Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa Anılıyor!

Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa Anılıyor!

Türkiye Yazarlar Birliği'nin, İlim Yayma Cemiyeti'nin katkılarıyla düzenlediği "Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa ve Rumeli'nin Fethi Bilgi Şöleni" 22...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği'nin, İlim Yayma Cemiyeti'nin katkılarıyla düzenlediği "Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa ve Rumeli'nin Fethi Bilgi Şöleni" 22 Mayıs saat 10.00'da Edirne'de başlıyor. Şölen, Edirne'de yapılacak 4 oturumdan sonra, 24 Mayıs Cumartesi günü Süleyman Paşa'nın türbesinin bulunduğu Gelibolu'da 5. oturumla sona erecek.

Prof. Dr. Halil İnalcık, Mustafa Armağan, Prof. Dr. Mustafa Kara, Prof. Dr. Hakkı Acun gibi önemli tarih araştırmacılarının da bildiri sunacakları programa ilgi duyan herkesin katılımı bekleniyor.

Neden Gazi Süleyman Paşa Anılıyor?

Osmanlıların Avrupa'ya geçişi efsanelere karışmıştır. Gelibolu veya Rumeli'nin Fethi olarak bilinen tarihi olay hakkında gerek Osmanlı ve gerekse Bizans kaynaklarında hayli bilgi yer almaktadır. Buna rağmen Rumeli'nin fethini gerçekleştiren Gazi Süleyman Paşa ve Rumeli'nin fethi hakkında kamuoyunda ortaokul veya lise sıralarında okutulan tarih kitaplarında yer alan yetersiz bilgiden öteye geçilememektedir. Halbuki Rumeli'ye geçiş Halil İnalcık hocanın deyimi ile, İstanbul'un fethi kadar önemli, bu olayı gerçekleştiren Gazi Süleyman Paşa da Fatih kadar büyük bir kahramandır.

Gazi Süleyman Paşa, İkinci Osmanlı hükümdarı Orhan Bey'in büyük oğludur. Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde, Gelibolu'ya geçerek önce Çimpe kalesine fetheden Süleyman Paşa, ardından bütün bölgenin Osmanlı topraklarına katılmasını sağladı. İstanbul dışında Trakya'nın Osmanlı toprağı olması böylece, İstanbul'un fethinden yaklaşık yüz yıl önce gerçekleşti. Bu aynı zamanda İstanbul'un fethini de zorunlu hale getirdi. Süleyman Paşa, genç yaşta bir av sırasında atından düşerek vefat etti. Kabrinin geleceğe kalacak bir işaret olarak ilk fetihleri gerçekleştirdiği Bolayır'a yapılmasını vasiyet etti. Bugün Süleyman Paşa'nın türbesinin bahçesinde 19. yüzyılın büyük vatan şairi Namık Kemal'in de mezarı bulunuyor.

Tarihin tozlu sayfaları arasında unutulmaya yüz tutmuş bulunan Gazi Süleyman Paşa ve döneminde gerçekleştirdikleri yeni kuşaklar tarafından tüm ayrıntıları ile bilinmesi gerekiyor.

Programın Gelibolu bölümünde Osmanlı tarihçilerinin günümüzdeki en büyük temsilcisi Prof. Dr. Halil İnalcık öncülüğünde, Gazi Süleyman Paşa'nın ilk defa karaya ayak bastığı yerden türbesinin bulunduğu yere kadar bir yürüyüş gerçekleştirilecek. Bilgi Şöleni'nin birinci günü akşamı Halk Eğitimi Merkezi Solonu'nda Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu Konser verecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.