Osmanlı Mirası'na Sahip Çıkan Konyalı Başkan

Osmanlı Mirası'na Sahip Çıkan Konyalı Başkan

Eskişehir'in 1074'ten itibaren Alperenler tarafından Türkleştirilmeye ve İslamlaştırılmaya başladığı önemli mekânlardan biri olan Odunpazarı'nı,...

A+A-

Eskişehir'in 1074'ten itibaren Alperenler tarafından Türkleştirilmeye ve İslamlaştırılmaya başladığı önemli mekânlardan biri olan Odunpazarı'nı, Konya'mızın Eskişehir'e armağanı olan eğitimci ve halkın arasında yaşayan belediye başkanı Burhan Sakallı ile birlikte gezdim.
TYB Konya Şubesi'nin seçkin üyeleriyle birlikte bizi Eskişehir'in merkezinde ağırlayan ve güzel bir misafirperverlik örneği sergileyen kıymetli başkan Burhan Sakallı, Osmanlı'dan miras kalan Odunpazarı evlerine sahip çıkarak 300 binin üzerinde nüfusa sahip bu bölgede değil Türkiye, Dünya'ya örnek teşkil edecek sosyal bir projenin altına imza atmış.
Sosyal ve kültürel boyutu ağır basan bir "Kentsel Dönüşüm" projesini gerçekleştirmek için canla başla çalışan sevgili başkanımız, kendi deyimiyle mezbelelik olan, ayyaşların mekânı haline gelen ve kimsenin geçmeye cesaret edemediği bir bölgeyi, yani Odunpazarı'nın yıkılmaya yüz tutmuş virane evlerinin üzerine sinmiş küllerini üflemek suretiyle gerçekleşmeyecek bir rüyayı ve hayali canlandırmış.
Malazgirt Meydan Savaşı'yla Türklere kapılarını açan Anadolu'nun kültür birikimini potasında eritmiş bir yerleşim bölgesi olan Odunpazarı adı ise; köylülerin şehir civarındaki ormanlardan kesip getirdiği odunları burada satmasından geliyor. Osmanlı'nın son dönemlerinde ise burada ikamet eden varlıklı aileler tarafından da Odunpazarı Evleri yaptırılıyor. İhmal ve bakımsızlık yüzünden yok olmaya başlayan ve 8 mahallede bulunan 500'e yakın tarihi Osmanlı evi, Odunpazarı'nın zeki ve çalışkan belediye başkanı Burhan Bey'in başlattığı "Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi" ile hayat bulmaya başlıyor. Şimdiye kadar evlerin yüzde 20'sinin onarılarak eski ihtişamına kavuşturulduğunu ifade eden Burhan Bey, Beyler Sokağı'na gelindiğinde projeyi tam anlatmaya başladığı esnada yüz yüze geldiğim asırlık evlerin ihtişamı ve her köşesi ahşap oymacılığının güzellikleriyle bezeli Osmanlı evleri karşısında, 5 saat süren yol yorgunluğunuzu bile unutturuyor.
Bu arada, Atatürk Bulvarı'ndan yolun karşı tarafına geçtiğimizde, Odunpazarı Evleri'yle birlikte yolun sağ tarafında cumartesi günleri açılan ve satıcıları ev kadınları olan Açık Pazar sergileri dikkatimizi çekiyor. Bu pazarda el emeği ve göz nuru oya ve çeyiz işlemelerinden tutun organik kuru gıda ve yiyecek satılıyor. 200 kadın bu satışlardan ayda 400-500 YTL arasında gelir sağlıyor. Bu projenin sosyal açıdan sağladığı faydayı da bu şekilde müşahede etmek mümkün oluyor. Belediye Başkanı Sakallı, her uğradığı sergideki kadın girişimci ve işletmeciye selam vererek "nasılsınız" ve "hayırlı işler" demeyi de ihmal etmeyerek onların hal ve hatırlarına ortak oluyor. İşte o zaman anlıyorsunuz Odunpazarı halkının belediye başkanına nasıl sahip çıktığını, sevdiğini, bağırlarına bastığını ve bu arada "halkın arasında bir başkan" olduğunu...
Safranbolu olma yolunda hızla ilerleyen Odunpazarı Evleri'ni sadece biz gezmiyoruz. Sevgili başkanımız, Arap ülkelerinden gelen büyükelçiler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in hanımı ile diğer yabancı turistlerinde bu tarihi evleri görmek için geldiklerini ve şimdiye kadar 25 bin turiste ulaşıldığını söyledi. Hedef ise bu bölgeye yerli ve yabancı 200 bin turisti çekmek.
Bediüzzaman'ın kaldığı cumbalı ev ile Arif Nihat Asya'nın Bayrak şiirini yazdığı evin önünden geçerken Odunpazarı'nın güzel kızları, sizi "hoş geldiniz" diyerek karşılıyor. Akşam yemeğini yediğimiz Osmanlı Konağı'nın odalarını gezerken tavandaki ahşap işlemecilik sanatının muhteşemliği karşısında şaşırıp kalıyorsunuz! Hafız Ahmet Efendi Konağı'nın sahibesi Gülşen Cengiz'in demlediği çayları, Osmanlı'nın eseri olan Kurşunlu Camii imamının okuduğu o güzel yatsı ezanıyla birlikte yudumluyoruz. Gülşen Hanım, konağa ismini veren zatın 7. kuşaktan torunu. Gülşen Hanım hem kendi geçimini sağlıyor hem de yanında iki kişiyi çalıştırıyor. Anadolu'da üç yerde olan Alâeddin Keykubad Camii'nin Eskişehir'de bulunanın tarihi özelliğinin kalmadığını da üzülerek gözlemliyoruz.
Eskişehir'de 8 yerel gazete, biri üniversite olmak üzere 3 mahalli televizyon var.
Eskişehir, Odunpazarı ve değerli başkan Burhan Sakallı ile ilgili yazılacak daha çok şey var.

Merhaba 26.05.2008

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.