ÖYKÜCÜ CEMAL ŞAKAR KONYA'DAYDI

ÖYKÜCÜ CEMAL ŞAKAR KONYA'DAYDI

ÖYKÜCÜ CEMAL ŞAKAR KONYA'DAYDI Şakar: "Yazılarımı Peygamber Efendimiz okusaydı ne derdi hassasiyetiyle yazıyorum." Türkiye Yazarlar Birliği...

A+A-

ÖYKÜCÜ CEMAL ŞAKAR KONYA'DAYDI

Şakar: "Yazılarımı Peygamber Efendimiz okusaydı ne derdi hassasiyetiyle yazıyorum."

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi bu hafta düzenlediği söyleşi programında öykü ve deneme yazarı Cemal Şakar'ı konuk etti.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Harmancı'nın moderatörlüğünü yaptığı söyleşide öykücü Cemal Şakar'ın edebiyat anlayışı ve öykücülüğü konuşuldu. Cemal Şakar, bugünkü edebiyat dünyasının geneline hakim olan "naif edebiyat" ya da "saf edebiyat" kavramlarının bir başka deyişle özerk sanat anlayışının son birkaç asır içerisinde bizim toplumumuza kabul ettirilmiş bir yanlış düşünce olduğunu söyledi.

Mesaj vermenin edebiyatın dışında bir eylem gibi görüldüğünü, hâlbuki edebiyatın mesajsız, tezsiz olamayacağını ifade etti. Ancak bu "mesaj" kavramının iyi anlaşılması gerektiğinin altını çizdi. Dilin yapısı gereği, zaten bir yük bir anlam ya da bir tez içerdiğini dolayısıyla istesek de mesajsız bir edebiyat kurulamayacağını belirtti.

Abdullah Harmancı, Şakar'a, öncelikle "az yazan" bir yazar olarak tanınmış olmasına rağmen şimdilerde son derece velut bir yazar oluşunun sebeplerini sordu. Cemal Şakar ise bununla İstanbul'da yaşamaya başlaması arasında bir alâka olduğunu belirtti.

Hayatının ilk 48 yılını Balıkesir'de geçiren Şakar, son beş senesini ise İstanbul'da geçirdiğini ve bu durumun yazarlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu söyledi .

Öykücü Cemal Şakar ayrıca; "Yazılarımı imanın bize çizdiği meşru alan içersinde yazıyorum. Peygamber Efendimiz okusaydı ne derdi?" hassasiyetiyle yazdığını, her yazarın mutlaka bir dünya görüşü olduğunu ve oradan bakarak yazdığını söyledi.

Söyleşiye akademisyenler, yazar ve sanatçılar ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Program sonunda Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Köksal Alver tarafından konuşmacı Cemal Şakar 'a TYB Konya Şubesi adına Katılım Belgesi takdim edildi.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.