NASRETTİN HOCA İYİ ANLAŞILMALI
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin bu haftaki konusu Nasrettin Hoca oldu. Doğumunun 800. yılı anısına Nasrettin Hoca paneli düzenleyen TYB Konya Şubesi,...
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin bu haftaki konusu Nasrettin Hoca oldu. Doğumunun 800. yılı anısına Nasrettin Hoca paneli düzenleyen TYB Konya Şubesi, konuk olarak "hocaların hocası" Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, şair yazar Şaban Abak ve şair yazar Mustafa Özçelik'i ağırladı.
TYB Konya Evinde düzenlenen panele Konya milletvekilleri Sami Güçlü ve Orhan Erdem,Ali Öztürk İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Abdüssettar Yarar,İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci ile akademisyen, şair,yazar ve kültür adamları katıldılar.
TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu'nun selamlama konuşmasıyla başlayan panelde ilk sözü Prof. Dr. Saim Sakaoğlu aldı. Sakaoğlu, Nasrettin Hoca fıkraları ile tanışıklığının 1940'lı yıllara dayandığını söyleyerek özellikle SSCB döneminde Moskova'da yayınlanan Nasrettin Hoca fıkralarının 2200 adedi bulduğunu belirtti. Kendi kitabına fıkralardan Nasrettin Hoca'ya ait olanlarını aldığını ifade eden Prof. Dr. Sakaoğlu, Kültür Bakanlığının Nasrettin Hoca için hazırladığı pullarda yer alan dört adet fıkranın sadece birinin gerçekten Nasrettin Hoca'ya ait olduğunu söyledi. Sakaoğlu, Nasrettin Hoca'yı müstehcen gösteren fıkraları ile İslami düşünceye ters fıkralarını anlatmamak gerekir dedi.
Şair yazar Şaban Abak da konuşmasında, Nasrettin Hoca fıkralarının daha 15. Asırda yazıya geçirildiğini ifade ederek Saltukname'de hoca ile ilgili bilgiler bulunduğunu belirtti. Nasrettin Hoca'nın hayatta iken Haçlı seferlerinden dördünü gördüğü söyleyen Abak Haçlıları toplayan Hristiyan din adamlarının eşek sırtında köy köy dolaştığını ifade etti. Hristiyanlıkta eşeğin kutsal olduğunu belirten Abak Nasrettin Hoca'nın fıkralarında eşekle ilgili olayların çok olmasının en büyük sebebinin Hiristiyani düşüncenin yanlışlığını ortaya koymak olduğunu belirtti.
Şair yazar Mustafa Özçelik de Nasrettin Hoca'nın en meşhur Türk olduğunu ifade ederek Pakistan'da bir Nakşi grubun Nasrettin Hoca fıkralarını eğitim aracı olarak kullandığını ifade etti. Günümüzde Yunus'u sadece bir halk şairi, Mevlâna'yı da sema eden birisi, Nasrettin Hoca'yı ise insanları güldüren bir insan olduğu şeklinde yanlış bir kanaat oluştuğunu belirten Özçelik, Bugün Nasrettin Hoca'dan bahsetmek medeniyetimizin diriliğini bu çağda anlatmak demektir dedi. Özçelik, Nasretttin Hoca kahkaha attırmaz tebessüm ettirir; çünkü tebessümün arkasından tefekkür gelir dedi.
Panelin sonunda programa gecikmeli katılan Konya Milletvekilleri Orhan Erdem ve Ali Öztürk'te birer kısa konuşma yaparak TYB nin faaliyetlerinin önemine ve Nasrettin Hoca'nın iyi anlaşılmasının günümüze göre uyarlanmasının gerekliliğine vurgu yaptılar.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.