Müzesi'nde Kültür Bakanlığı Konya Devlet Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun yetiştirdiği, 6-13 yaş arasındaki öğrenci semazenler, önce protokol ve konukları mevlevi selamıyla selamladı. Ardından da Mevlana'nın sandukası başında sema ayini yaptı. Çocuk semazenlerin ayini sırasında, Mevlana'nın torunu Esin Çelebi'nin oldukça duygulandığı görüldü. Çelebi, gösterinin tamamını Bakan tüzmen ile birlikte yanyana izledi. Sema sonunda, mevlevi duası yapıldı. Bakan Tüzmen, çocuk semazenler ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Etkinlik süresi uzatıldı

Önceki yıllarda 1 hafta, geçen sene ise 10 gün olarak düzenlenen etkinlikler, llik kez bu sene 17 güne çıkarıldı. Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, etkinlikler çerçevesinde, her akşam saat 19.30'da Mevlana Kültür Merkezi'nde, Ahmet Özhan Konserinin ardından Sema Ayini düzenleneceğini, cumartesi ve pazar günleri ise ayinin saat 13.00'da da yapılacağını belirtti. Bu yıl ayinleri toplam 70 bin kişinin izleyeceği kaydedildi. İlk sema ayini bu akşam gerçekleşecek.

Sergiler açıldı

Etkminlikler kapsamında Kültür ve Turizm Müdürülüğü, Mevlana Müzesi ve Mevlana Kültür Merkezi salonlarında, sema fotoğrafları, semazen resimleri, mevlevi kıyafetleri, dünya mevlevihaneleri fotoğrafları, ney, keçe ve pul sergileri açıldı. Ayrıca, bu yıl ilk kez Mevlana Müzesi'nde Mevlevi Sancakları Sergisi de açıldı.

Hayatı

Mevlana Celaleddin-i Rumi, 30 Eylül 1207 yılında Afganistan'ın Belh şehrinde doğdu. Babası 'Alimlerin Sultanı' ünvanına sahip Muhammed Bahaeddin Veled, annesi Mümine Hatun'dur. Mevlana, ailesiyle birlikte Belh'ten ayrıldıktan sonra Karaman'da 7 yıl kalmış, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat'ın ısrarı üzerine 1228'de Konya'ya gelip yerleşmiştir. Karaman'da Gevher Hatun ile evlenen Mevalana'nın Sultan Veled ve Alaaddin Çelebi isimli 2 oğlu dünyaya gelmiştir. Eşinin vefaatı üzerine yaptığı ikinci evlilikten ise Emir Alim Çelebi isimli bir oğlu ve Melike Hatun adlı bir kızı doğmuştur. Mevlana babasının vefaatı üzerine Konya'daki medreselerde uzun yılllar dersler ve vaazlar vermiştir. 15 Kasım 1244'de Şems-i Tebrizi ile tanışmış. Ancak, bu tanışma ile büyük dostluk ve yakınlık, rivayetlere göre Şems'in kayboluşu ya da ölümü nedeniyle fazla sürmemiştir. Mevlana 17 Aralık 1273 Pazar günü 66 yaşında vefaat etmiştir. Ölümünün ardından oğlu Sultan Veled, Mevlevilik Tarikatı'nın esaslarını ve 'Sema'yı geliştirmiştir. Mvlana ölüm gününü 'en büyük sevgili' olarak bildiği Allah'a kavuşma anı olarak düşündüğü için, 'Şeb-i Arus' yani 'düğün gecesi' olarak nitelendirmiştir. Mevlana, Mesnevi, Divan-ı Kebir, Fihi Ma Fih, Mektubat ve Mecalis-i Seb'a, adlı eserleri yazmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.